back to top
18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

18.2 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Κακοκαιρία «Μπάρμπαρα»: Αναμένεται μεγαλύτερη ένταση των φαινομένων στην Αττική

Διαβάστε επίσης

Τις επόμενες ώρες αναμένεται η μεγαλύτερη ένταση των καιρικών φαινομένων ιδιαίτερα στην Αττική, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» έπειτα από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε να εφαρμοστεί για αύριο Δευτέρα τηλεργασία στο δημόσιο τομέα και να υπάρξει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό. Σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν από τα αρμόδια υπουργεία εσωτερικών και υπουργείο εργασίας. Αναφορικά με τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων για αύριο δευτέρα έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις από το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων.

Παράλληλα στο πλαίσιο της σύσκεψης αποφασίστηκε και εκδόθηκε ήδη προειδοποιητικό μήνυμα από το 112 προς τους κατοίκους της Εύβοιας, της Βοιωτίας, της Φθιώτιδας, της Μαγνησίας και των Σποράδων με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων. Μήνυμα με αυστηρή σύσταση για δραστικό περιορισμό των μετακινήσεων αναμένεται να σταλεί αργότερα και στους κατοίκους του συνόλου της Αττικής.

«Όλος ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας παραμένει σε πλήρη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος προκύψει», σημείωσε ο κ. Αρτοποιός.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας υπό τον υπουργό, Χρήστο Στυλιανίδη συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Ελευθέριος Οικονόμου, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Βασίλειος Παπαγεωργίου, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιστράτηγος, Γεώργιος Πουρναράς και ο υπαρχηγός, αντιστράτηγος Μάριος Αποστολίδης, ο επιτελάρχης, αντιστράτηγος Χρήστος Λάμπρης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Σκούμας, ο προϊστάμενος κλάδου Τάξης/ΑΕΑ, υποστράτηγος Γεώργιος Μιχαλόπουλος, ο προϊστάμενος επιτελείου ΑΕΑ, αντιστράτηγος Ελευθέριος Γκαρίλας, ο διευθυντής Τροχαίας Αττικής, ταξίαρχος Χρήστος Παπαφιλίππου, ο διοικητής ΕΣΚΕΔΙΚ, υποστράτηγος Θεόδωρος Βάγιας, ο διευθυντής σχεδιασμού Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Αλεξανδρής, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και η επιστημονική ομάδα μετεωρολόγων.

Νέα ευρεία συντονιστική σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας και το εθνικό συντονιστικό κέντρο επιχειρήσεων είναι σε συνεχή επαφή με τους συναρμόδιους φορείς για το συντονισμό για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης.

Επιπλέον, όπως τόνισε ο κ. Αρτοποιός, παρά τις συστάσεις σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη σημερινή ημέρα ακινητοποιήθηκαν οχήματα που δεν ήταν εφοδιασμένα με αντιολισθητικά μέσα. «Υπενθυμίζουμε και πάλι ότι είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα και οι οδηγοί οφείλουν να γνωρίζουν τον τρόπο τοποθέτησής τους», υπογράμμισε και προσέθεσε ότι η ελληνική αστυνομία συνεχίζει τους αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Ο κ. Αρτοποιός επανέλαβε την ισχυρή σύσταση για περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες καθώς και για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. «Η κακοκαιρία είναι έντονη, συνοδεία ισχυρών ανέμων και σε αρκετές περιπτώσεις έχουμε και πτώσεις δένδρων. Ταυτόχρονα αναμένεται να επικρατήσει παγετός ειδικά τις πρώτες πρωινές ώρες αύριο γι αυτό θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Ειδικά όσοι χρειαστεί να μετακινηθούν πεζή ή με όχημα. Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή σύσταση. Είναι επιβεβλημένη η λήψη μέτρων αυτοπροστασίας. Περιορίζουμε αυστηρά τις μετακινήσεις μας στις απολύτως απαραίτητες. Η ελληνική αστυνομία από τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ενημερώνει διαρκώς για τη βατότητα του οδικού δικτύου», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε σήμερα Κυριακή 05 Φεβρουαρίου 2023 από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, οι ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας και προκαλούν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA).

Τα κύρια χαρακτηριστικά είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Πιο αναλυτικά:

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν

1) Την Κυριακή (05/02/2023)

α. Στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

β. Στις Σποράδες, στη Θεσσαλία (ιδιαίτερα στην ανατολική Μαγνησία), στην Εύβοια και στην ανατολική Στερεά. Οι χιονοπτώσεις θα είναι κατά περιόδους πυκνές και θα σημειωθούν ακόμη και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο.

γ. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

δ. Καταιγίδες χιονιού θα εκδηλώνονται στις ανατολικές θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές.

ε. Ειδικά για την Αττική πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο, εντός του αστικού ιστού. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας. Τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι χιονοπτώσεις οι οποίες κατά διαστήματα θα είναι πυκνές.

2) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται από βορρά προς νότο της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

«Πάνω από 1000 αστυνομικοί με 200 οχήματα, βρίσκονται σε 34 σημεία ελέγχου στην Αττική προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι συμπολίτες μας συμμορφώνονται στην ανάγκη να έχουν μαζί τους αλυσίδες», ανέφερε στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Αττικής, Βασίλη Κόκκαλη, αρμόδιο για την πολιτική προστασία, ο οποίος μίλησε νωρίτερα στον ΑΘΗΝΑ 9,84, σε καίριες θέσεις βρίσκονται περίπου 100 μηχανήματα, εκχιονιστικά, υποστήριξης, χωματουργικά και γερανοί για τυχόν απεγκλωβισμούς.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων η Τροχαία Αττικής προχώρησε στην διακοπή της κυκλοφορίας στους εξής δρόμους του λεκανοπεδίου:

-στη Ν.Ε.Ο Αθηνών-Λαμίας και στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τον κόμβο Οινοφύτων.

– στην οδό Αναστάσεως στου Παπάγου, από το ύψος της συμβολής της με την οδό Ανατολής, προς τον Υμηττό.

– στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως στην Καισαριανή από το ύψος της λεωφόρου Κατεχάκη προς τον Υμηττό.

– στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάκρης από το Σ.Ν.Πεντέλης 414 μέχρι τον Άγιο Πέτρο.

– στην επαρχιακή οδό Τατοΐου – Αγ. Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής με την οδό Χλόης (βασιλικά κτήματα) στη Βαρυμπόμπη στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

-στην επαρχιακή οδό Μαλακάσας – Αγ.Μερκουρίου από το ύψος της συμβολής της με την οδό Τυρταίου στις Αφίδνες, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αγ. Μερκούριο.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την ΕΛΑΣ, η κίνηση στην παλαιά εθνική οδό Ελευσίνας-Θηβών και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από τη Χ/Θ 5,000 (πρατήριο καυσίμων Revoil-πρώην Cyclon) έως τα όρια του Ν. Αττικής με τον Ν. Βοιωτίας (Χ/Θ 30,000), διεξάγεται μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Ακόμη, υποχρεωτικός είναι ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων που κινούνται στο οδικό δίκτυο με αντιολισθητικά μέσα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της αστυνομίας, τα αυτοκίνητα όλων των κατηγοριών πρέπει να είναι εφοδιασμένα με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, κατά την κυκλοφορία τους στο σύνολο του οδικού δικτύου του Ν. Αττικής. Μάλιστα συνεργεία της τροχαίας βρίσκονται και πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους σε διάφορα καίρια σημεία του οδικού δικτύου.

Παράλληλα στην Αττική έχουν δημιουργηθεί 10 σταθμοί βάσης σε κομβικά σημεία κυρίως βόρεια της περιφέρειας Αττικής, ενώ από χθες έχει αποφασιστεί η διασπορά οχημάτων και πεζοπόρων τμημάτων κυρίως του Πυροσβεστικού Σώματος, της ελληνικής αστυνομίας, των ενόπλων δυνάμεων αλλά και δυνάμεων του Εθνικού Κέντρου ‘Αμεσης Βοήθειας σε σταθμούς βάσης, ιδιαιτέρως σε περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν. Επιπλέον, έχουν διατεθεί βαν κι από τον στρατό και την αστυνομία για την μεταφορά ατόμων με κινητικά προβλήματα αλλά και νεφροπαθών.

Η ανακοίνωση της Τροχαίας για την εθνική οδό

«Για ιδιαίτερους λόγους ασφαλείας και προς τον σκοπό αποφυγής πρόκλησης κυκλοφοριακών προβλημάτων λόγω εκδήλωσης δυσμενών καιρικών φαινομένων, από την 13:30΄ ώρα σήμερα 5-2-2023 δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία οχημάτων τα οποία δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Σταθμού Διοδίων Αφιδνών μέχρι το ύψος του Α/Κ Οινοφύτων (χ/θ 52,000).

Διευκρινίζεται ότι η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, ανεξαρτήτως χρήσεως αντιολισθητικών αλυσίδων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας, στο τμήμα της από το ύψος του Α/Κ Καλυφτάκη μέχρι τη χ/θ 57,300 (όρια Ν. Αττικής), εξακολουθεί να ισχύει.

Παρακαλούνται οι οδηγοί εν λόγω οχημάτων να αποφύγουν την κίνησή τους στα ανωτέρω οδικά τμήματα προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους και δημιουργίας πρόσθετων κυκλοφοριακών προβλημάτων και να ακολουθούν τις υποδείξεις των ρυθμιστών τροχονόμων.

Απαγόρευση κυκλοφορίας βαρέων οχημάτων σε τμήμα του ΠΑΘΕ από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα – Ποια οχήματα εξαιρούνται

Λόγω των έκτακτων δυσμενών καιρικών συνθηκών, η Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε ότι, από τις 23:00 του Σαββάτου (04-02-2023) έως την ύφεση των καιρικών φαινομένων, δεν θα επιτρέπεται η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Στην ανακοίνωση της Διεύθυνσης Τροχαίας επισημαίνεται ότι για τα επιτρεπόμενα κινούμενα οχήματα «επί του ανωτέρω οδικού δικτύου, που έχουν προορισμό τους νομούς Πιερίας, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας και Αττικής, στους ιδιοκτήτες των αυτοκινήτων όλων των λοιπών κατηγοριών, υπενθυμίζεται η υποχρέωση του εφοδιασμού και χρήσης των οχημάτων τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εξαιρούμενων των οχημάτων τα οποία φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα που φέρουν ειδική σήμανση του «αλπικού» συμβόλου)».

Από τις εν λόγω κυκλοφοριακές ρυθμίσεις εξαιρούνται τα οχήματα έκτακτης ανάγκης (Ε.Κ.Α.Β., Π.Υ., κλπ), τα οχήματα οδικής βοήθειας, αυτά που μεταφέρουν αλάτι και τα οχήματα που κατευθύνονται από κόμβο Κλειδίου προς Εγνατία οδό (Βέροια, Κοζάνη κ.τ.λ.).

Χανιά: Υποχρεωτικές οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης

Υποχρεωτικός για τα οχήματα όλων των κατηγοριών που κινούνται σε πολλά σημεία του οδικού δικτύου της Κρήτης, είναι ο εφοδιασμός τους με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα , σύμφωνα με ανακοίνωση από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης.

Η απόφαση ισχύει από τις 6 το απόγευμα και αφορά τα έξης σημεία του οδικού δικτύου.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου σε όλο το οδικό δίκτυο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης:

Σε όλο το οδικό δίκτυο του Δήμου Ανωγείων. Στην Επαρχιακή οδό , από την τοπική κοινότητα Σπηλίου εως την τοπική κοινότητα Γερακάρι.

Στην επαρχιακή οδό από την τοπική κοινότητα Μυριοκέφαλα εως

διασταύρωση με Βιλανδρέδο.

Στην Περιφερειακή Ενότητα Χανίων υποχρέωση εφοδιασμού με

αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα θα ισχύσει από την 15:00 ώρα σήμερα (05.02.2023) και αφορά τους ιδιοκτήτες οχημάτων όλων των κατηγοριών που σκοπεύουν να κινηθούν στο παρακάτω οδικό δίκτυο:

Επαρχιακή οδός Χανιά-Φουρνέ-Ομαλός (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Ομαλό.

Επαρχιακή οδός Χανιά-Μεσκλά-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Φουρνέ έως Θέρισο).

Επαρχιακή οδό Χανιά-Περιβόλια-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα

Περιβολίων έως Θέρισο).

Επαρχιακή οδό Χανιά-Νεροκούρου-Θέρισο (Από την τοπική κοινότητα Δρακώνας-Θέρισο).

Επαρχιακή οδό Βρύσες-Ασκύφου-Χώρας Σφακίων (Από Κράπη έως

Σφακιά). Το τοπικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο από Παλαιά Ρούματα έως Επαναχώρι του Δήμου Καντάνου Σελίνου.

Απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Επιπλέον, σε ισχύ είναι απαγορευτικό απόπλου από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν στα πελάγη και φθάνουν κατά τόπους τα 9 μποφόρ.

Κλειστές είναι επίσης οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Αρκίτσα-Αιδηψός.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν, πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Σε εξέλιξη η «Μπάρμπαρα» στη Στερεά Ελλάδα

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έντονα καιρικά φαινόμενα σε ολόκληρη τη Στερεά Ελλάδα. Από τις πρώτες πρωινές ώρες χιονίζει στην Κεντρική Εύβοια με συνέπεια στην περιοχή της Δίρφυς στην Εύβοια να εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα.

«Είμαστε σε πλήρη διάταξη άνθρωποι και μηχανές και προς το παρόν δεν αντιμετωπίζονται ιδιαίτερα προβλήματα» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης της Εύβοιας κ. Γιώργος Κελαϊδίτης. Ο ίδιος πάντως βλέπει τα καιρικά φαινόμενα να εντείνονται τις τελευταίες ώρες και όπως υπογραμμίζει «όλοι οι εμπλεκόμενοι βρίσκονται σε κόκκινο συναγερμό».

Στη Φθιώτιδα όλη τη νύχτα τα μηχανήματα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον παγετό και τις χαμηλές θερμοκρασίες στους δρόμους από τη Λαμία προς Δομοκό, από τη Λαμία προς Αμφισσα και από τη Λαμία προς Καρπενήσι.

«Ήταν μία νύχτα έντονη λόγω παγετού αλλά από το ξημέρωμα και μετά αρχίζουν και εντείνονται τα καιρικά φαινόμενα χωρίς όμως μέχρι στιγμής να υπάρχουν προβλήματα» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο αντιπεριφερειάρχης κ. Ηλίας Σανίδας όπως υπογραμμίζει «την τελευταία ώρα αρχίζουν και εντείνονται τα φαινόμενα στην περιοχή της Λοκρίδας και ιδιαίτερα στην περιοχή του Μαρτίνου χωρίς προς το παρόν να υπάρχουν προβλήματα στο Εθνικό οδικό δίκτυο».

Στα ορεινά χωριά της Δυτ. Φθιώτιδας η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και τα εκχιονιστικά μηχανήματα κρατούν ανοιχτό το δρόμο από τη Λαμία στο Καρπενήσι.

Στη Βοιωτία δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στο Εθνικό Οδικό δίκτυο καθώς έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων. «Όλα είναι υπό έλεγχο καθώς επιχειρούν μηχανήματα σε όλα τα σημεία που κρίνεται απαραίτητο» δηλώνει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ η Αντιπεριφερειάρχης της Βοιωτίας κ. Φανή Παπαθωμά καθώς από τις πρώτες πρωινές ώρες συνεχώς εντείνεται η κακοκαιρία και καλύπτει το σύνολο της Βοιωτίας. Το χιονοδρομικό κέντρο του Παρνασσού έχει κλείσει και προς εκείνη την κατεύθυνση επιχειρούν συνολικά 15 μηχανήματα.

Προς την πλευρά του Παρνασσού και των Βαρδουσίων εντείνονται οι χιονοπτώσεις στην Φωκίδα.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιώργο Δελμούζο που μίλησε στο ΑΠΕ ΜΠΕ «από νωρίς τα ξημερώματα κρατάμε τους δρόμους ανοιχτούς ρίχνοντας αλάτι και δεν παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα. Όμως ο χιονιάς είναι μπροστά μας» όπως είπε.

«Δεν υπάρχουν ιδιαίτερες χιονοπτώσεις σε ολόκληρη την Ευρυτανία καθώς ο καιρός είναι περισσότερο ανατολικός» υπογράμμισε μιλώντας στο ΑΠΕ – ΜΠΕ o αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. ‘Αρης Τάσιος που σημειώνει ότι «ακόμα και η πρόσβαση στο χιονοδρομικό του Καρπενησίου γίνεται χωρίς αλυσίδες».

Αντίθετα σύμφωνα με τον κ. Τασιό «οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο παγετός είναι τα θέματα αντιμετωπίζονται συνολικά σε ολόκληρη την Ευρυτανία».

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία των βαρέων οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στο εθνικό δίκτυο όπως επίσης και στο οδικό δίκτυο της Εύβοιας, την Βοιωτίας, της Φωκίδας και της Φθιώτιδας.

Σύμφωνα με την αστυνομία στην Ευβοια εντοπίζονται προβλήματα και η κυκλοφορία γίνεται με αλυσίδες:

· Στη Νέα Εθνική Οδό Χαλκίδας-Αιδηψού από 16η χ/θ έως 44η χ/θ

· Σε όλο το οδικό δίκτυο περιοχής αρμοδιότητας Αστυνομικού Τμήματος Κύμης

Στην Βοιωτία με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία

· Στην Επαρχιακή Οδό Αράχωβας-Επταλόφου από 12η χ/θ έως Χιονοδρομικό Κέντρο Παρνασσού

· Στην Επαρχιακή Οδό Αναλήψεως-Ελικώνα-Κυριακίου

· Στην Επαρχιακή Οδό Κυριακίου-Αγ.’Αννας

· Στην Επαρχιακή Οδό Αγίας Τριάδας-Αγίας ‘Αννας

Στην Ευρυτανία, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται μόνο με τη χρήση αλυσίδων λόγω παγετού στα ακόλουθα σημεία:

• Στην Εθνική Οδό Καρπενησίου-Αγρινίου, από 7η έως 15η χ/θ, θέση «Μπαγασάκι»

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φουρνά, από 12η έως 22η χ/θ, θέση «Βράχος»

• Στην Επαρχιακή Οδό Φουρνά-Καρδίτσας, από 50η έως 60η χ/θ, θέση «Ζαχαράκη»

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Κρίκελλου-Δομνίστας, από 12η έως 25η χ/θ

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Χιονοδρομικό Κέντρο, από 3η έως 15η χ/θ

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Προυσού-Αγρινίου, από 30η έως 45η χ/θ, θέση «Αραποκέφαλα»

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Στενώματος, από 2η έως 17η χ/θ

• Στην Επαρχιακή Οδό Καρπενησίου-Φιδάκια, από 7η έως 25η χ/θ,

Τρίπολη: Σε ποια σημεία του οδικού δικτύου της Πελοποννήσου είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες

Εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα αντιολισθητικά μέσα οφείλουν να είναι, σύμφωνα με απόφαση της αστυνομίας, οι οδηγοί όλων των οχημάτων που κινούνται ή πρόκειται να κινηθούν στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου – Τρίπολης – Καλαμάτας και συγκεκριμένα από το 85,2ο έως το 242,8ο χιλιόμετρο και από τον κλάδο Λεύκτρο – Σπάρτης έως το 45,53ο χιλιόμετρο.

Επίσης, σύμφωνα με την αστυνομία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω σημεία του οδικού δικτύου της περιφέρειας Πελοποννήσου:

ΚΟΡΙΝΘΙΑ

– Στην εθνική οδό Ξυλοκάστρου – Τρικάλων από το 17,9ο έως το 35ο χιλιόμετρο

ΜΕΣΣΗΝΙΑ

– Στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης από το 28ο έως το 40ο χιλιόμετρο

Επίσης, στην Λακωνία, έχει απαγορευθεί η κυκλοφορία, λόγω καθίζησης, στο 13ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σκάλας – Γερακίου.

Χιονίζει στον Βόλο και στο Πήλιο – Ανοιχτοί οι δρόμοι – Απαγορευτικό απόπλου για Σποράδες

Στα λευκά έχει «ντυθεί» ο Βόλος από την έντονη χιονόπτωση που επικρατεί από τις 9.30 το πρωί στην πρωτεύουσα της Μαγνησίας, το Πήλιο και όλη τη χερσόνησο ως και την Αργαλαστή στα νότια, ενώ όσο περνά η ώρα τα φαινόμενα γίνονται ολοένα και πιο έντονα ακόμη και στις Σποράδες.

Στις 9.30 το πρωί άρχισε πυκνό χιόνι να πέφτει μέσα στην πόλη του Βόλου και την ευρύτερη περιοχή με αποτέλεσμα να έχουν ασπρίσει όλα τα βόρεια προάστια από τον Άνω Βόλο και πάνω, ενώ ο μηχανισμός της Περιφέρειας και του δήμου Βόλου έχουν αρχίσει να αποχιονίζουν δρόμους στο Πήλιο και τα βόρεια προάστια της πόλης.

Από τη νύχτα, εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης στο Πήλιο δεκάδες μηχανήματα αποχιονίζουν και ρίχνουν αλάτι στον δρόμο Βόλου –Χανίων – Ζαγοράς, αλλά και σε άλλα σημεία του οδικού δικτύου του Πηλίου όπου παρουσιάζεται πρόβλημα, ώστε να διατηρηθούν οι δρόμοι ανοιχτοί.

Στην Σκόπελο η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα έντονη και ήδη έχει βγει αποχιονιστικό στους δρόμους του νησιού, ενώ στην Σκιάθο στις 10 το πρωί έπεφτε χιονόνερο αλλά με τη θερμοκρασία στους 3 βαθμούς.

Η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «η χιονόπτωση είναι εξαιρετικά σφοδρή σε όλη τη Μαγνησία και από τις 10 το πρωί άρχισε να πέφτει πυκνό χιόνι και στον Αλμυρό, τις Μικροθήβες και στην Ανάβρα στην Όθρυ. Έχουμε ήδη στους δρόμους της Μαγνησίας 72 αποχιονιστικά μηχανήματα και 1.650 τόνους αλατιού σε διάφορα σημεία για να λιώνουμε τον πάγο. Από τον περιφερειακό του Βόλου και πάνω έχουν ασπρίσει τα πάντα».

Στο Πήλιο η χιονόπτωση εντάθηκε από τις 7 το πρωί, όπου πνέουν και σφοδροί άνεμοι και στα Χάνια το χιόνι έχει φθάσει τα 10 εκατοστά με το θερμόμετρο να δείχνει μειον 9 βαθμούς.

Η Αστυνομία απαγορεύει την κίνηση των οχημάτων χωρίς αντιολισθητικές αλυσίδες από τα προάστια του Βόλου και προς την Πορταριά και τα Χάνια.

Το πυκνό χιόνι που πέφτει ακόμη και στην παραλία του Βόλου έχει περιορίσει την ορατότητα και η κίνηση είναι ελάχιστη. Η θερμοκρασία στο κέντρο του Βόλου είναι μόλις στους 2 βαθμούς και πνέουν έντονοι άνεμοι στην περιοχή.

Ο δήμος Βόλου έχει βγάλει στους δρόμους υδροφόρες που εφοδιάζονται με θαλασσινό νερό από το λιμάνι και το ρίχνουν σε κεντρικούς δρόμους και τον Περιφερειακό για να μη παγώσει το οδόστρωμα.

Παράλληλα απαγορεύθηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Βόλου ο απόπλους των πλοίων από το λιμάνι του Βόλου προς τις Σποράδες, εξαιτίας των δυνατών ανέμων που πνέουν στη θαλάσσια περιοχή έξω από τον Παγασητικό και φθάνουν τα 8 μποφόρ.

Χιονίζει στη Χαλκιδική και τον Χορτιάτη, τριάντα κλήσεις για κοπές δέντρων στην Κ. Μακεδονία

Μαθημένοι στα χιόνια και τις χαμηλές θερμοκρασίες οι κάτοικοι της δυτικής Μακεδονίας, δεν αιφνιδιάστηκαν από την άφιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» η οποία φαίνεται να έκανε ένα γρήγορο «πέρασμα» με χιονοπτώσεις χωρίς μέχρι αυτή την ώρα να έχει δημιουργήσει προβλήματα. Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού βρίσκονται σε καίρια σημεία προκειμένου οι δρόμοι να παραμείνουν ανοιχτοί. Σύμφωνα με την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Μακεδονίας η κυκλοφορία διεξάγεται χωρίς δυσκολίες στην Εγνατία Οδό και το μεγαλύτερο μέρος του εθνικού και επαρχιακού δικτύου. Ειδικά ελαστικά ή αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται από το 18ο εως 28ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Καστοριάς – Φλώρινας μέσω Βιτσίου όπως και Φλώρινας -Καστοριάς από το 18ο έως το 30ο χιλιόμετρο, από το 32ο ως το 46ο της επαρχιακής οδού Καστοριάς- Ιωαννίνων μέσω Κοτύλης, στην Εθνική οδό Φλώρινας -Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής μέσω Βίγλας και σε όλο το ορεινό οδικό δίκτυο του Δήμου Φλώρινας.

Η κακοκαιρία μετακινήθηκε γρήγορα στην Κεντρική Μακεδονία, με χιόνια στα ορεινά, πτώση της θερμοκρασίας και ισχυρούς ανέμους.

Στα λευκά ντύθηκε από τα ξημερώματα η Χαλκιδική, καθώς εκτός από τα ορεινά, χιόνι πέφτει σε περιοχές της Κασσάνδρας και της Σιθωνίας, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, Χαράλαμπο Στεργιάδη.

Νιφάδες χιονιού άρχισαν να πέφτουν στις 09.30 και στην περιοχή του Χορτιάτη. Στην Κεντρική Μακεδονία αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται οι οδηγοί που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας.

Στο νομό Χαλκιδικής η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη από το 77ο έως το 83ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Νεοχώρι), από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης) και στην επαρχιακή οδό Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου.

Από τις ριπές των ανέμων, υπήρξαν τριάντα πτώσεις δέντρων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τόσες ήταν οι κλήσεις που δέχτηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία από χθες το απόγευμα έως σήμερα το πρωί για κοπές δέντρων, οι είκοσι στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον περιφερειακό Μετεωρολογικό Σταθμό Μακεδονίας στη Θεσσαλονίκη έπνεαν άνεμοι 6 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία αυτή την ώρα (09.40) είναι 3 στη Θεσσαλονίκη, 4 στις Σέρρες, -3 δείχνει το θερμόμετρο στην Κοζάνη και την Καστοριά, -4 στη Φλώρινα.

Εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βρίσκονται σε επιφυλακή και από αυτά τριάντα επιχειρούν για αποχιονισμό αυτή τη στιγμή, ενώ περίπου έξι χιλιάδες τόνους αλάτι είναι διαθέσιμοι προς χρήση όπως ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο κ. Στεργιάδης.

Θεσσαλονίκη: Χωρίς προβλήματα το πέρασμα της κακοκαιρίας στη Μακεδονία – Σε ποια τμήματα του οδικού δικτύου χρειάζονται αλυσίδες 

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές στη δυτική Μακεδονία, σε ορεινά και ημιορεινά της κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, ακόμη και παραθαλάσσια τμήματα της Χαλκιδικής, ωστόσο μέχρι το μεσημέρι το πέρασμα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» δεν προκάλεσε προβλήματα. «Τα χιόνια έφτασαν μέχρι το Νέο Μαρμαρά και τη Νικήτη, ωστόσο κανένα πρόβλημα δεν δημιουργήθηκε, άλλωστε είχαμε σε ετοιμότητα μηχανήματα», ανέφερε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Σιθωνίας Κυπαρίσσης Ντέμπλας. Χιόνια έπεσαν σε «Πευκοχώρι, Παλιούρι, Φούρκα, Κασσάνδρα και Σίβηρη, για να ομορφύνει το τοπίο, φαίνεται τώρα να είναι σε ύφεση», σημείωσε και η δήμαρχος Κασσάνδρας Αναστασία Χαλκιά. Χιονισμένη είναι και η ορεινή Χαλκιδική.

Εκχιονιστικά και αλατιέρες επιχειρούν όπου χρειάζεται ενώ είναι σε επιφυλακή συνολικά εκατό μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Σύμφωνα με την νεότερη ενημέρωση από την Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας, η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων είναι απαραίτητη για τα οχήματα που κινούνται από το 91ο έως το 98ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Βέροιας – Κοζάνης μέσω Καστανιάς στην Ημαθία, στο οδικό δίκτυο προς τα χιονοδρομικά κέντρα Σελίου και 3/5 Πηγάδια, στην Πέλλα από το 10ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Άρνισσας – χιονοδρομικό κέντρο Βόρας. Στο νομό Χαλκιδικής αλυσίδες χρειάζονται από το 77ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιοχώρι – Στάγειρα) από το 54ο έως το 70ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής οδού Θεσσαλονίκης – Ιερισσού (Παλαιόκαστρο – Ταξιάρχης), στις επαρχιακές οδούς Παλαιοχωρίου – Αγίου Νικολάου, Νεοχωρίου – Βαρβάρας – Ολυμπιάδος, όπως στα δημοτικά διαμερίσματα Ταξιάρχη και Βάβδου.

«Μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχει σχετική ύφεση, είμαστε ωστόσο σε αυξημένη ετοιμότητα καθώς έχουμε ενημερωθεί από τον περιφερειακό μετεωρολογικό σταθμό ότι έως το βράδυ θα υπάρχουν φαινόμενα κατά διαστήματα, τοπικά, πιθανότατα ασθενή», σημείωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Χαράλαμπος Στεργιάδης.

Να σημειωθεί ότι παραμένει σε ισχύ, η απαγόρευση κυκλοφορίας παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων, στο ρεύμα πορείας με κατεύθυνση από Θεσσαλονίκη προς Αθήνα στον οδικό άξονα του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ, από τα διόδια Μαλγάρων έως τον κόμβο Κλειδίου. Σύμφωνα με τη διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, εξαιρούνται όσα από τα οχήματα έχουν τελικό προορισμό μέχρι και την πόλη της Λάρισας.

Πάτρα: Προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών οχημάτων λόγω της κακοκαιρίας

Στην προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών οχημάτων, με ωφέλιμο φορτίο άνω των 3,5 τόνων, σε όλο το οδικό δίκτυο της περιοχής των Καλαβρύτων, στην επαρχιακή οδό Πούντα – Καλαβρύτων, από το ύψος του 8ου χιλιομέτρου και άνω, καθώς και στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Καλαβρύτων, μέσω Πτέρης, από το 9ο χιλιόμετρο και άνω, προχώρησε η αστυνομία, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Επίσης, απαγορεύθηκε η κυκλοφορία στο παραπάνω οδικό δίκτυο των οχημάτων και των λεωφορείων που δεν φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ακόμη, σύμφωνα πάντα με την αστυνομία, είναι υποχρεωτικός εφοδιασμός των οχημάτων όλων των κατηγοριών με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, τα οποία κινούνται ή θα κινηθούν στο τμήμα της επαρχιακής οδού Καλλιθέας – Προυσού, στην Αιτωλοακαρνανία, από το 14ο έως το 18ο χιλιόμετρο.

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων λόγω της κακοκαιρίας

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα, με απόφαση του αντιπεριφερειάρχη Αχαΐας, Χαράλαμπου Μπονάνου, τα σχολεία του δήμου Καλαβρύτων.

Η απόφαση ελήφθη, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή και των κινδύνων που δημιουργούνται για τις μετακινήσεις μαθητών και εκπαιδευτικών, προς και από τις σχολικές μονάδες.

Χανιά: Κλειστά αύριο Δευτέρα τα σχολεία στο δήμο Καντάνου -Σελίνου

Κλειστά θα παραμείνουν αύριο Δευτέρα τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στον Δήμο Καντάνου – Σελίνου εξαιτίας της κακοκαιρίας που αναμένεται να πλήξει την περιοχή.

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του δήμου , «εν όψει της επερχόμενης κακοκαιρίας Barbara, όλα τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου καθώς και Παιδικοί Σταθμοί θα παραμείνουν κλειστά την Δευτέρα 06.02.2023, με απόφαση Δημάρχου».

Καστοριά: Στις 09:15 θα ξεκινήσουν αύριο Δευτέρα τα μαθήματα στα σχολεία του δήμου Καστοριάς

Αργότερα θα ξεκινήσουν τα μαθήματα στα σχολεία του δήμου Καστοριάς, αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023, εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με ανακοίνωση του δήμου, τα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του δήμου Καστοριάς, με απόφαση του δημάρχου θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους στις 09:15 το πρωί.

Κλειστά τα σχολεία αύριο στα Ανώγεια

Ο Δήμος Ανωγείων ενημερώνει ότι αύριο Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2023 όλες οι σχολικές μονάδες και ο παιδικός σταθμός θα παραμείνουν κλειστά λόγω του χιονιού και των χαμηλών θερμοκρασιών. Επίσης θα παραμείνουν κλειστές οι δομές του ΚΗΦΗ και ΚΔΑΠ. Οι κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου θα φροντίσουν για την επιμέλεια των ηλικιωμένων. Ανάλογα την πορεία της κακοκαιρίας θα υπάρξει ανακοίνωση για τις επόμενες ημέρες.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχουν τεθεί οι υπηρεσίες των δήμων της Αττικής. Ειδικότερα για το δήμο Αθηναίων, σε ετοιμότητα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό. Για τους ευάλωτους συμπολίτες μας το Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης έχει ενεργοποιήσει σε 24ωρη βάση τις κοινωνικές δομές και υπηρεσίες του. Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας νωρίτερα στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, τόνισε ότι “μέριμνά μας αυτή τη στιγμή είναι οι άστεγοι και ηλικιωμένοι συμπολίτες μας”. Υπενθύμισε τον τετραψήφιο αριθμό επικοινωνίας 1595, για αναφορές από πολίτες για σημεία, όπου βρίσκονται άστεγοι ή άνθρωποι που χρειάζονται βοήθεια. Οι άστεγοι συμπολίτες μας μπορούν να απευθυνθούν: Στο Υπνωτήριο του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων επί των οδών Αχαρνών και Λιοσίων, Στο Υπνωτήριο του ΟΚΑΝΑ στην οδό Σουρμελή 4-6 ενώ λειτουργεί και η θερμαινόμενη αίθουσα στη Λέσχη Φιλίας Βοτανικού (Κοζάνης 4), όπου μπορούν να φιλοξενηθούν ευάλωτοι συνάνθρωποί μας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία, ψυχρές αέριες μάζες από τη βόρεια Ευρώπη θα κινηθούν νοτιότερα και θα προκαλέσουν κακοκαιρία με το όνομα ΜΠΑΡΜΠΑΡΑ (BARBARA) στη χώρα μας από την Κυριακή (05/02/2023). Τα κύρια χαρακτηριστικά θα είναι οι χαμηλές θερμοκρασίες, ο ισχυρός παγετός, οι κατά τόπους πυκνές χιονοπτώσεις σε περιοχές της ανατολικής Ελλάδας, καθώς και οι θυελλώδεις βόρειοι άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη.

Οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται από το βράδυ του Σαββάτου στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά (ορεινά και ημιορεινά), θα επεκταθούν επηρεάζοντας και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Πιο αναλυτικά:

Α) Την Κυριακή (05/02/2023):

1. Από τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Χαλκιδική και τη Θράκη. Τα φαινόμενα από τις μεσημβρινές ώρες στη Χαλκιδική και τη Θράκη θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες, θα ενταθούν και θα επηρεάσουν (και περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο), τις Σποράδες, τη Θεσσαλία (ιδιαίτερα την ανατολική Μαγνησία), την Εύβοια και την ανατολική Στερεά.

3. Από το απόγευμα στις Κυκλάδες (κυρίως στα ορεινά) καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου θα είναι κατά περιόδους πυκνές.

Β) Τη Δευτέρα (06/02/2023) κατά περιόδους πυκνές χιονοπτώσεις θα εξακολουθήσουν να σημειώνονται στα νησιά του βορείου Αιγαίου, τη Θράκη, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, τις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Γ) Ειδικά για την Αττική, χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής, στα ορεινά και ημιορεινά που από το μεσημέρι θα ενταθούν, κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά, οπότε θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο. Οι χιονοπτώσεις θα παρουσιάσουν πρόσκαιρη ύφεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, ενώ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν αλλά με μικρότερη ένταση.

Δ) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην ανατολική Ελλάδα από τη Θεσσαλία και νοτιότερα (προσήνεμες περιοχές) καθώς επίσης και στις Κυκλάδες και την Κρήτη, με μικρότερη όμως ένταση.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Από την Κυριακή (05/02/2023) αναμένεται βαθμιαία πτώση της θερμοκρασίας από βορρά προς νότο, της τάξεως των 8 με 10 βαθμών. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την επικράτηση ισχυρού παγετού κυρίως στα ηπειρωτικά, ο οποίος θα είναι κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Από την Κυριακή (05/02/2023) το μεσημέρι θα πνέουν θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη, οι οποίοι από το απόγευμα της Κυριακής στο Ιόνιο και από την Τρίτη (07/02/2023) στο Αιγαίο, σταδιακά θα εξασθενήσουν.

 

Δημήτρης Πέρρος – Newsroom

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα