back to top
15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

15.8 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

ΕΡΓΑΝΗ: Άνοιξε η πλατφόρμα για το πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών

Διαβάστε επίσης

Σε λειτουργία τέθηκε η ειδική πλατφόρμα στο Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» ( https://ChildCareUnits.yeka.gov.gr ) για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής από τις ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις στο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φροντίδας βρεφών εντός 120 μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων.

Αντικείμενο του προγράμματος -που έχει προϋπολογισμό 16 εκατ. ευρώ, χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και υλοποιείται από τη Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων- είναι η επιδότηση επιχειρήσεων με περισσότερους από 100 υπαλλήλους (μεσαίες) και περισσότερους από 250 υπαλλήλους (μεγάλες), συμπεριλαμβανομένων εμπορικών κέντρων, για τη δημιουργία χώρων φροντίδας βρεφών εντός των κτιριακών τους εγκαταστάσεων.

Ο επιχειρήσεις ενισχύονται για τη διαμόρφωση των χώρων και την προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού και για την επιδότηση του μισθολογικού κόστους έως δυο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δυο έτη λειτουργίας των χώρων. Η λειτουργία των χώρων φροντίδας μετά το πέρας της χρηματοδότησης θα πρέπει να διατηρηθεί από τους δικαιούχους για τουλάχιστον το διπλάσιο χρόνο της διάρκειας της χρηματοδότησης, δηλαδή για τέσσερα χρόνια.

Οι δικαιούχοι θα λάβουν προκαταβολικά το 50% των δαπανών για την διαμόρφωση των χώρων και το υπόλοιπο 50% με την έναρξη λειτουργίας των χώρων.

Στη συνέχεια κάθε έτος θα λαμβάνουν την επιδότηση του μισθολογικού κόστους των δύο βρεφονηπιοκόμων για τα πρώτα δύο έτη λειτουργίας.

Η μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη ανέρχεται στα 150.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεγάλες επιχειρήσεις με περισσότερους από 250 εργαζομένους που θα ενταχθούν στα πρόγραμμα και στις 107.000 ευρώ περίπου για καθεμία από τις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει δύο κύκλους εφαρμογής με τον πρώτο κύκλο να ξεκινάει τώρα (με τη δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης προς τις επιχειρήσεις), και τον δεύτερο κύκλο να «ανοίγει» αργότερα εντός του έτους. Εκτιμάται ότι συνολικά θα ενταχθούν 120 επιχειρήσεις, 70 μεγάλες και 50 μεσαίες και στους χώρους που θα δημιουργηθούν θα φιλοξενηθούν περίπου 2.500 βρέφη, ηλικίας από 6 μηνών έως 2,5 ετών.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στόχος είναι η εναρμόνιση της οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής και η ενδυνάμωση της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας, μέσω της παροχής συμπληρωματικών υπηρεσιών φροντίδας βρεφών και της δημιουργίας φιλικότερων για τους νέους γονείς -και ιδίως για τις γυναίκες- εργασιακών χώρων, δεδομένου ότι οι οικογενειακές υποχρεώσεις αναφέρονται ως ο κύριος λόγος μη συμμετοχής στην αγορά εργασίας από το 20% των «αδρανών» γυναικών ηλικίας κατηγορίας 25-49 ετών. Ακριβώς την ίδια στόχευση έχει και το πρόγραμμα «Νταντάδες της γειτονιάς», που έχει ξεκινήσει να λειτουργεί πιλοτικά σε 61 Δήμους και βρίσκεται στη φάση της πιστοποίησης των νταντάδων ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν καθήκοντα φροντίδας βρεφών στις οικογένειες που θα δηλώσουν συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Προϋποθέσεις

Αίτηση συμμετοχής στο πρόγραμμα δημιουργίας χώρων φύλαξης και φροντίδας βρεφών μπορούν να υποβάλλουν ενεργές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που λειτουργούν νόμιμα, απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους (μεσαίες) και πάνω από 250 εργαζομένους (μεγάλες) και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα με ελληνικό ΑΦΜ σε επιλέξιμη δραστηριότητα. Για τους σκοπούς της δράσης, ως τέτοια νοείται κάθε οικονομική δραστηριότητα που ασκείται στην ελεύθερη αγορά, εκτός εκείνων που αποτυπώνονται ως μη επιλέξιμες προς ενίσχυση στο πλαίσιο του Κανονισμού 1407/2013 (de minimis).

ΠΡΟΣΟΧΗ:

1.Εξαιρούνται επίσης δραστηριότητες μη εμπορικού χαρακτήρα, όπως οι δραστηριότητες δημόσιας διοίκησης και υποχρεωτικής κοινωνικής ασφάλισης και οι δραστηριότητες οργανώσεων, νοικοκυριών και μη εξωχώριων οργανισμών.

2. Οι επιχειρήσεις πρέπει να κατατάσσονται στην Γ΄ Κατηγορία (χαμηλής) επικινδυνότητας σύμφωνα με τον Κώδικα νόμων για την υγεία και ασφάλεια στην Εργασία (ΚΝΥΑΕ) .

Επιχείρηση που κατατάσσεται στην Β΄ ή Α΄ Κατηγορία (μεσαίας ή υψηλής επικινδυνότητας) ή, παρότι ανήκει στην Γ΄ Κατηγορία, περιλαμβάνει επιμέρους εργασίες και εκμεταλλεύσεις υψηλότερης επικινδυνότητας είναι επιλέξιμη εφόσον ο χώρος φύλαξης λειτουργεί σε εγκατάσταση που δεν επηρεάζεται από την παραγωγική διαδικασία της επιχείρησης και είναι απαλλαγμένος από έκθεση σε φυσικούς, χημικούς ή βιολογικούς παράγοντες. Εάν πρόκειται για βιομηχανία/ βιοτεχνία, μπορεί να ενταχθεί στη δράση εφόσον, πέραν των ανωτέρω, δεν υφίσταται σε απόσταση 500 μέτρων άλλη βιομηχανική ή βιοτεχνική εγκατάσταση.

3. Δεν πρέπει να έχει επιβληθεί σε βάρος των επιχειρήσεων κύρωση -με τελεσίδικη ισχύ- για παράβαση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, τουλάχιστον για δύο έτη πριν την υποβολή της αίτησης για ένταξη στη δράση.

4. Μπορούν να συμμετέχουν ενώσεις από μικρές επιχειρήσεις, που όλες μαζί συγκεντρώνουν τον αριθμό των 100 εργαζομένων και να κάνουν κοινοπραξίες. Για την κοινοπραξία θα απαιτείται ιδιωτικό συμφωνητικό όπου θα καθορίζονται τα ποσοστά συμμετοχής του κάθε μέλους και ότι σκοπός της κοινοπραξίας είναι η λειτουργία του χώρου φύλαξης.

Χρηματοδότηση

Το πραγματικό κόστος των δαπανών για την δημιουργία, την διαμόρφωση και τον εξοπλισμό του χώρου φύλαξης, όπως προκύπτει από τα αντίστοιχα παραστατικά χρηματοδοτείται έως το ποσό των 42.000 ευρώ (ανώτατο όριο) για τις επιχειρήσεις που απασχολούν από 100 έως 250 εργαζομένους και έως το ποσό των 84.500 ευρώ για τις επιχειρήσεις που έχουν πάνω από 250 εργαζομένους.

β. το πραγματικό κόστος για τους μισθούς και την ασφάλιση δύο βρεφονηπιοκόμων για την στελέχωση του χώρου φύλαξης, χρηματοδοτείται κατ’ ανώτατο όριο έως το ποσό των 64.400 ευρώ για δύο έτη απασχόλησης.

Αν οι δαπάνες του δικαιούχου υπερβαίνουν τη μέγιστη επιλέξιμη δαπάνη, ο οικονομικός φορέας καλύπτει την διαφορά με ιδία κεφάλαια.

Ο ΦΠΑ αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη προς ενίσχυση.

Η ενίσχυση καταβάλλεται επί πλήρως εξοφλημένων, εκ μέρους του δικαιούχου δαπανών. Ως «πλήρως εξοφλημένη» νοείται η δαπάνη για την οποία έχουν ήδη καταβληθεί από τον δικαιούχο: το100%τηςκαθαρήςαξίαςτηςσυναλλαγής και το σύνολο το υΦΠΑ.

Η εξόφληση θα πρέπει να γίνει με ηλεκτρονικά μέσα (web banking, εταιρική χρεωστική ή πιστωτική κάρτα) από επαγγελματικό λογαριασμό της ωφελούμενης επιχείρησης.

Κατά συνέπεια δεν γίνονται αποδεκτές εξοφλήσεις με:

Μετρητά (εκτός αν συνολικό ποσό είναι λιγότερο από 500€ συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α)

Μεταχρονολογημένες επιταγές

Συμψηφισμό τυχόν οφειλών του προμηθευτή προς την ωφελούμενη επιχείρηση

Λειτουργία των χώρων φύλαξης

Με απόφαση του υπεύθυνου του χώρου φύλαξης ή με τον κανονισμό λειτουργίας του δύναται να ορίζονται συγκεκριμένες ώρες για την προσέλευση και την αναχώρηση των βρεφών και για τις επιμέρους δραστηριότητες με σκοπό την εξυπηρέτηση της εύρυθμης λειτουργίας του χώρου.

Ο γονέας έχει δικαίωμα πρόσβασης και παραμονής στον χώρο φύλαξης, σε προγραμματισμένο χρόνο και κατόπιν συνεννόησης με το αρμόδιο προσωπικό, για την εξυπηρέτηση ιδιαίτερων αναγκών του βρέφους, όπως για τον θηλασμό του και για την χορήγηση θεραπευτικής αγωγής.

Ο χώρος φύλαξης δύναται να λειτουργεί όλες τις ημέρες και ώρες λειτουργίας του δικαιούχου ή της εγκατάστασης στην οποία βρίσκεται και να τηρούνται οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας για τα βρέφη, καθώς και οι κανόνες υγείας και ασφάλειας του προσωπικού και των γονέων. Πρέπει δε να αποτελείται τουλάχιστον από:

α. Έναν χώρο αναμονής,

β. Μία αίθουσα με διακριτούς χώρους για τον ύπνο, τον θηλασμό, το τάισμα και την δημιουργική απασχόληση των βρεφών (παιχνίδι),

γ. Ένα WC/χώρος αλλαγής πάνας για τα βρέφη με προδιαγραφές WC για βρέφη με αναπηρία,

δ. Χώρο προσωπικού,

ε. Ένα WC για το προσωπικό και

στ. Αποθηκευτικό χώρο

Η στελέχωση του χώρου φύλαξης θα πρέπει να γίνεται από βρεφονηπιοκόμους και βοηθούς βρεφονηπιοκόμων, που προσλαμβάνει ο Δικαιούχος της Δράσης. Ο ίδιος μπορεί να υποστηρίζει τον χώρο φύλαξης και με παιδοψυχολόγο, παιδίατρο ή άλλη ειδικότητα, με αρμοδιότητες που θα καθορίζονται στις σχετικές συμβάσεις τους. Οι εν λόγω θέσεις δεν χρηματοδοτούνται από τη Δράση. Ο ελάχιστος απαιτούμενος αριθμός του προσωπικού ανέρχεται σε έναν/μια βρεφονηπιοκόμο και έναν/μια βοηθό βρεφονηπιοκόμου ανά 8 βρέφη. Σε περίπτωση υπέρβασης της αναλογίας αυτής, απαιτείται και ένας επιπλέον βρεφονηπιοκόμος ή βοηθός βρεφονηπιοκόμου με τήρηση σε κάθε περίπτωση της παραπάνω αναλογίας.

Όπως επισήμανε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «Η κάλυψη από την Πολιτεία των αναγκών της οικογένειας δεν είναι μικρό πράγμα ! Αυξήσαμε λοιπόν τα παιδιά που πάνε σε βρεφονηπιακούς σταθμούς κατά 30.000 τα τελευταία χρόνια. Διευρύναμε τις γονικές άδειες. Προχωράμε με τις «Νταντάδες της γειτονιάς». Και τώρα είναι η σειρά της δημιουργίας 120 χώρων φροντίδας για μικρά παιδιά εργαζομένων σε ισάριθμες επιχειρήσεις. Είναι μια πολιτική με σύγχρονο ευρωπαϊκό χρώμα».

Η υφυπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρία Συρεγγέλα, από την πλευρά της, δήλωσε: «Με τη νέα δράση για τη δημιουργία χώρων φύλαξης βρεφών στις επιχειρήσεις διευρύνουμε τις επιλογές των εργαζόμενων γονέων και κυρίως των μητέρων, για να μπορούν να συνδυάζουν εργασία και οικογένεια, ενώ ταυτόχρονα δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προσφέρουν ποιοτικές και σύγχρονες παροχές στο ανθρώπινο δυναμικό τους. Είμαστε δίπλα στην οικογένεια και το αποδεικνύουμε καθημερινά, ασκώντας κοινωνική πολιτική στην πράξη. Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε μέτρα και δράσεις που ενθαρρύνουν τη συμφιλίωση προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, ενισχύουν τη γυναικεία εργασία και στηρίζουν τα νέα ζευγάρια».

Δημήτρης Κωστάκος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα