back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

«Μπάρμπαρα»: Νέο κύμα χιονοπτώσεων απόψε – Τι ισχύει για δρομολόγια, καταστήματα, δημόσιες υπηρεσίες

Διαβάστε επίσης

Από τις πρώτες βραδινές ώρες απόψε αναμένεται ένα νέο κύμα χιονοπτώσεων, που κατά διαστήματα θα είναι έντονες, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / Meteo.gr.

Αναλυτικότερα, με βάση τα αποτελέσματα του μετεωρολογικού μοντέλου υψηλής ανάλυσης του Meteo.gr, τις πρώτες βραδινές ώρες της Δευτέρας προβλέπονται χιονοπτώσεις στη Βόρεια και στην Ανατολική Αττική, καθώς επίσης στην Εύβοια, οι οποίες αναμένεται να είναι έντονες. Τις πρώτες μεταμεσονύκτιες ώρες της Τρίτης οι χιονοπτώσεις, που θα είναι τοπικά έντονες, θα επηρεάσουν τα βόρεια και δυτικά τμήματα της Αττικής, της Βοιωτίας και της Εύβοιας.

Από τις 20:00 απαγορεύεται η κυκλοφορία βαρέων οχημάτων στην Αθηνών-Θεσσαλονίκης και την Αττική Οδό, ενώ συνεχίζουν να υπάρχουν μεταβολές – τροποποιήσεις στις διαδρομές των λεωφορειακών γραμμών που αναπροσαρμόζονται ανάλογα με τις επικρατούσες ανά περιοχή συνθήκες. Καταργούνται επίσης προσωρινά οι αμαξοστοιχίες 62 και 63 στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη και η 887, Καλαμπάκα-Αθήνα.

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε πολλές περιοχές της Αττικής. Στις ίδιες περιοχές δεν θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές.
Κλειστά θα παραμείνουν αύριο τα σχολεία και σε Εύβοια, Φθιώτιδα και Δυτική Λέσβο.

Μετά τις 10:00 θα ανοίξουν την Τρίτη οι Δημόσιες Υπηρεσίες στην Αττική και τις Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Εύβοιας, Ευρυτανίας και Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοίνωσε ότι, σε ολόκληρη τη βόρεια, βορειοδυτική και βορειοανατολική Αττική, συμπεριλαμβανόμενων των βορείων προαστίων της Αθήνας, ιδίως σε Φυλή, Άνω Λιόσια, Πετρούπολη, Μεταμόρφωση, Άγιο Στέφανο, Κρυονέρι, Άνοιξη, Σταμάτα, Δροσιά, Κηφισιά, Νέα Ερυθραία, Εκάλη, Θρακομακεδόνες, Λυκόβρυση, Κεφαλάρι, Αγία Παρασκευή, Αχαρνές, Μαρούσι, Πεντέλη, Νέα Ερυθραία, Βαρυμπόμπη, Τατόι, Πεύκη, Ηράκλειο, Χολαργό, Ολυμπιακό Χωριό, Παπάγου, Φιλοθέη, Ψυχικό, Βριλήσσια, Χαλάνδρι, Μεταμόρφωση, Νέα Ιωνία, Μελίσσια, Ανθούσα, Γέρακα, Παιανία, Παλλήνη, Γλυκά Νερά, Σπάτα, Κορωπί, Μαρκόπουλο και Πικέρμι τα εμπορικά καταστήματα θα μπορούν να είναι ανοικτά την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 από ώρα 11.00 π.μ., λόγω παγετού. Από τα ως άνω καταστήματα εξαιρούνται τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Παράλληλα, απαγορεύεται την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023 η μεταφορά και η πώληση αγαθών μέσω υπηρεσιών delivery ή courier, στις ίδιες περιοχές, καθώς και στις Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας και Σποράδων μέχρι ώρα 11.00 π.μ.

Νωρίτερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εκδόθηκε στις 03-02-2023/13:00 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία ως εξής:

Χιονοπτώσεις

1) Σήμερα Δευτέρα (06/02/2023) οι χιονοπτώσεις που ήδη σημειώνονται στην ανατολική χώρα και νότια χώρα θα συνεχιστούν και από αργά το απόγευμα θα είναι κατά περιόδους πυκνές στην ανατολική Μαγνησία, τις Σποράδες, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων και της Κρήτης.

2) Ειδικά για την Αττική χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο οι οποίες θα είναι κατά περιόδους πυκνές από το βράδυ έως τα ξημερώματα της Τρίτης (07/02/2023) κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Θα χιονίσει εκ νέου και για λίγο το απόγευμα της Τρίτης.

Κατά τόπους θα σημειωθεί παγετός ο οποίος στα βόρεια θα είναι ισχυρός.

3) Την Τρίτη (07/02/2023) οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να συνεχιστούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την Εύβοια, την ανατολική Στερεά, στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ανατολικής Πελοποννήσου, των Κυκλάδων (κυρίως στα δυτικά τμήματα) και της Κρήτης (κυρίως στα δυτικά και κεντρικά).

Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια.

Παγετός

Ισχυρός παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ολικός (καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας αρνητικές θερμοκρασίες).

Θυελλώδεις Άνεμοι

Βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 8 με 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο και από την Τρίτη (07/02/2023) σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με την ΕΜΥ την Τρίτη

Στην Αττική αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά διαστήματα χιονοπτώσεις μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και εκ νέου για λίγο το απόγευμα. Σταδιακή ύφεση από το βράδυ. Οι άνεμοι θα πνεόυν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 έως 05 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται λιγες νεφώσεις, παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί με ένταση 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον) έως 03 βαθμούς Κελσίου.

Στη Μακεδονία και τη Θράκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς χιονοπτώσεις στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και στα νότια τμήματα της κεντρικής και της δυτικής Μακεδονίας. Οι άνεμοι στη δυτική και κεντρική Μακεδονία θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ με εξασθένηση το μεσημέρι, στις υπόλοιπες περιοχές βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από -02 (μείον δύο) έως 04 βαθμούς Κελσίου και στη δυτική Μακεδονία 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στα νησιά του Ιονίου, στην Ήπειρο, στη  δυτική Στερεά και στη δυτική Πελοπόννησο λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες μέχρι το μεσημέρι. Ασθενείς τοπικές βροχές στα νησιά του Ιονίου, την δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Στερεά και στα ορεινά – ημιορεινά παροδικές χιονοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνεόυν ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου και στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 5 με 6 βαθμούς χαμηλότερη.

Στη Θεσσαλία, στην ανατολική Στερεά και στην ανατολική Πελοπόννησο αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στις Σποράδες (έως τις προμεσημβρινές ώρες), στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά,καθώς και σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της ανατολικής Πελοποννήσου. Σταδιακή ύφεση των φαινομένων αναμένεται από το μεσημέρι και από τα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνεόυν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και πρόσκαιρα στα ανατολικά 8 μποφόρ με μικρή εξασθένηση το βράδυ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 01 έως 07 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

Στις Κυκλάδες και στην Κρήτη αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο και στα ορεινά – ημιορεινά χιονοπτώσεις, στις Κυκλάδες(κυρίως στα δυτικά τμήματα), και στην Κρήτη κυρίως στα δυτικά τμήματα και κεντρικά τμήματα. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα τοπικά έως 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 03 έως 09 βαθμούς Κελσίου.

Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις. Στα Δωδεκάνησα λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 6 με 7, πρόσκαιρα στα βόρεια το πρωί τοπικά 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 06 έως 11 βαθμούς Κελσίου και στα βόρεια θα είναι 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Στην Έυβοια αναμένονται αυξημένες νεφώσεις με χιονόνερο και κατά περιόδους χιονοπτώσεις.Σταδιακή ύφεση από το απόγευμα. Οι άνεμοι θα πνεόυν βόρειοι βορειοανατολικοί με ένταση 6 με 7, στα νότια πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 00 (μηδέν) έως 04 βαθμούς Κελσίου.

Την Τετάρτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, εκτός των Δωδεκανήσων, νεφώσεις παροδικα αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά και σε περιοχές της Θεσσαλίας, της Εύβοιας και της ανατολικής Στερεάς με χαμηλότερο υψόμετρο. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες τοπικές νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και από τις βραδινές ώρες στο νότιο Ιόνιο 7 βαθμιαία τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Η μέγιστη τιμή της δεν θα ξεπεράσει στα βόρεια τους 5 με 7 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 8 με 10 βαθμούς και στα νότια τοπικά τους 11 με 12 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

Την Πέμπτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά και την ανατολική και νότια νησιωτική χώρα, εκτός των Δωδεκανήσων, νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και χιονοπτώσεις στα ορεινά-ημιορεινά αλλά πρόσκαιρα και σε περιοχές της ανατολικής Μαγνησίας και της Εύβοιας με χαμηλότερο υψόμετρο, με σταδιακή εξασθένηση των φαινομένων. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις που από το απόγευμα στα δυτικά θα αυξηθούν. Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφόρ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε επίπεδα κάτω από τα κανονικά για την εποχή. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα κεντρικά και τα βόρεια θα είναι τοπικά ισχυρός και στα βορειοδυτικά κατά τόπους ολικός.

Την Παρασκευή

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, την Εύβοια, τις Σποράδες, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα στα νησιά του βορείου Αιγαίου νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο στα πεδινά και θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα και λίγα χιόνια στα ορεινά-ημιορεινά. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στα δυτικά.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 6 πρόσκαιρα στο Αιγαίο 7 μποφορ. Στα δυτικά ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και στο νότιο Ιόνιο 7 τοπικά 8 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση από το απόγευμα.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο κυρίως στα δυτικά και τα νότια, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Το Σάββατο

Στην ανατολική Μαγνησία, την ανατολική Στερεά, την ανατολική Πελοπόννησο, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και πρόσκαιρα τις Σποράδες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και λίγα χιόνια στα ορεινά. Βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην υπόλοιπη χώρα γενικά αίθριος καιρός.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί στα δυτικά 4 με 5 και στο νότιο Ιόνιο 6 τοπικά 7 και στα ανατολικά 4 με 6 και το Αιγαίο τοπικά 7 μποφόρ, με βαθμιαία εξασθένηση.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο. Παγετός θα σημειωθεί κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Προοπτική για την Κυριακή

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός. Βαθμιαία από τα βόρεια θα αναπτυχθούν τοπικές νεφώσεις και είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές κατά τόπους στα ανατολικά και τα νότια.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 με 5 και στα πελάγη πρόσκαιρα 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια, ωστόσο παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα