back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τουρκία-Συρία: Η βρετανική βοήθεια στην Τουρκία – Ο ρόλος της οργάνωσης Λευκά Κράνη

Διαβάστε επίσης

«Οι σκέψεις μου είναι με τον λαό της Τουρκίας και της Συρίας, ιδιαίτερα με αυτούς που εργάζονται τόσο γενναία για να σώσουν όσους έχουν παγιδευτεί από τον σεισμό. Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να βοηθήσει με όποιον τρόπο μπορεί, ήταν το πρώτο μήνυμα που ανέβασε στο Twitter o Βρετανός πρωθυπουργός μετά το χτύπημα του εγκέλαδου στην περιοχή.

Σχεδόν ταυτόχρονα ο Υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ανακοίνωνε ότι η Βρετανία θα «στείλει αμέσως βοήθεια» με μια ομάδα 76 ατόμων που εξειδικεύονται στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών. Η ομάδα αυτή φέρει ειδικό εξοπλισμό με ακουστικά σόναρ, μηχανήματα κοπής τσιμέντου κτλ. Επίσης θα έχει μαζί της και τέσσερα εκπαιδευμένα σκυλιά.

Στη δε Συρία το Ηνωμένο Βασίλειο, σύμφωνα με το Φόρεϊν Όφις, θα ενισχύσει τις προσπάθειες που κάνει η οργάνωση «Λευκά Κράνη» ενώ είναι σε επικοινωνία και με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Τα «Λευκά Κράνη» είναι μια εθελοντική ομάδα διασώσεων που συστήθηκε το 2014 με μέλη επαγγελματίες από διαφορετικές ειδικότητες. Σκοπός της είναι από την μια να σώσει και να περιθάλψει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από τις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας και από την άλλη να αποκαταστήσει όσο το δυνατόν τις υλικές ζημίες. Χρηματοδοτείται κατά κύριο λόγο από την Βρετανία. Το 2016 προτάθηκε για το Νόμπελ Ειρήνης. Η κυβέρνηση της Συρίας όμως την θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση και κατά καιρούς έχει κατηγορήσει μέλη της για «σκοτεινές» συναλλαγές με τη Δύση.

Σύμφωνα πάντως με την ανακοίνωση των Λευκών Κρανών ήδη 3.000 εθελοντές της βρίσκονται επί του πεδίου αναζητώντας επιζώντες και ανασύροντας τους νεκρούς από τα κτίρια που κατέρρευσαν. «Χρειαζόμαστε επειγόντως την υποστήριξή σας για να ανταποκριθούμε σε αυτή την καταστροφή, να βρούμε επιζώντες και να μεταφέρουμε εκατοντάδες τραυματίες στο νοσοκομείο, εν μέσω χιονοπτώσεων και βροχής», τονίζει μεταξύ άλλων η ανακοίνωση της οργάνωσης Λευκά Κράνη.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα