back to top
14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

14.9 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Για πρώτη φορά ηλεκτρονικό μητρώο δοτών γενετικού υλικού

Διαβάστε επίσης

Μητρώο δοτών γενετικού υλικού ανέπτυξε η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής (ΕΑΙΑΥ) και ήδη υπάρχουν 3.600 καταχωρήσεις δοτών και δοτριών.

Ο πρόεδρος της ΕΑΙΑΥ και αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, Νικόλαος Βραχνής, ανέφερε την Δευτέρα σε συνέντευξη Τύπου ότι «για πρώτη φορά μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στο λήπτη αλλά και να βοηθήσουμε στην άσκηση του εποπτικού ρόλου της εθνικής αρχής ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Έτσι λοιπόν καταγράφουμε στο μητρώο τους δότες και τα παιδιά που γεννιούνται, ελέγχεται δηλαδή ο αριθμός των παιδιών που γεννιούνται και πόσες φορές έχει χρησιμοποιηθεί το γενετικό υλικό του δότη, καθώς από το 2005 υπάρχει στη χώρα μας νόμος, ο οποίος δεν επιτρέπει να γεννιούνται πάνω από 10 παιδιά από γενετικό υλικό του ίδιου δότη».

Μέχρι σήμερα στο μητρώο δοτών γενετικού υλικού έχουν καταγραφεί: 2.800 καταχωρήσεις δοτριών, 101 καταχωρήσεις δοτών και 763 καταχωρήσεις δειγμάτων εξωτερικού.

Στη συνέχεια, ο κ. Βραχνής μίλησε για τις περιπτώσεις μοναχικών ανδρών που θέλουν να αποκτήσουν παιδί, αλλά η νομοθεσία δεν το επιτρέπει και αναφέρθηκε σε μία συγκεκριμένη περίπτωση όπου ελληνικό δικαστήριο ενέκρινε το σχετικό αίτημα πολίτη επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του συντάγματος. Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής θα εξετάσει το συγκεκριμένο θέμα προκειμένου να αποφανθεί.

Αναφερόμενος στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης που πρόκειται να αναπτυχθεί στο Αττικόν νοσοκομείο και θα καλύπτει άτομα φορείς του ιού HIV, ο πρόεδρος της Αρχής σημείωσε ότι ακόμα δεν έχει λυθεί το κτιριακό πρόβλημα για την φιλοξενία της Μονάδας όπως και η στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό, ενώ για τον εξοπλισμό θα πρέπει να υπάρξουν και οι ανάλογες χορηγίες.

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα