back to top
19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

19 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Σπ. Καπράλος: Ξεχωριστή και άκρως εντυπωσιακή η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας την άνοιξη του 2024 στη Μασσαλία

Διαβάστε επίσης

Με έναν ιδιαίτερο και άκρως εντυπωσιακό τρόπο και συγκεκριμένα… διά της θαλάσσιας οδού αναμένεται να ξεκινήσει η Ολυμπιακή Φλόγα την άνοιξη του 2024 το ταξίδι της με προορισμό τη Γαλλία εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων που θα διεξαχθούν στο Παρίσι (26 Ιουλίου έως 11 Αυγούστου 2024).

Όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Σπύρος Καπράλος μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στην Μαργαρίτα Μυτιληναίου, η Ολυμπιακή φλόγα έπειτα από την καθιερωμένη Τελετή Αφής στην Αρχαία Ολυμπία, θα φτάσει την άνοιξη του 2024 στη Μασσαλία με ένα τρικάταρτο εμβληματικό ιστιοφόρο, το περίφημο Belem.

«Εργαζόμαστε από τώρα προκειμένου να γίνει μια πολύ όμορφη Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας στη χώρα μας, με τον μεγαλοπρεπή τρόπο που αρμόζει σε αυτόν το θεσμό που ξεκίνησε από εδώ και που τοποθετεί την Ελλάδα στον παγκόσμιο χάρτη. Αυτό που ξεχωρίζει και το οποίο θα είναι διαφορετικό από κάθε άλλη φορά είναι το ταξίδι της Φλόγας στη Μεσόγειο και η άφιξή της στην Μασσαλία», ανέφερε.

Μάλιστα, αποκάλυψε ότι η Οργανωτική Επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων «Παρίσι 2024», έχει ετοιμάσει μια φαντασμαγορική τελετή άφιξης της Ολυμπιακής Φλόγας, καθώς το ιστιοφόρο Belem θα υποδεχτεί στις γαλλικές ακτές μια αρμάδα σκαφών ενώ θα ακολουθήσει μια μεγάλη λαϊκή γιορτή στις αποβάθρες της πόλης.

Ο κ. Καπράλος, χαιρέτισε την συγκεκριμένη επιλογή, υπενθυμίζοντας παράλληλα τους άρρητους δεσμούς που συνδέουν τη χώρα μας με τη Μασσαλία η οποία ιδρύθηκε από Έλληνες που ήρθαν από τη Φώκαια πριν από περίπου 2.600 χρόνια.

Αυτός ο άκρως συμβολικός χαρακτήρας του ταξιδιού της Ολυμπιακής Φλόγας πιστοποιεί, σύμφωνα με τον κ. Καπράλο, την επανασύνδεση της κοινής τους ιστορίας και προτάσσει το μήνυμα της αδελφότητας και της αλληλεγγύης.

«Η Μασσαλία είναι μια πόλη με έντονο ελληνικό στοιχείο. Υπήρξε ένα πολύ σπουδαίο εμπορικό λιμάνι για τη δυτική Μεσόγειο και εκεί υπάρχει ακόμα και σήμερα η Λεωφόρος Αθηνών η οποία οδηγεί στο κέντρο της πόλης. Επομένως, είναι πολύ σημαντική για εμάς αυτή η διαδρομή της Ολυμπιακής Φλόγας γιατί θα θυμίζει τη σχέση που συνδέει την Ελλάδα με τη Γαλλία και την κυριαρχία της Ελλάδας παλαιοτέρα σε όλη τη Μεσόγειο. Αυτό ακριβώς είναι που προσθέτει κάτι ακόμα στην ελληνική μας υπερηφάνεια», επισήμανε.

Έχοντας υπάρξει στο παρελθόν και ο ίδιος διεθνής αθλητής της υδατοσφαίρισης, γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι στον πυρήνα των Ολυμπιακών Αγώνων βρίσκονται πάντα οι ίδιοι οι αθλητές.

Ερωτηθείς πόσο έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια ο αθλητισμός παγκοσμίως, απάντησε: «Πλέον, οι αθλητές είναι πολύ περισσότερο επαγγελματίες κυρίως ως προς το ότι δεσμεύονται να διατηρούνται σε υψηλό επίπεδο, να διαθέτουν όλη τους τη ζωή και την ενέργειά στον αθλητισμό με αποτέλεσμα να χάνουν πολλά άλλα πράγματα από τη ζωή τους. Στην δική μας εποχή, μπορούσαμε και σπουδάζαμε, κάποιοι δουλεύαμε Σήμερα, είναι σχεδόν αδύνατο για έναν αθλητή υψηλού επιπέδου να τα κάνει όλα αυτά. Από την άλλη, οι αγώνες έχουν γίνει δυσκολότεροι και περισσότερο απαιτητικοί».

Κλείνοντας, έκανε ιδιαίτερη μνεία στην περίπτωση των Ρώσων αθλητών που λόγω των κυρώσεων στη Ρωσία εξαιτίας της εισβολής στην Ουκρανία δεν μπορούν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες, γνωστοποιώντας ότι γίνονται συζητήσεις ώστε να βρεθεί ένας τρόπος προκειμένου να τους δοθεί η δυνατότητα να λάβουν μέρος ως «ουδέτεροι» αθλητές, χωρίς σημαία, χρώμα ή εθνικό ύμνο και φυσικά υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχουν προβεί σε δηλώσεις υπέρ του πολέμου.

«Οι Ολυμπιακοί Αγώνες συμβολίζουν τη συνένωση όλων των λαών. Δεν πρέπει ένας αθλητής να τιμωρείται επειδή φέρει ρωσικό διαβατήριο. Προσπαθούν και εκείνοι το ίδιο σκληρά όπως όλοι οι αθλητές από όλον τον κόσμο για να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα και να συμμετάσχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο αθλητισμός πρέπει να είναι μακριά από την πολιτική», συμπλήρωσε.

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα