back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Γ. Κατσουρίδης: Αναμενόμενο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο, φαβορί ο Χριστοδουλίδης

Διαβάστε επίσης

Αναμενόμενο ως προς τη σειρά κατάταξης των υποψηφίων χαρακτήρισε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των ο επίκουρος καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Γιάννος Κατσουρίδης, μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Ως γνωστόν, ο Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Ανδρέας Μαυρογιάννης πέρασαν στον δεύτερο γύρο που αναμένεται να διεξαχθεί στις 12 Φεβρουαρίου και θα διεκδικήσουν την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο προερχόμενος από τον ΔΗΣΥ αλλά πλέον ανεξάρτητος πρώην υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης που στηρίζεται από το Δημοκρατικό Κόμμα – ΔΗΚΟ και άλλα μικρότερα κόμματα του λεγόμενου μεσαίου χώρου αναδείχτηκε πρώτος με 32,04%, με τον υποστηριζόμενο από το ΑΚΕΛ Ανδρέα Μαυρογιάννη να ακολουθεί στη δεύτερη θέση με 29,61%, και τον Αβέρωφ Νεοφύτου (του Δημοκρατικού Συναγερμού – ΔΗΣΥ) στην τρίτη με 26,11%.

«Δεν αποτελεί έκπληξη η πρώτη θέση και το ποσοστό που συγκέντρωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, καθώς κάπου εκεί τον τοποθετούσαν οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων εβδομάδων αλλά ούτε και η σειρά κατάταξης του δεύτερου και του τρίτου υποψηφίου. Το μη αναμενόμενο ήταν τα ποσοστά που συγκέντρωσαν και οι δυο καθώς οι δημοσκοπήσεις τους έδειχναν αρκετά χαμηλότερα. Επομένως, επί της ουσίας, η έκπληξη ήταν η σμίκρυνση της ψαλίδας προς τον πρώτο, η επίδοση του κ. Μαυρογιάννη αλλά και το ποσοστό του κ. Νεοφύτου που είναι αρκετά καλό και πολύ κοντά σε εκείνο που συγκέντρωσε το κόμμα του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές», ανέφερε ο κ. Κατσουρίδης.

Όπως επισήμανε, το μεγάλο θέμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά μένει εκτός μάχης ένας εκ των υποψηφίων των δύο μεγάλων κομμάτων, κάτι το οποίο εκτίμησε ότι δημιουργεί πολλά ζητήματα για την επόμενη μέρα.

Σύμφωνα με τον κ. Κατσουρίδη, το βασικό πλεονέκτημα του κ. Χριστοδουλίδη ήταν ότι συσπείρωσε γύρω του, πέρα από τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, σχεδόν όλα τα υπόλοιπα μικρά κόμματα και φάνηκε ότι έχει μια μεγάλη δημοφιλία ανάμεσα σε ανένταχτους .

«Ουσιαστικά, οδηγηθήκαμε στις κάλπες με δύο υποψηφίους από το χώρο του ΔΗΣΥ. Το αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Χριστοδουλίδης, πέρα από τα δύο μεγάλα κόμματα που συσπείρωσε κοντά του, πέτυχε να προσελκύσει μια σημαντική μερίδα από το κυβερνών κόμμα και αυτό ήταν που του έδωσε το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο», σημείωσε.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα εξαρτηθούν πολλά από το πως θα αποφασίσει να κινηθεί το ΔΗΣΥ στον δεύτερο γύρο .

«Είναι γνωστό ότι υπάρχουν εσωτερικές συγκρούσεις στο εσωτερικό του κόμματος. Μερίδα στελεχών του ευνοεί την ξεκάθαρη τοποθέτηση υπέρ του κ. Χριστοδουλίδη ως ατόμου που προέρχεται από τις τάξεις του κόμματος ενώ υπάρχει και έντονη φημολογία ότι ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον στηρίζει. Όμως, υπάρχουν και στελέχη που έχουν εκφραστεί υπέρ του κ. Μαυρογιάννη, όπως ο Δήμαρχος Πάφου αλλά και χαμηλότερης εμβέλειας στελέχη που υποστηρίζουν ότι δεν πρέπει να πάρουν θέση γιατί θα είναι σαν επιβραβεύουν την αποστασία».

Ωστόσο, εκτίμησε ότι ο κ. Χριστοδουλίδης διατηρεί ένα ισχυρό προβάδισμα έναντι του κ. Μαυραγάννη για τον δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

«Αν και θα κριθούν αρκετά από τη στάση του ΔΗΣΥ, ο κ. Χριστοδουλίδης, παίρνει ένα προβάδισμα στον δεύτερο γύρο λόγω του ότι όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, πέραν του κ. Μαυρογιάννη, στηρίζονται ουσιαστικά από ψηφοφόρους κεντροδεξιάς φοράς και πιθανότατα δεν θα πάνε προς την πλευρά του σε σημείο που να ανατρέψει τη τάση. Υπάρχει επίσης ένα σημαντικό ποσοστό ακροδεξιάς ψήφου του ΕΛΑΜ , του παραρτήματος της Χ.Α, που κράτησε ένα ποσοστό 6% και το οποίο θεωρείται δεδομένο ότι θα μετακινηθεί προς τον κ. Χριστοδουλίδη», πρόσθεσε.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα