back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τ. Θεοδωρικάκος: Φυλάμε αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρώπης

Διαβάστε επίσης

Το σχέδιο «Ακρίτας», με το οποίο η ΕΛΑΣ προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρώπης, παρουσίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Μάνφρεντ Βέμπερ, κατά την διάρκεια επίσημης συνάντησης που είχαν σήμερα στο Υπουργείο.

Επιπρόσθετα, ο κ. Θεοδωρικάκος συζήτησε με τον κ. Βέμπερ και για την επέκταση του φράκτη σε όλο το μήκος των συνόρων στον Έβρο. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε τη στήριξη του κ. Βέμπερ στο δίκαιο αίτημα της κυβέρνησης για χρηματοδότηση του έργου και από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς αφορά όχι μόνο την ασφάλεια της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης.

Ο κ. Βέμπερ ευχαρίστησε την Ελλάδα και την ελληνική συνοριοφυλακή για «την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους».

Παράλληλα δήλωσε εντυπωσιασμένος από την αποτροπή 260 χιλιάδων παράνομων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα, ενώ κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την εργαλειοποίηση των μεταναστών.

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Θεοδωρικάκου:

Υποδεχτήκαμε σήμερα στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη με ξεχωριστή χαρά τον πρόεδρο του EPP τον κύριο Βέμπερ, έναν σημαντικό ηγέτη της Κεντροδεξιάς και ένα σπουδαίο φίλο της Ελλάδας. Παρουσιάσαμε την υλοποίηση του σχεδίου Ακρίτας, με το οποίο η Ελληνική Αστυνομία κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία ,που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία, από την παράνομη μετανάστευση. Μίλησα με τον κύριο πρόεδρο για την επέκταση του φράχτη κατά 35 χλμ, με προϋπολογισμό 100 εκατομμύρια ευρώ και την απόφαση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη το σύνολο του ποταμού Έβρου να καλυφθεί από το τεχνικό εμπόδιο προκειμένου να υπάρξει αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος της παράνομης μετανάστευσης.

Είναι σπουδαία η αλληλεγγύη και η στήριξη του EPP και προσωπικά του κυρίου Βέμπερ σε αυτήν την προσπάθεια και η ανάγκη να υπάρξει χρηματοδότηση από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτού του τόσο καθοριστικού έργου.

Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας για την φύλαξη συνόρων από κοινού με την Frontex ελπίζοντας και πιστεύοντας ότι και οι γείτονες μας της Τουρκίας θα επανεξετάσουν την στάση της εργαλειοποίησης των παράνομων μεταναστών προκειμένου να βρεθεί μία ουσιαστική λύση που θα σέβεται το διεθνές δίκαιο και θα σέβεται τα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία που είναι σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία».

Ο κ. Βέμπερ στις δηλώσεις του, μεταξύ άλλων είπε:

«Είναι πολύ σπουδαίο για μένα να βρίσκομαι σήμερα εδώ στην Αθήνα και να λαμβάνω άμεσα πληροφορίες για το πώς έχουν τα πράγματα στην προστασία των συνόρων. Θέλω να ευχαριστήσω την Ελλάδα και την ελληνική συνοριοφυλακή για την εξαιρετική δουλειά που κάνουν όχι μόνο για τους Έλληνες αλλά για όλους τους Ευρωπαίους. Και αυτό είναι η εφαρμογή του νόμου και της Συνθήκης Σένγκεν στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Είμαι πολύ εντυπωσιασμένος από τα στοιχεία και την αποτροπή 260.000 παράνομων μεταναστών να περάσουν τα σύνορα. Είναι ένας τεράστιος αριθμός και όλοι οι Ευρωπαίοι πρέπει να είναι υπερήφανοι για την τήρηση του νόμου και των κανόνων.

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω για την εξαιρετική συνεργασία που υπάρχει μεταξύ των ελληνικών αρχών και του FRONTEX. Η Ευρώπη ενωμένη βρίσκεται εδώ στα σύνορα του Έβρου.

Είναι απαράδεκτη η εργαλειοποίηση των μεταναστών από την Τουρκία. Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα επιστρέψει στη λογική διαχείριση των συνόρων μαζί μας, προς το συμφέρον των μεταναστών.

Σήμερα έχουμε στο μυαλό μας την τραγωδία που προκάλεσε ο σεισμός στα τουρκοσυριακά σύνορα και στα θύματα που υπάρχουν εκεί.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα