back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Οι ΗΠΑ λένε πως βοηθούν τον «λαό της Συρίας», αλλά όχι τη Δαμασκό

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έκανε γνωστό χθες Τρίτη πως συνεργάζεται με ΜΚΟ στη Συρία για να προσφερθεί βοήθεια στα θύματα του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και την Τουρκία τα ξημερώματα της Δευτέρας, αλλά αρνούμενη οποιαδήποτε συνεργασία με την κυβέρνηση στη Δαμασκό.

«Στη Συρία, έχουμε ανθρωπιστικούς εταίρους που χρηματοδοτούνται από τις ΗΠΑ και προσφέρουν βοήθεια για να σωθούν ζωές», είπε στον Τύπο ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν.

«Είμαστε αποφασισμένοι να χορηγήσουμε αυτή τη βοήθεια ώστε ο συριακός λαός να μπορέσει να ξεπεράσει» τη σκληρή δοκιμασία που βιώνει, συνέχισε επιμένοντας πως «τα κεφάλαια θα διατεθούν βεβαίως στον συριακό λαό, όχι στο καθεστώς» του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Προηγουμένως, στέλεχος αρμόδιο για τη διεύθυνση επιχειρήσεων της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς αναπτυξιακής βοήθειας (USAID), ο Στίβεν Άλεν, διαβεβαίωνε από την Άγκυρα ότι «όλες μας οι ανθρωπιστικές προσπάθειες κατευθύνονται επί του παρόντος στη βορειοδυτική Συρία».

Η αμερικανική βοήθεια συνίσταται στην υποστήριξη των ομάδων που εκτελούν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης, στην προσφορά λύσεων ως προς τη στέγη και τροφίμων, συμπλήρωσε ο κ. Άλεν, ο οποίος δεν θέλησε να κατονομάσει τις μη κυβερνητικές οργανώσεις-εταίρους των ΗΠΑ, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγαλύτερο μέρος των καταστροφών στη Συρία εντοπίζονται σε τομείς που δεν ελέγχονται από τις αρχές της χώρας όπου μαίνεται πόλεμος για δώδεκα χρόνια.

Οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν την κυβέρνηση στη Δαμασκό, απορρίπτουν κάθε εξομάλυνση των διμερών σχέσεων και αρνούνται να της διαθέσουν οποιαδήποτε βοήθεια για την ανοικοδόμηση.

Στην Τουρκία, η Ουάσιγκτον έστειλε δυο ομάδες διασωστών. Αναμένονται στη χώρα σήμερα και θα επιχειρήσουν στην πόλη Αντιγιαμάν, όπου οι έρευνες για επιζώντες είναι μέχρι τώρα περιορισμένες, σύμφωνα με τον κ. Άλεν.

Οι ομάδες αυτές, που θα φθάσουν με δυο μεταγωγικά C-130, αποτελούνται από 158 μέλη, έχουν μαζί τους 12 ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά και μεταφέρουν επίσης 77 τόνους ειδικού εξοπλισμού, διευκρίνισε το στέλεχος της USAID.

«Αυτό στο οποίο είμαστε επικεντρωμένοι αυτή τη στιγμή στην Τουρκία είναι να αναπτύξουμε τις ομάδες μας και να σώσουμε ζωές, για να μιλήσουμε ειλικρινά», είπε ο κ. Άλεν σε δημοσιογράφους.

«Αν χρειάζονται επιπλέον αρωγή για πληθυσμούς που έμειναν άστεγοι ή χρειάζονται άμεση βοήθεια, είμαστε βεβαίως έτοιμοι να τους την προσφέρουμε».

Πάνω από 8.300 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εξαιτίας του σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία, κατά τους πιο πρόσφατους προσωρινούς απολογισμούς των θυμάτων των τουρκικών αρχών, των συριακών αρχών και οργανισμού πολιτικής προστασίας που δρα σε συριακά εδάφη ελεγχόμενα από αντικαθεστωτικούς.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα