back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μετωπική Μητσοτάκη – Τσίπρα στη Βουλή για τα μισθολογικά στις Ένοπλες Δυνάμεις

Διαβάστε επίσης

Σε μετωπική σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα, σε προεκλογικό φόντο , εξελίσσεται στη Βουλή, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ρυθμίζει μισθολογικά θέματα των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, δεσμεύτηκε ότι με κυβέρνηση της ΝΔ,από 1-1-2024 θα εφαρμοστεί το ειδικό μισθολόγιο και στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στην ομιλία του, ο κ.Μητσοτάκης εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης,για την απόφασή του να μη μετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ στις ονομαστικές ψηφοφορίες στη Βουλή, λέγοντας ότι «ο λαός ψήφισε αντιπροσώπους και όχι απεργούς». Παράλληλα, ευχήθηκε αυτή η συμπεριφορά να είναι μια απεγνωσμένη κίνηση και όχι ένα προοίμιο κοινοβουλευτικής εκτροπής. Απευθυνόμενος προσωπικά στον κ.Τσίπρα, τον κάλεσε να επανέλθει στο θεσμικό του ρόλο και όχι να επενδύει συνειδητά στην εμπρηστική ρητορική και σε εμφύλιους διχασμούς, επιλέγοντας ως εισαγωγική μουσική σε κομματική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, τον ύμνο του ΕΛΑΣ.

Ο κ.Μητσοτάκης, αφού χαρακτήρισε σαχλαμάρες τα περί δημοκρατικής εκτροπής που του καταλογίζει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ανέφερε ότι το κρίσιμο ερώτημα ενόψει των εκλογών δεν είναι «δημοκρατία ή ΝΔ»,που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ,αλλά «αν θέλουμε πρωθυπουργό Μητσοτάκη με κυβέρνηση ΝΔ ή πρωθυπουργό Τσίπρα με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό ότι εμπλέκει στην προεκλογική αρένα τους άνδρες και τις γυναίκες των Ενόπλων Δυνάμεων, αποβλέποντας σε μικροκομματικά οφέλη, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας έσχατη καπηλεία να βγαίνουν κυβερνητικά στελέχη στα τηλεοπτικά παράθυρα και να επιδίδονται σε ένα διαγωνισμό πατριωτισμού.

Σχολιάζοντας την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ να χρησιμοποιήσει τον ύμνο του ΕΛΑΣ σε κομματική του εκδήλωση, είπε ότι η Εθνική Αντίσταση αναγνωρίστηκε το 1982, όχι για να μας διχάζει αλλά για να μας ενώνει και παραταύτα η ΝΔ ως αξιωματική αντιπολίτευση με αρχηγό τον Ευάγγελο Αβέρωφ, καταψήφισε το σχετικό νομοσχέδιο. « Μήπως μας γυρνάτε συνειδητά στην εποχή του μετεμφυλιακού διχασμού και του μίσους, γι ´ αυτό μετά τον Βορίδη και τον Γεωργιάδη, κάνατε μετεγγραφή και τον Καρατζαφέρη;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Απαντώντας στις αιτιάσεις για αντικοινοβουλευτική συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ
λόγω της απουσίας του από τις ψηφοφορίες στη Βουλή,ο κ.Τσίπρας είπε ότι είναι πρόκληση να μας εγκαλεί για εκτροπή ο άνθρωπος που παρακολουθούσε το μισό πολιτικό σύστημα. «Εμείς επιμένουμε να χρησιμοποιούμε αυτό το θεσμικό όπλο ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μείζονα παραβίαση των δημοκρατικών θεσμών από την κυβέρνηση.

«Εχω την υποχρέωση να θωρακίσω τις ένοπλες δυνάμεις και για την εποχή που ενδεχομένως να μην είναι πρωθυπουργός» απάντησε στην δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για υπέρογκες εξοπλιστικές δαπάνες, ασκώντας σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση ότι επιλέγει την πόλωση για να διαχειριστεί την ήττα της επόμενες μέρας. Αναφερόμενος στις υποκλοπές τόνισε ότι η κυβέρνηση ποτε δεν είπε ότι είναι πρόβλημα ωστόσο χαρακτήρισε απαράδεκτη την εργαλειοποίηση τους.

Να αναμετρηθούν σε τηλεμαχία κάλεσε τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας, χαρακτηρίζοντας έσχατη μορφή πατριδοκαπηλίας το γεγονός ότι η κυβέρνηση παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως παράταξη μειωμένης ευθύνης. Αναφερόμενος στις εκλογές ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι θέλει να μείνει γατζωμένος στην καρέκλα του και θα «πάει σε εκλογές» τον Ιούλιο. «Θα μείνει μέχρι την τελεταία μέρα, δεν ψηφίζουν οι δημοσκόποι ψηφίζει ο λαός, δείτε τι έγινε στην Κύπρο» είπε ο κ Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό.

Στην τριτολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί αναμετρώνται στη Βουλή και αναφερόμενος στις δημοσκοπήσεις στην Κύπρο επεσήμανε ότι αυτές έπεσαν έξω όχι στον πρώτο αλλά στον τρίτο. «Ο τρίτος βγήκε δεύτερος προσέξτε μην την πατήσετε έτσι» ειπε ο Κυριακος Μητσοτάκης κατηγορώντας τον Α. Τσίπρα ότι δεν είπε κουβέντα για την τροπολογία που βάζει μπλόκο στο κόμμα Κασιδιάρη. «Ευελπιστούμε να κάνετε το σωστό, να ψηφίστε και μετά να βλέπετε την πλειοψηφία να ψηφίζει θετικά μέτρα και εσείς να παρακολουθείτε από τον εξώστη» είπε ο πρωθυπουργός κλείνοντας την ομιλία του.

Διμέτωπη επίθεση σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ότι «επιχειρούν να δημιουργήσουν μια τοξική και διχαστική ατμόσφαιρα για να εγκλωβίσουν τους πολίτες και να ενισχύσουν έναν αδύναμο δικομματισμό που δεν έχει τίποτα να προσφέρει στην χώρα»,εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής, ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης.

Όπως ανέφερε, «τα δυο αυτά κόμματα προσπαθούν να μετατρέψουν τον χώρο της Εθνικής Άμυνας,σε πεδίο κομματικής αντιπαράθεσης πολύ χαμηλού επιπέδου και κατώτερου των εθνικών και γεωστρατηγικών περιστάσεων». Αντίθετα, επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ ως παράταξη ευθύνης, είναι αυτό που κάνει πράξη την εθνική ενότητα και την εθνική συνεννόηση.

«Για στημένο παιγνίδι και από πριν ξεπουλημένο», εγκάλεσε τα δυο μεγάλα κόμματα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θανάσης Παφίλης, κάνοντας λόγο «για ένα άθλιο σκηνικό με ψευτοδιλήμματα,που επιχείρησαν να στήσουν οι αρχηγοί της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ,για να τρομοκρατήσουν το λαό και να τον εγκλωβίσουν στην ίδια πολιτική που υπηρετείται και από τους δύο συνέταιρους».
Ο κ.Παφίλης,αναφερόμενος στον ύμνο του ΕΑΜ που ακούστηκε στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσαλλονίκη, σημείωσε ότι «τα ιδανικά του ΕΑΜ, έχουν τόση σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ,όσο ο φάντης με το ρετσινόλαδο» και χαρακτήρισε υποκριτική την στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία προσφέρει- όπως είπε-και στον κλέφτη ψωμί και στον χωροφύλακα χαμπέρι,αφού είναι υπέρ της παραμονής μας στο ΝΑΤΟ.

Δημήτρης Ράντος, Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα