back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τουρκία-Συρία: Περισσότεροι από 7.800 οι νεκροί – Κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες στην Τουρκία

Διαβάστε επίσης

Λίγο πριν από τη συμπλήρωση 48 ωρών από τον ισχυρό σεισμό των 7,8 βαθμών που συγκλόνισε τη νοτιοανατολική Τουρκία και τη βορειοδυτική Συρία, ο αριθμός των θυμάτων ανήλθε απόψε σε 7.826 ενώ δεκάδες χιλιάδες είναι οι τραυματίες και οι άστεγοι στις δύο χώρες.

Ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι εξαιτίας των σεισμών τουλάχιστον 5.894 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 34.810 τραυματίστηκαν.

Στη Συρία οι νεκροί ανέρχονται σε 1.932, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που βασίζεται σε στοιχεία που δόθηκαν από το υπουργείο Υγείας και διασώστες. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Υγείας της χώρας, 812 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 1.449 τραυματίστηκαν στις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των κυβερνητικών δυνάμεων στις επαρχίες του Χαλεπίου (βόρεια), της Λαττάκειας (δυτικά), της Χάμας (κεντρικά) και της Ταρτούς (βορειοδυτικά). Στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών στη βορειοδυτική Συρία, 1.120 άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι 2.500 τραυματίστηκαν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Ο αριθμός των θυμάτων αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά, καθώς εκατοντάδες άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια κτιρίων που κατέρρευσαν και σωστικά συνεργεία δίνουν μάχη με τον χρόνο για να εντοπίσουν επιζώντες

Η διεθνής βοήθεια άρχισε να καταφθάνει σήμερα στην Τουρκία, όπου έχει κηρυχτεί επταήμερο εθνικό πένθος. Οι πρώτες αποστολές διασωστών από το εξωτερικό έχουν ήδη αναπτυχθεί στις πληγείσες περιοχές και επιχειρούν μαζί με τους τούρκους συναδέλφους τους. Παράλληλα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης έχουν σταλεί για την ανακούφιση των σεισμόπληκτων.

Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανόν εκτεθειμένοι, εκ των οποίων πέντε εκατομμύρια ευπαθείς άνθρωποι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) που υποσχέθηκε μακροπρόθεσμη βοήθεια.

Απελπισμένοι, παγωμένοι από το λεπτό στρώμα χιονιού στο έδαφος, οι συγγενείς θυμάτων στην τουρκική πόλη Μαλάτια, εξέφραζαν την αγανάκτησή τους σήμερα γιατί, όπως λένε, δεν έχουν καμία βοήθεια στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Χωρίς ειδικό εξοπλισμό, χωρίς ούτε καν γάντια ή χειμωνιάτικα ρούχα, προσπαθούν να ανοίξουν διαδρόμους μέσα από τα συντρίμμια των σπιτιών που κατέρρευσαν από τους σεισμούς της Δευτέρας.

«Δεν υπάρχει κανείς εδώ. Είμαστε μέσα στα χιόνια, χωρίς σπίτι, χωρίς τίποτα», λέει ο Μουράτ Αλινάκ, το σπίτι του οποίου κατέρρευσε και οι συγγενείς του αγνοούνται. «Τι να κάνω, πού να πάω;» λέει με απόγνωση.

Η Σαμπίνα Αλινάκ πρότεινε οι κάτοικοι της πόλης, που συγκεντρώνονται γύρω από αυτοσχέδιες φωτιές για να ζεσταθούν, να πάρουν την επιχείρηση διάσωσης στα χέρια τους. «Τα εγγόνια των συμπεθέρων μου είναι εκεί. Είμαστε εδώ επί δύο ημέρες. Καταστραφήκαμε. Πού είναι το κράτος; Πού βρίσκονται εδώ και δύο ημέρες; Τους ικετεύουμε. Αφήστε μας να το κάνουμε, μπορούμε να τους σώσουμε. Μπορούμε να το κάνουμε με δικά μας μέσα. Αν δεν έρθουν (οι ομάδες διάσωσης), για όνομα του Θεού, αφήστε εμάς να το κάνουμε», είπε.

Οι τουρκικές αρχές λένε ότι περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν πληγεί σε αυτήν την περιοχή που εκτείνεται από τα Άδανα στα δυτικά μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά, σε απόσταση 450 χιλιομέτρων και από τη Μαλάτια στα βόρεια μέχρι το Χατάι, που απέχει 300 χιλιόμετρα, στα νότια. Η κακοκαιρία και οι κατεστραμμένοι δρόμοι που μέχρι χθες συνέδεαν τις πόλεις όπου ζουν εκατομμύρια άνθρωποι δυσχεραίνουν την πρόσβαση. Είναι επίσης δύσκολο να γίνει μια ακριβής εκτίμηση της καταστροφής και να σχεδιαστεί η αποστολή βοήθειας.

Ο Αχμέτ Αλινάκ είπε ότι δύο ανίψια του έχουν παγιδευτεί σε ένα κτίριο που κατέρρευσε. «Δεν υπάρχει κανείς εδώ, είμαστε όλοι καταδικασμένοι. Δεν το περιμέναμε αυτό από το κράτος. Όσο μεγάλος και αν ήταν ο σεισμός, η κινητοποίηση των πάντων ήταν αναγκαία», συνέχισε.

Στη Μαλάτια έχουν στηθεί σκηνές για να φιλοξενηθούν όσοι έχασαν τα σπίτια τους.

Στο Χαλέπι οι κάτοικοι θάβουν τους νεκρούς τους και προσεύχονται για τους ζωντανούς.

Ο σεισμός των 7,8 βαθμών –ο φονικότερος στην Τουρκία από το 1999– σημειώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες χθες, Δευτέρα, με αποτέλεσμα να ισοπεδωθούν χιλιάδες κτίρια, μεταξύ των οποίων πολλά συγκροτήματα διαμερισμάτων, να καταστραφούν νοσοκομεία και χιλιάδες άνθρωποι να τραυματιστούν ή να μείνουν άστεγοι σε τουρκικές και συριακές πόλεις.

Στην Αντιόχεια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, όπου ένα 10ωροφο κτίριο ισοπεδώθηκε, δημοσιογράφοι είδαν τους διασώστες να εργάζονται σε έναν από τους δεκάδες σωρούς με χαλάσματα. Η θερμοκρασία ήταν κοντά στο μηδέν ενώ έβρεχε και δεν υπήρχε ρεύμα ούτε καύσιμα στην πόλη.

Οι τουρκικές αρχές είπαν ότι περίπου 13,5 εκατ. άνθρωποι έχουν πληγεί σε μια περιοχή που καλύπτει μια απόσταση περίπου 450 χιλιομέτρων από τα Άδανα στα δυτικά έως το Ντιγιάρμπακιρ στα ανατολικά και 300 χιλιομέτρων από τη Μαλάτια στα βόρεια έως το Χατάι στα νότια. Στη Συρία, οι αρχές έχουν αναφέρει θανάτους ακόμα και στο νότιο τμήμα στη Χάμα, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από το επίκεντρο.

Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες δυσχέραιναν τις προσπάθειες διάσωσης κατά τη διάρκεια της νύχτας. Μια γυναίκα ακουγόταν να φωνάζει για βοήθεια κάτω από σωρούς χαλασμάτων στην επαρχία Χατάι, στη νότια Τουρκία. Λίγο πιο πέρα, βρισκόταν ένα νεκρό παιδί. Κλαίγοντας μέσα στη βροχή, ένας κάτοικος, που δήλωσε ότι ονομάζεται Ντενίζ, έσφιγγε τα χέρια του απεγνωσμένος. «Κάνουν θορύβους, αλλά κανείς δεν έρχεται», είπε. «Καταστραφήκαμε, καταστραφήκαμε. Θεέ μου….Φωνάζουν. Λένε ‘σώστε μας’ αλλά δεν μπορούμε να τους σώσουμε. Πώς να τους σώσουμε; Δεν έχει έρθει κανείς από το πρωί».

Οι οικογένειες πέρασαν τη νύχτα στα αυτοκίνητα στους δρόμους. Η Αϊλά, δίπλα στα ερείπια ενός οκταώροφου κτίριο, είπε ότι οδήγησε στο Χατάι από την Γκαζιαντέπ χθες αναζητώντας τη μητέρα της. Πέντε ή έξι διασώστες από την πυροσβεστική υπηρεσία της Κωνσταντινούπολης εργάζονταν στα χαλάσματα – ένα σωρός από τσιμέντο και γυαλί.

«Δεν έχουν υπάρξει ακόμα επιζώντες. Ένας αδέσποτος σκύλος ήρθε και γαύγισε σε ένα συγκεκριμένο σημείο για κάποια ώρα. Φοβήθηκα ότι ήταν για τη μητέρα μου. Αλλά ήταν κάποιος άλλος», είπε. «Άναψα τα φώτα στο αυτοκίνητο για να βοηθήσω τους διασώστες. Έβγαλαν μέχρι στιγμής δύο νεκρούς, όχι επιζώντες».

Ερντογάν: Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις πληγείσες περιοχές

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κήρυξε σήμερα ζώνη καταστροφής τις δέκα επαρχίες που επλήγησαν από τους σεισμούς στη νότια Τουρκία, επιβάλλοντας κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην περιοχή για τρεις μήνες.

Σε ομιλία του, ο Ερντογάν δήλωσε πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη δυτική Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς.

Η κήρυξη κατάστασης έκτακτης ανάγκης επιτρέπει στον πρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να παρακάμψουν τη Εθνοσυνέλευση στη θέσπιση νέων νόμων και να περιορίσουν ή να αναστείλουν δικαιώματα και ελευθερίες όπως θεωρούν απαραίτητο.

“Αποφασίσαμε να κηρύξουμε κατάσταση έκτακτης ανάγκης προκειμένου να διασφαλίσουμε πως οι επιχειρήσεις εκτελούνται γρήγορα”, ανέφερε ο Ερντογάν στη δεύτερη ομιλία του μετά τον πρώτο σεισμό που σημειώθηκε τις πρώτες ώρες της Δευτέρας.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε πως η κατάσταση έκτακτης ανάγκης θα διαρκέσει τρεις μήνες — κάτι που σημαίνει πως θα λήξει λίγο πριν από τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 14 Μαΐου. Θα μπορούσε επίσης να παραταθεί. Η προηγούμενη φορά που ο Ερντογάν είχε κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης ήταν τον Ιούλιο του 2016 έπειτα από την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος.

Ο Ερντογάν είπε ακόμη πως 70 χώρες προσέφεραν βοήθεια στις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και πως οι αρχές σχεδιάζουν να ανοίξουν ξενοδοχεία στην Αττάλεια, ένα τουριστικό θέρετρο στη νότια Τουρκία, ώστε να στεγάσουν προσωρινά ανθρώπους που επλήγησαν από τους σεισμούς. Είπε πως ο απολογισμός των νεκρών στην Τουρκία αυξήθηκε στους 3.549.

Οι τουρκικές αρχές ανακοίνωσαν πως περίπου 13,5 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν σε μια περιοχή που εκτείνεται περίπου 450 χλμ. από τα Άδανα στη δύση μέχρι το Ντιγιάρμπακιρ στην ανατολή, και 300 χλμ. από τη Μαλάτια στον βορρά μέχρι τη Χατάι στον νότο.

Η Αρχή Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Καταστάσεων της Τουρκίας ανέφερε πως 5.775 κτίρια καταστράφηκαν στον σεισμό και πως 20.426 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί.

Η πυρκαγιά που έκαιγε από χθες στο λιμάνι του Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα), λόγω των σεισμών που έπληξαν τη νοτιοανατολική Τουρκία, κατασβέστηκε, ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με επιστήμονες οι σεισμοί μετακίνησαν την πλάκα της Ανατολίας έως και 10 μέτρα.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα