back to top
17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

17.4 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Ν. Χριστοδουλίδης: Η ενότητα είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθεια

Διαβάστε επίσης

«H ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθειά για μια καλύτερη πατρίδα», δήλωσε ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, μετά το αποτέλεσμα του α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο.

Ο κος Χριστοδουλίδης θα διεκδικήσει με τον επίσης ανεξάρτητο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη τη θέση του ΠτΔ την επόμενη Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, οπότε και θα αναδειχθεί ο τελικός νικητής των εκλογών.

«Σήμερα η πατρίδα μας, η Κύπρος μίλησε. Μίλησε ξεκάθαρα», ανέφερε ο κος Χριστοδουλίδης και επεσήμανε:

«Αντικρίζω το αποτέλεσμα των εκλογών με απέραντο σεβασμό, με ικανοποίηση για την ψήφο εμπιστοσύνης, αντιλαμβανόμενος και πανέτοιμος να αναλάβω τη μεγάλη ευθύνη.

Είναι πεποίθησή μου ότι η κοινωνία των πολιτών επιβεβαίωσε περίτρανα ότι επιζητεί συνένωση, επιζητεί ανανέωση, νέα ήθη στην πολιτική, επιζητεί Προοπτική και Ελπίδα για το σύνολο του κυπριακού λαού.

Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος γιατί η κοινωνία αποδέχτηκε το μήνυμά μας και αγκάλιασε την πρότασή μας για να κάνουμε το βήμα στην επόμενη μέρα ενωμένοι, μακριά από αγκυλώσεις και χωρίς τους διαχωρισμούς, τις τακτικές και τις προσεγγίσεις του παρελθόντος.

Τα αποτελέσματα των σημερινών εκλογών μας προκαλούν ένα ειλικρινές συναίσθημα περηφάνιας αλλά και ευγνωμοσύνης για τον απλό πολίτη, για την κοινωνία των πολιτών, για όλους εσάς τους χιλιάδες εθελοντές που ήσασταν και είστε οι πρωταγωνιστές αυτής της πρωτόγνωρης προσπάθειας συμμετοχικής δημοκρατίας, που όλους αυτούς τους μήνες γίνατε οι θαρραλέοι συνοδοιπόροι στο ταξίδι της ανανέωσης, του εκσυγχρονισμού, της προοπτικής και της ελπίδας.

Σε όλους εσάς, σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της ελεύθερης Κύπρου, αλλά και στα κατεχόμενα μαρωνίτικα χωριά μας, οφείλεται αυτή η πρώτη ΝΙΚΗ, σε σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια, εσείς και άλλοι τόσοι συμπολίτες μας θα επισφραγίσετε την νέα φωτεινή σελίδα ιστορία του τόπου μας την ερχόμενη Κυριακή.

Σήμερα νίκησε η Δημοκρατία. Σήμερα νίκησε η συλλογικότητα. Σήμερα νίκησε η βούληση της κοινωνίας για συνένωση δυνάμεων που θα αξιοποιήσει τους καλύτερους και θα πάρει την Κύπρο σε μια νέα εποχή, σε ένα ευρωπαϊκό κράτος δικαίου συμπεριληπτικό και με ενσυναίσθηση, που θα δίνει ίσες ευκαιρίες σε όλους, πιο δίκαιο, με περισσότερη αξιοκρατία και ενίσχυση όλων των δημοκρατικών θεσμών.

Ήταν μια μεγάλη μέρα για όλους μας, μια δύσκολη μέρα. Δεν επιθυμώ να μακρηγορήσω. Θα έχουμε χρόνο να αξιολογήσουμε τα αποτελέσματα αναλυτικά και να συζητήσουμε με όλους με πραότητα και την δέουσα σοβαρότητα.

Θέλω να συγχαρώ τον ανθυποψήφιό μου Αντρέα Μαυρογιάννη για την δεύτερη θέση, καθώς και όλους τους άλλους υποψηφίους. Στη Δημοκρατία και ειδικότερα όταν μιλούμε για μια πατρίδα υπό ημικατοχή, δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, υπάρχει μόνον η κρατούσα απόφαση του κυρίαρχου λαού.

Στέκομαι με σεβασμό απέναντι σε όλους τους άλλους υποψήφιους που διεκδίκησαν το προεδρικό αξίωμα. Θέλω να επαναλάβω αυτό που ανέφερα φορτικά κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας.

Κανένας από τους διεκδικητές της προεδρίας δεν ήταν και δεν είναι αντίπαλός μας. Αντίπαλός μας είναι τα προβλήματα της χώρας και του λαού μας. Κοινή είναι η έγνοια για την επόμενη μέρα.

Οραματίζομαι μια Κύπρο επανενωμένη, ελεύθερη, μια πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα για όλους τους πολίτες της. Μια χώρα για όλους τους νόμιμους κατοίκους της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Αρμενίους, Λατίνους και Μαρωνίτες. Για κάθε ευρωπαίο πολίτη σε αυτή τη χώρα.

Σε αυτό μας το όραμα έχουν θέση όλοι όσοι το ασπάζονται. Η πόρτα μας είναι ανοιχτή από αύριο για όσους μοιράζονται την έγνοια μας για το αύριο, για τα παιδιά μας.

Οι στιγμές είναι ιδιαίτερα κρίσιμες. Ούτε εμείς, ούτε ο κυπριακός λαός θα διακινδυνεύσουμε πισωγυρίσματα και αναχρονιστικά μοντέλα πολιτικής.

Η επίλυση του Κυπριακού στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου, αξιοποιώντας την ιδιότητα του κράτος-μέλους της ΕΕ, μέσα από μια διεκδικητική και περήφανη εξωτερική πολιτική, παραμένει η κορυφαία προτεραιότητά μου. Και βεβαίως, η οικονομική σταθερότητα και η δημοσιονομική πειθαρχία, μακριά από πειραματισμούς και πολιτικές που μας οδήγησαν στη μιζέρια και στη χρεοκοπία.

Οι πολίτες που επέλεξαν άλλους ανθυποψηφίους έχουν την απεριόριστη εκτίμησή μας. Δεν είναι αντίπαλοί μας. Σεβαστές είναι όλες οι απόψεις και μαζί πρέπει να συμπορευτούμε όλοι την επαύριο των εκλογών.

Δεν έχω καμία απολύτως αμφιβολία ότι η επομένη των εκλογών, θα στέψει νικητές όλους εσάς, την κοινωνία και τους άξιους ανθρώπους της Κύπρου που αγκάλιασαν με ένα τρόπο πρωτόγνωρο την δική μας υποψηφιότητα.

Θα πορευτώ την επόμενη μέρα, την επόμενη μέρα, την επόμενη εβδομάδα με το ίδιο πολιτικό ήθος, με σύνεση και συναίνεση, ώστε σε πνεύμα αγωνιστικό αλλά και απόλυτα πολιτισμένο να οδηγηθούμε στο δεύτερο και τελικό γύρο των προεδρικών εκλογών και να είστε βέβαιοι, να τις κερδίσουμε.

Παραμένω πιστός στην απόφασή μου για μία διακυβέρνηση ευρείας κοινωνικής αποδοχής με αξιοποίηση των πιο ικανών από όλους τους ιδεολογικούς, πολιτικούς χώρους, τεχνοκράτες αλλά και την κοινωνία των πολιτών.

Δεν αποκλείουμε κανέναν και καμία και στόχος μας είναι μια ισχυρή Κύπρος, με κοινωνική συνοχή, ευημερούσα, μια πατρίδα που θα ανασυνταχθεί και θα μπορέσει έτσι να αξιώσει με περισσότερο σθένος και ισχύ την επανένωση και την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή.

Κλείνοντας, θέλω να εκφράσω για άλλη μια φορά την ευγνωμοσύνη μου σε αυτούς που με στήριξαν, σε όλους εσάς, απλούς πολίτες από την αριστερά μέχρι τη δεξιά, απογοητευμένους, ανέντακτους, νέους ψηφοφόρους αλλά και τα κόμματα που έκαναν και αυτά την υπέρβασή τους επειδή έθεσαν την πατρίδα τους υπεράνω οποιονδήποτε άλλων φιλοδοξιών.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω επίσης όλους όσοι προσήλθαν στις κάλπες και άσκησαν το ιερό δικαίωμά τους στην ψηφοφορία. Θέλω να τους καλέσω να συνεχίσουν και να εντατικοποιήσουν την προσπάθειά μας ώστε η επόμενη Κυριακή να μας βρει νικητές, να βρει την κοινωνία και την Κύπρο νικήτρια.

Για εμάς η ενότητα δεν είναι σύνθημα. Είναι η βάση πάνω στην οποία θεμελιώνεται η δική μας προσπάθειά για μια καλύτερη πατρίδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +

spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα