back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Θ. Κουφονικολάκου: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά αλλά μόνο παιδιά σε κίνδυνο

Διαβάστε επίσης

Πιτσιρικάδες με μαχαίρια, με σιδερογροθιές, παιδιά που ληστεύουν, που τρομοκρατούν.  Ο Αθήνα 9.84 εξετάζει, ανοίγοντας τα μικρόφωνα στους ειδικούς, το φάκελο “Παραβατικότητα Ανηλίκων”. 

«Για τον Συνήγορο του Πολίτη «δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά αλλά μόνο παιδιά σε κίνδυνο», είπε μιλώντας στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, η Δικηγόρος και βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου.

‘Όπως ανέφερε, το τελευταίο διάστημα σημειώνεται μεγάλη αύξηση σε παιδιά που εκδηλώνουν παραβατική συμπεριφορά και σε παιδιά που την υφίστανται και υπογράμμισε:

«Υπάρχει έξαρση σε ό,τι αφορά συνολικά την ένταση στη σχολική κοινότητα. Σε ένα περιβάλλον όμως που δεν διαθέτει ένα συνεκτικό σύστημα παιδικής προστασίας , δηλαδή δεν διαθέτει ούτε στελεχωμένες και καλά πλαισιωμένες κοινωνικές υπηρεσίες, ούτε υπηρεσίες ψυχικής υγείας, ούτε κέντρα μέριμνας νέων και που δεν επενδύει καθόλου στην πρόληψη και σε συνδυασμό με μια ακόμα οικονομική κρίση, είναι εύκολο να αισθανθούμε αιφνιδιασμένοι θεσμικά από κάτι που δεν θα έπρεπε να μας αιφνιδιάζει».

Επισήμανε ότι «ήδη ο Συνήγορος στην έκθεση που δημοσίευσε σε συνεργασία με τη unicef, είχε προειδοποιήσει για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας και μάλιστα με ιδιαίτερη έμφαση στη ψυχική υγεία και την προστασία τους από ενδοοικογενειακή βία».

Σημείωσε ότι «η παραβατικότητα, όπως εκδηλώνεται από παιδιά και η αύξηση της βίας κατά των παιδιών, είναι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος.  Θεωρούμε λοιπόν ότι ίσως δεν εστιάζουμε ούτε στην πρόληψη ,όπως θα έπρεπε, αλλά ούτε και στην αποκατάσταση των τραυμάτων, αντ’ αυτού  εστιάζουμε περισσότερο στην ποινική μεταχείριση και αυτό σχετίζεται με μια απουσία παιδοκεντρικής κουλτούρας η οποία  χαρακτηρίζει τη χώρα μας».

Αναφορικά με το σκέλος της πρόληψης η κ. Κουφονικολάκου, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενός ασύγχρονου μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. «Η εκπαίδευση πρέπει να αποσκοπεί στην ανάπτυξη του σεβασμού και όχι μόνο στην απόκτηση γνωστικών δεξιοτήτων. Το σχολείο πρέπει να τους χωράει όλους, να συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα