back to top
23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

23.1 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία από το χτύπημα του Εγκέλαδου

Διαβάστε επίσης

Τους 1.500 φτάνουν οι νεκροί στην Τουρκία και τη Συρία, από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών που σημειώθηκε στη νοτιοανατολική Τουρκία σήμερα, ο οποίος έγινε αισθητός ως την Αίγυπτο και το Ιράκ μέχρι τη Γροιλανδία. Στους 6 χιλιάδες συνολικά οι τραυματίες, με τα περισσότερα θύματα να καταγράφονται στην Τουρκία.

Ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται συνεχώς, με τα συνεργεία διάσωσης να αναζητούν εγκλωβισμένους σε βουνά από συντρίμμια. Το αμερικανικό σεισμολογικό ινστιτούτο μιλά για πιθανότητα 10.000 νεκρών. Τα τηλέφωνα έχουν παραλύσει, ενώ το ηλεκτρικό δίκτυο και δίκτυο φυσικού αερίου έχουν σε σημεία υποστεί ζημιές. Ο Εκρέμ Ιμάμογλου μετέβη στις πληγείσες περιοχές και συντονίζει τις δυνάμεις διάσωσης, ενώ αρκετές περιοχές παραμένουν αποκλεισμένες.

Εν τω μεταξύ, άλλοι έξι σεισμοί από 5 ως 5,9 Ρίχτερ σημειώθηκαν μέσα σε 2 ώρες μετά τον δεύτερο σεισμό μεγέθους 7,8 της κλίμακας Ρίχτερ που χτύπησε τη νότια Τουρκία και βόρεια Συρία.

Όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, 921 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στην Τουρκία, τουλάχιστον 5.385 έχουν τραυματιστεί, ενώ 2.470 άνθρωποι έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια ζωντανοί. Σύμφωνα με τον ίδιο, 2.818 κτίρια έχουν καταρρεύσει.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να προβλέψει πόσο ακόμη θα αυξηθεί ο απολογισμός των νεκρών, καθώς συνεχίζονται οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Περίπου 9.000 άνθρωποι συμμετέχουν στις επιχειρήσεις, ενώ μέχρι στιγμής 45 χώρες έχουν προσφέρει βοήθεια στην Τουρκία, σημείωσε ο ίδιος, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη καταστροφή που έχει πλήξει τη χώρα από το 1939, όταν άλλος σεισμός που είχε σημειωθεί στην ανατολική επαρχία Ερζιντζάν είχε κοστίσει τη ζωή περίπου σε 33.000 ανθρώπους.

«Όλοι βάζουν την καρδιά και την ψυχή τους στις προσπάθειες, αν και η χειμερινή περίοδος, ο κρύος καιρός και το γεγονός ότι ο σεισμός σημειώθηκε τη νύκτα καθιστούν τα πράγματα πιο δύσκολα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από το συντονιστικό κέντρο αντιμετώπισης καταστροφών στην Άγκυρα. «Δεν γνωρίζουμε πόσο θα αυξηθούν οι αριθμοί των θυμάτων, καθώς συνεχίζονται οι προσπάθειες για την απομάκρυνση των συντριμμίων σε πολλά κτίρια στις περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό», πρόσθεσε. «Σήμερα είναι η ημέρα που 85 εκατομμύρια (άνθρωποι) είναι μαζί, σαν μία καρδιά», υπογράμμισε.

Στο μεταξύ τουλάχιστον 592 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τον σεισμό στη γειτονική Συρία, σύμφωνα με το συριακό υπουργείο Υγείας και τους διασώστες στις περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες.

Βάσει των στοιχείων του συριακού υπουργείου Υγείας, τα οποία μετέδωσε το πρακτορείο SANA, 371 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις περιοχές που βρίκονται υπό τον έλεγχο της Δαμασκού και άλλοι 1.089 έχουν τραυματιστεί.

Παράλληλα τα Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις περιοχές της βόρειας Συρίας οι οποίες ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν καταγράψει τουλάχιστον 221 νεκρούς και 419 τραυματίες.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε πως ανησυχεί για περιοχές της Τουρκίας από τις οποίες δεν έχουν υπάρξει νεότερα. «Οι εθνικές αρχές θα επικεντρωθούν στην έρευνα και διάσωση αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο Reuters εκπρόσωπος του Οργανισμού. «Στη συνέχεια, αναμένουμε αυξημένη ανάγκη για τη φροντίδα των τραυματιών και τη στήριξη του συνολικού συστήματος υγείας στις πληγείσες περιοχές», συμπλήρωσε.

Με εντολή Μητσοτάκη C130 με ομάδα της ΕΜΑΚ

Ομάδα 21 πυροσβεστών από την 1η ΕΜΑΚ με δύο διασωστικούς σκύλους και ειδικό διασωστικό όχημα, αναχώρησε προς την Τουρκία

Την ίδια ώρα και η Γερμανία συντονίζεται με την Τουρκία και τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να καθορίσει ακριβώς τι είδους βοήθεια χρειάζεται για τα θύματα του σεισμού που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, δήλωσε εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Η βοήθεια στη Συρία, με την οποία η Γερμανία δεν έχει επίσημες διπλωματικές σχέσεις, μπορεί να σταλεί μέσω διεθνών μη κυβερνητικών οργανώσεων, περιλαμβανομένης της Malteser International η οποία δραστηριοποιείται στη χώρα με την υποστήριξη της Γερμανίας, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι γερμανικές αρχές θα πραγματοποιήσουν έκτακτη σύσκεψη αργότερα σήμερα προκειμένου να οριστικοποιήσουν τα αρχικά σχέδια για βοήθεια, δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών.

Τη «βαθιά του λύπη» εξέφρασε ο πάπας Φραγκίσκος. Στους συγγενείς των θυμάτων ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας στέλνει τα θερμά του συλλυπητήρια, έγραψε σε τηλεγράφημα που δημοσίευσε ο Καρδινάλιος, υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού Πιέτρο Παρολίν.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα