10.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

10.1 C
Athens
Τετάρτη, 29 Μαρτίου, 2023

Μητσοτάκης: Οι δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας-Ικανοποιητική η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού στην κακοκαιρία

spot_img

Διαβάστε επίσης

Η εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα» και η παροχή βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού βρέθηκαν στο επίκεντρο τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με τα αρμόδια υπουργεία.

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε τη διάθεση της Ελλάδας για την παροχή βοήθειας στην γειτονική χώρα ζητώντας «να θέσουμε τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τι θα μας ζητήσουν».

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βαθιά οδύνη του για τον καταστροφικό σεισμό σημειώνοντας πως η Ελλάδα προσφέρθηκε πρώτη να υποστηρίξει την Τουρκία και αφού επισήμανε ότι έχει ήδη εγκριθεί από τουρκικής πλευράς η αποστολή ενός αεροσκάφους με μία δύναμη της ΕΜΑΚ, η οποία θα συνδράμει στις αποστολές διάσωσης, πρόσθεσε: «Θα πρέπει να θέσουμε όλες τις δυνάμεις μας στη διάθεση της Τουρκίας ανάλογα με το τί άλλο μπορεί να μας ζητήσουν. Η εκτίμησή μου είναι ότι προφανώς μιλάμε για έναν καταστροφικό σεισμό, η έκταση του οποίου θα αποτυπωθεί πλήρως με την πάροδο του χρόνου. Πρώτη έννοια πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις είναι η διάσωση και η σωτηρία όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων βρίσκονται στα συντρίμμια».

Όπως ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης «είναι μια δουλειά που λόγω εμπειρίας την ξέρουμε και εμείς αρκετά καλά και νομίζω στη συνέχεια θα πρέπει να δούμε και τι άλλο εξοπλισμό, ιατροφαρμακευτικό υλικό, κουβέρτες, σκηνές, μπορεί να μας ζητήσουν οι Τούρκοι ώστε να τις αποστείλουμε στη συνέχεια».

«Ικανοποιητική ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού»

Όσον αφορά την εξέλιξη της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», έγινε αναλυτική ενημέρωση από κάθε υπουργείο για την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα του και διαπιστώθηκε ότι η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού ήταν άμεση και αποτελεσματική εκεί που σημειώθηκαν προβλήματα.

«Η ανταπόκριση του κρατικού μηχανισμού συνολικά πιστεύω ήταν πολύ ικανοποιητική, με την έννοια ότι πήραμε τα μαθήματά μας από προηγούμενες αντίστοιχες κακοκαιρίες. Πιστεύω ότι σε γενικές γραμμές καταφέραμε και ανταποκριθήκαμε στις απαιτήσεις των πολιτών και ως προς την κατάσταση των δρόμων, αλλά και ως προς την αποκατάσταση των ζημιών στα δίκτυα ηλεκτροδότησης, κάτι το οποίο μας είχε απασχολήσει πολύ στο παρελθόν», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «φαίνεται ότι πια μαθαίνουμε ως χώρα ότι πρέπει να ζούμε με την πρόληψη και ότι οι πολίτες ακούν τις συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας».
«Θεωρώ ότι και αυτή είναι μια πολύ σημαντική κατάκτηση για το μέλλον και βέβαια να επαναλάβω ότι το γεγονός ότι έχουμε πια στη διάθεσή μας τα εργαλεία της τηλεκπαίδευσης, αλλά και της τηλεργασίας. Σίγουρα μας δίνουν την δυνατότητα να μπορούμε να καλύψουμε ώρες οι οποίες υπό άλλες συνθήκες θα ήταν χαμένες», σημείωσε και πρόσθεσε: «Καλό είναι ότι τα παιδιά μπορούν να κάνουν τηλεκπαίδευση. Θα μπορούν να κάνουν και τηλεκπαίδευση και να παίξουν στα χιόνια. Μπορούν να κάνουν και τα δύο. Το ένα δεν αποκλείει το άλλο».

«Πάντως σε σχέση με το που βρισκόμασταν πριν από κάποια χρόνια, νομίζω ότι στον τομέα αυτόν έχει επιτελεστεί σημαντική πρόοδος», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Κατά την σύσκεψη διαπιστώθηκε ότι εκεί που παραμένουν κάποια ζητήματα προς επίλυση είναι με την παροχή ρεύματος σε λίγες περιοχές -πολύ λιγότερες σε σύγκριση με το παρελθόν- και αναμένεται σύντομα η επίλυσή τους. Τονίστηκε επίσης ότι ο κρατικός μηχανισμός βρίσκεται σε ετοιμότητα και παρακολουθεί την εξέλιξη του φαινομένου, ενώ σχετικές ανακοινώσεις θα εκδοθούν στη διάρκεια της ημέρας.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι υπουργοί Εθνικής Άμυνας, Νικόλαος Παναγιωτόπουλος, Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης και Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, οι υφυπουργοί Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, Προστασίας του Πολίτη Λευτέρης Οικονόμου, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κωνσταντίνος Φλώρος, ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του δρωθυπουργού, Άννα Μαρία Μπούρα, ο διευθύνων δύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Αναστάσιος Μάνος και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας, Ευθύμιος Λέκκας.

Απόστολος Χονδρόπουλος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα