back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Β. Καραστάθης: Η μεγαλύτερη φονική δόνηση παγκοσμίως την τελευταία 8ετία, τα 7,7 Ρίχτερ στη Τουρκία

Διαβάστε επίσης

 

Ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία: Πάνω από 2.300 οι νεκροί, φόβοι για πολύ περισσότερους

Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Βασίλης Καραστάθης, μίλησε στον Αθήνα 984 για τον φονικό σεισμό 7,7 Ρίχτερ στην Τουρκία, με περισσότερους από 2.300 νεκρούς και πάνω  από 15 χιλιάδες μέχρι στιγμής τραυματίες. Κατά τη διάρκειά του είναι χαρακτηριστικό ότι αυτό που ονομάζεται αραβική πλάκα μετακινήθηκε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα για πάνω από 3 μέτρα, σε μήκος τουλάχιστον 150 χιλιομέτρων.

Ο κ. Καραστάθης στη συνέντευξή του στον Γιάννη Παπαγεωργίου, έκανε λόγο για τη μεγαλύτερη- και με διαφορά -φονική δόνηση παγκοσμίως τα τελευταία 8 χρόνια.

Εμφανίστηκε καθησυχαστικός  για το  ότι η χώρα μας μάλλον δεν θα επηρεαστεί από την αλλαγή των σεισμικών τάσεων στην περιοχή, επέρριψε ευθύνες στη γείτονα για πλημμελή τήρηση των κανόνων σχεδιασμού στην ανέγερση κτιρίων, τόνισε ότι πλήθος μετασεισμών θα δοκιμάσει τις αντοχές των ήδη καταπονημένων κτιρίων, ενώ τέλος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η σεισμική δραστηριότητα σε γειτονικές ζώνες σε Τουρκία, Συρία και ενδεχομένως και Κύπρο.

ΕΙΝΑΙ Ο ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΩΣ, ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ,ΣΕ ΕΠΙΠΕΔΟ ΜΕΓΕΘΟΥΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ.

Σε ολόκληρο τον 20ό αιώνα, ήταν σχετικά μικρή η σεισμική δραστηριότητα στο ρήγμα που έδωσε αυτή την ισχυρότατη δόνηση. Από το 1970 στην συγκεκριμένη  περιοχή έχουν καταγραφεί μόνον τρεις σεισμοί με μέγεθος μεγαλύτερο των 6 Ρίχτερ, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Όμως το 1822 εκδηλώθηκε ένας σεισμός που υπολογίζεται στα 7 Ρίχτερ και σκότωσε 20.000 ανθρώπους.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή γενικό διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών, «μετά το σεισμό στο Νεπάλ το 2015, πρόκειται για τη μεγαλύτερη- και με διαφορά -φονική δόνηση των τελευταίων 8 χρόνων. Σοβαρότεροι σε μέγεθος, αλλά και σε καταστροφές είναι οι σεισμοί σε Κίνα, Αϊτή και Ιαπωνία».

ΠΟΥ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΑΤΑΡΡΕΥΣΕΙΣ ΤΟΣΟ ΠΟΛΛΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ

Όπως εκτίμησε ο κ Καραστάθης «δεν είναι κατάλληλες όλες οι περιοχές για την ανέγερση κτιρίων, για αυτό  είναι απαραίτητες οι μικροζωνικές μελέτες αποτύπωσης σεισμικής επικινδυνότητας.  Εφόσον όμως αποφασιστεί τέτοιο, όπως στη συγκεκριμένη περιοχή, η επένδυση θα πρέπει να γίνει με επίγνωση του ρίσκου ότι πρόκειται για μια από τις πλέον επικίνδυνες ζώνες και οι αρχές να είναι προετοιμασμένες για κάθε ενδεχόμενο».

Και πρόσθεσε με νόημα: «Απ ό,τι φαίνεται, παρά την επίδειξη δύναμης που κάνει η γειτονική μας χώρα σε διάφορα πεδία, δεν είχε βάλει ψηλά στην ατζέντα  τις προτεραιότητες για  την προστασία του κόσμου και των υποδομών ….

Είναι δουλειά των σεισμολόγων σε σύμπραξη με τους μηχανικούς να αποφασίζουν σχετικά με τις προδιαγραφές της οικιστικής δόμησης…

Στην Ελλάδα τηρούμε απαρέγκλιτα αυτούς  τους κανόνες και όπως δείχνουν οι κατασκευές  πολλών αγωγών ουδέποτε διαπιστώθηκε πρόβλημα, παρότι είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα στα Βαλκάνια και στην Ευρώπη. Εννοώ για παράδειγμα, πως είναι διαφορετικές  οι προδιαγραφές για την ανέγερση κατοικιών στα Επτάνησα απ ό,τι στην Άνδρο ή στη Θράκη».

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ

Οι μετασεισμοί  είναι το πρώτο που θα πρέπει να αναμένουμε στο άμεσο μέλλον, επισήμανε  ο κ Καραστάθης, στον απόηχο της καταστροφής από τα  7,7 Ρίχτερ.

«Οφείλονται» όπως εξήγησε «στην ενεργοποίηση  δύο τεράστιων ρηγμάτων που οδήγησαν στην διέγερση κάποιας σεισμικής ζώνης. Συνεπώς, θα εκδηλωθούν πολλοί μετασεισμοί που θα δοκιμάσουν τις αντοχές των ήδη καταπονημένων κτιρίων».

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ  ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΠΡΟΓΝΩΣΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΩΝ ΚΙΝΔΥΝΩΝ 

Ως προς την έγκαιρη πρόγνωση  των σεισμικών κινδύνων η πρόοδος που επιτελείται είναι πραγματικά αλματώδης. Αναπτύσσονται διαρκώς πολλές τεχνολογίες, που αν υπήρχαν στην περιοχή ενδεχομένως να μην θρηνούσαμε τόσα θύματα.

«Το κεντρικό ζήτημα είναι όμως» για τον ίδιο «πως αντιλαμβάνεται κάθε πολιτεία την ευθύνη για την ασφάλεια των πολιτών της..  Αιφνιδιάστηκαν στην Τουρκία από τον πρόσφατο μεγάλο σεισμό στην περιοχή των συνόρων με τη Συρία. Κάτι που οφείλεται και στο γεγονός ότι ο τελευταίος καταστροφικός σεισμός χρονολογείται πριν από 200 χρόνια».

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΝΑ ΕΠΗΡΡΕΑΣΤΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ

Ο  αναπληρωτής γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών εμφανίστηκε καθησυχαστικός  πως «η Ελλάδα είναι αρκετά μακριά  ώστε να επηρεαστεί από την αλλαγή των τάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή».

Παράλληλα,  δεν  απέκλεισε  το ενδεχόμενο να επιταχυνθεί η δραστηριότητα σε γειτονικές ζώνες που ήταν ώριμες να δώσουν σεισμικές ακολουθίες, σε περιοχές της Τουρκίας, της Συρίας και της Κύπρου… «Με άλλα λόγια, όσο πιο μακριά βρίσκεται κάποια χώρα σε σχέση με την εστία κινδύνου, τόσο ασφαλέστερη είναι» κατέληξε κλείνοντας .

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα