back to top
18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

18.3 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

Ισημερινός: Η αντιπολίτευση βγήκε ενισχυμένη, ο πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αναγνωρίζει την ήττα του στη λαϊκή διαβούλευση

Διαβάστε επίσης

Δυνάμεις της αντιπολίτευσης που υποστηρίζουν τον αριστερό πρώην πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα βγήκαν ενισχυμένες από τις τοπικές εκλογές και το δημοψήφισμα που διεξήχθησαν την Κυριακή στον Ισημερινό, ενώ ο συντηρητικός πρόεδρος Γκιγιέρμο Λάσο αναγνώρισε μεν την ήττα και την απόρριψη των μεταρρυθμίσεων που επιδίωκε, ιδίως στο πλαίσιο της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος, αλλά δεσμεύθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για να παταχθεί η διακίνηση ναρκωτικών και να βελτιωθούν οι κοινωνικές συνθήκες στο κράτος της Λατινικής Αμερικής.

Υποψήφιοι προσκείμενοι στην αντιπολίτευση που υποστηρίζει τον κ. Κορέα αναδείχθηκαν δήμαρχοι τόσο στην πρωτεύουσα Κίτο, όσο και στην οικονομική πρωτεύουσα Γουαγιακίλ, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε η εκλογική επιτροπή (CNE).

Ενώ το δημοψήφισμα, στο οποίο το ερώτημα-κλειδί αφορούσε τις εκδόσεις κακοποιών στο εξωτερικό —πρακτικά, στις ΗΠΑ—, κατά το υπόδειγμα του Μεξικού και της Κολομβίας, δεν εξασφάλισε τελικά την υποστήριξη που προέβλεπαν δημοσκοπήσεις, διαγράφοντας τις ελπίδες της κυβέρνησης του κ. Λάσο, που ανέλαβε την εξουσία το 2021.

Με το 93% των ψηφοδελτίων να έχει καταμετρηθεί, το όχι επικράτησε με 51% έναντι 49% του ναι, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα που δημοσιοποίησε χθες η CNE. Ωστόσο η καταμέτρηση σε κάποιες επαρχίες, όπως η Γουάγιας και η Μαναβί, που έχουν μεγάλο αριθμό ψηφοφόρων, δεν είχε φθάσει καν το 1%, πάντα σύμφωνα με τη CNE.

Πέρα από το ότι είναι «ανεξήγητη», αυτή «η κατάσταση δημιουργεί αβεβαιότητα και σύγχυση στους πολίτες», σχολίασε αρχικά η γραμματεία της προεδρίας, διαβεβαιώνοντας πως θα σεβαστεί τη λαϊκή βούληση όπως «εκφράστηκε στις κάλπες».

Αργότερα ο πρόεδρος Λάσο ανέφερε σε τηλεοπτικό διάγγελμά του πως «αποδέχεται» το ότι «η πλειοψηφία δεν συμφωνεί αυτά τα εγκλήματα να αντιμετωπίζονται με τα εργαλεία που έθεσα σε διαβούλευση στο δημοψήφισμα».

«Όμως πιστεύω πως όλοι εμείς, οι πολίτες του Ισημερινού, χρειάζεται να κάνουμε ευρύ και σοβαρό διάλογο, χωρίς δογματισμούς και ιδεολογικές προκαταλήψεις, για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί η απειλή που αντιπροσωπεύουν σήμερα η διακίνηση ναρκωτικών και οι δεσμοί της με την πολιτική», πρόσθεσε.

Οι εκλογείς στον Ισημερινό κλήθηκαν την Κυριακή να αναδείξουν δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και περιφερειάρχες, που θα αναλάβουν τον Μάιο για τέσσερα χρόνια.

Παράλληλα, κλήθηκαν να απαντήσουν σε οκτώ ερωτήματα, στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος που συγκάλεσε τον Νοέμβριο ο πρόεδρος Λάσο, για διάφορα ζητήματα, από την ασφάλεια ως την πολιτική και το περιβάλλον.

Το κεντρικό ερώτημα αφορούσε την πιθανότητα να εκδίδονται πολίτες της χώρας —κάτι απαγορευμένο εδώ κι οκτώ δεκαετίες— στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Η δημόσια διαβούλευση έγινε με φόντο την έκρηξη των βίαιων εγκλημάτων στη χώρα, που συνδέεται με τη διακίνηση.

Πάντα κατά τα όχι οριστικά αποτελέσματα της CNE, οι ψηφοφόροι απάντησαν επίσης αρνητικά και στα υπόλοιπα επτά ερωτήματα για την αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που επιδίωκε ο κ. Λάσο. Ιδίως σε αυτό για τη μείωση του αριθμού των μελών του κοινοβουλίου της χώρας.

«Απόρριψη»

«Οι εκλογές έδειξαν απόρριψη της κυβέρνησης Λάσο από τους πολίτες», έκρινε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σεμπαστιάν Ντονόσο, πολιτικός αναλυτής του πανεπιστημίου της αμερικανικής ηπείρου (Universidad de las Américas, UDLA).

Ο κ. Ντονόσο υπενθύμισε πως «ιστορικά στον Ισημερινό, στα δημοψηφίσματα θεωρείται πως το ναι ή το όχι αφορά την εκάστοτε κυβέρνηση».

Η δημοτικότητα του κ. Λάσο κυμαίνεται περί το 20%.

Δυο υποστηρικτές του πρώην προέδρου Κορέα (2007-2017) θα καταλάβουν το αξίωμα του δημάρχου της Γουαγιακίλ και αυτό του περιφερειάρχη στη Γουάγιας.

Η Γουαγιακίλ, μεγάλο λιμάνι στον Ισημερινό και πνεύμονας της οικονομίας της χώρας, αποτελούσε για τρεις δεκαετίες οχυρό της παράταξης της δεξιάς (των χριστιανοσοσιαλιστών) με την οποία έχει συμμαχήσει ο πρόεδρος Λάσο.

Η αριστερή αντιπολίτευση ανέκτησε επίσης τον δήμο του Κίτο και την περιφέρεια στην Πιτσίντσα (στην οποία υπάγεται διοικητικά η πρωτεύουσα) για άλλα τέσσερα χρόνια.

Ο πρώην πρόεδρος Κορέα ζει στο Βέλγιο, την πατρίδα της συζύγου του, τα τελευταία έξι χρόνια. Το 2020, του επιβλήθηκε ποινή οκτώ ετών για διαφθορά· εκκρεμεί σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης που έχει εκδοθεί από το Κίτο.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα