back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Πώς θα εργαστούν τη Δευτέρα οι δημόσιοι υπάλληλοι – Σύσταση στον ιδιωτικό τομέα

Διαβάστε επίσης

Tηλεργασία θα εφαρμοστεί αύριο, Δευτέρα στο δημόσιο τομέα, όπως αποφασίστηκε, στο πλαίσιο της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας για την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα».

Παράλληλα, υπάρχει ισχυρή σύσταση για τηλεργασία σε όλες τις ιδιωτικές επιχειρήσεις όπου αυτό είναι εφικτό, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, επιπυραγός, Ιωάννης Αρτοποιός σε έκτακτη ενημέρωση για την κακοκαιρία.

Η εγκύκλιος του υπουργείου για την τηλεργασία στο δημόσιο

Σε εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, συνιστά την παροχή εργασίας εξ αποστάσεως σε περιπτώσεις όπου, με βάση τη φύση των καθηκόντων των εργαζομένων είναι αυτό δυνατό, αρκεί να μην διαταραχθεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών του Δημοσίου.

Η παρασχεθείσα εξ αποστάσεως εργασία βεβαιώνεται από τον προϊστάμενο της οργανικής μονάδας, όπου υπηρετεί ο υπάλληλος προς την αρμόδια υπηρεσία προσωπικού.

Για όσους δεν δύνανται λόγω της φύσης των καθηκόντων τους να παρέχουν εργασία εξ αποστάσεως ή μεσολαβούντος του Σαββατοκύριακου, δεν είναι δυνατή, η παροχή αυτής λόγω μη προετοιμασίας των υπαλλήλων για παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, θα πρέπει να δικαιολογήσουν την ενδεχόμενη απουσία τους από την εργασία με άδεια που θα χορηγηθεί με βάση τις κείμενες για κάθε κατηγορία προσωπικού διατάξεις.

Εναλλακτικά συνιστάται να μετακινηθούν προς τον τόπο εργασίας τους με όρους ασφάλειας, δηλαδή ακόμα και σε ώρα προσέλευσης αργότερα από την καθορισμένη, χωρίς να υπάρχει δυσμενή συνέπεια, οπότε και για λόγους ανωτέρας βίας η καθυστερημένη προσέλευσή τους είναι δικαιολογημένη.

Στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι τα ανωτέρω αφορούν εκείνους τους υπαλλήλους τα καθήκοντα των οποίων δεν συνδέονται άμεσα με την αντιμετώπιση των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Για τους υπαλλήλους αυτούς, αρμόδιοι να παρέχουν οδηγίες για τον τρόπο παροχής εργασίας είναι οι επικεφαλής των υπηρεσιών αιχμής, στην οποία ανήκουν οργανικά, ιδίως αρμόδιος επικεφαλής των οτα α΄ και β΄ βαθμού, νοσηλευτικών ιδρυμάτων κλπ.

Υπουργείο Εργασίας: Οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων και τα δικαιώματα των εργαζομένων – Ισχυρή σύσταση προς τον ιδιωτικό τομέα για τηλεργασίας

Ισχυρή σύσταση προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για εφαρμογή τηλεργασίας, όπου είναι εφικτό, λόγω της κακοκαιρίας, απευθύνει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των ανακοινώσεων του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και, για όλες τις περιοχές όπου ισχύουν οι συστάσεις της, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αναφέρει τα ακόλουθα:

Στο πλαίσιο των μέτρων για την εξασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων από την κακοκαιρία «Μπάρμπαρα», το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών απευθύνει ισχυρή σύσταση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις να εφαρμόσουν τηλεργασία αύριο Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου, στον μέγιστο δυνατό βαθμό.

Επιπροσθέτως, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, το υπουργείο υπενθυμίζει την υποχρέωση των εργοδοτών να λαμβάνουν μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων τους και να μεριμνούν, ώστε, με βάση την κείμενη νομοθεσία, να μην θέτουν σε κίνδυνο τους εργαζομένους τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους. Στην προκειμένη περίπτωση, οφείλουν να λάβουν ιδιαίτερη μέριμνα για όσους εργαζόμενους απασχολούνται σε εξωτερικούς χώρους.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι όποιες καταγγελίες γίνουν στην Επιθεώρηση Εργασίας για την παραβίαση των μέτρων ασφάλειας και υγείας των εργαζομένων θα εξετάζονται αμέσως με την απαιτούμενη προσοχή και αυστηρότητα.

Σημειώνεται επίσης ότι σε περιπτώσεις, όπως η τωρινή κακοκαιρία, εφαρμόζονται παγίως τα ακόλουθα:

1. Όταν η επιχείρηση λειτουργεί κανονικά και κάποιος εργαζόμενος δεν κατορθώσει να μεταβεί στην εργασία του, παρά την καταβληθείσα από μέρους του προσπάθεια, λόγω ανωτέρας βίας, του οφείλεται ο μισθός της ημέρας εκείνης.

2. Εφόσον επιχειρήσεις απασχολούν εργαζόμενους σε εξωτερικές θέσεις εργασίας, αυτές πρέπει να διευθετούνται κατά τέτοιο τρόπο, ώστε οι εργαζόμενοι να προστατεύονται από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης και προστασίας στην περίπτωση εργαζομένων που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου (π.χ. καρδιοπαθείς).

3. Στην περίπτωση τεχνικών και οικοδομικών έργων, καθώς και των εργασιών στα λιμάνια, οι εργασίες διακόπτονται, όταν παρεμποδίζονται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες και επαναλαμβάνονται, μετά την αποκατάσταση ασφαλών συνθηκών εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, απαγορεύεται η εγκατάσταση ή χρήση ανυψωτικών μηχανημάτων σε καιρικές συνθήκες που είναι δυνατόν να θέσουν σε κίνδυνο την ευστάθειά τους, ενώ πρέπει να επανελέγχονται από τον επιβλέποντα μηχανικό αντιστηρίξεις, εκσκαφές κ.λπ., πριν από την επανάληψη εργασιών, που διακόπηκαν, λόγω παγετού.

4. Τέλος, όσον αφορά στις επιχειρήσεις-εργοδότες, συμπεριλαμβανομένων των ψηφιακών πλατφορμών, που απασχολούν εργαζόμενους διανομείς τόσο στον χώρο της εστίασης όσο και σε άλλες δραστηριότητες μεταφορών/διανομής αντικειμένων με δίτροχα οχήματα, τονίζεται ότι οι εργοδότες οφείλουν, αν δεν το έχουν ήδη κάνει, να εφοδιάσουν άμεσα τους διανομείς με τον κατάλληλο εξοπλισμό προστασίας (κράνος, γάντια, αδιάβροχη στολή προστασίας κλπ). Πέραν της παροχής του αναγκαίου εξοπλισμού ατομικής προστασίας, οι εργοδότες οφείλουν, επίσης, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, να προβούν και στην άμεση παύση εργασιών σε περίπτωση επικράτησης ακραίων καιρικών συνθηκών (χιονόπτωση και παγετός), καθώς προέχει η προστασία των εργαζόμενων διανομέων.

Ειδικά, για τις περιοχές της βόρειας και βορειοανατολικής Αττικής, οι παραπάνω συστάσεις ισχύουν σε συνδυασμό με τις ανακοινώσεις του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα