Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από το σεισμό που έπληξε τη Δευτέρα την Τουρκία και τη Συρία.
Σύμφωνα με νεότερο απολογισμό που έδωσαν αξιωματούχοι και διασώστες, περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.
Στις περιοχές της Συρίας που ελέγχονται από τις κυβερνητικές δυνάμεις, 1.262 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και 1.730 στις περιοχές που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί αντάρτες, σύμφωνα με την οργάνωση Λευκά Κράνη.
Στην Τουρκία ο απολογισμός ανέρχεται σε τουλάχιστον 9.057 νεκρούς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εκτίμησε ότι ο τελικός απολογισμός θα μπορούσε να φτάσει τους 20.000 ενώ υπενθυμίζεται πως ένας σεισμός παρόμοιου μεγέθους στην περιοχή το 1999 σκότωσε τουλάχιστον 17.000 ανθρώπους.
Εν τω μεταξύ επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια, ύψους 6,5 εκατομμυρίων ευρώ, θα παράσχει η ΕΕ στην Τουρκία και τη Συρία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Για τη Συρία, η Επιτροπή ανακοίνωσε σε πρώτη φάση επείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό καλύπτει πρόσβαση σε στέγη, νερό και αποχέτευση σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, καθώς και την παροχή διαφόρων ειδών για την υγεία και την υποστήριξη των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης .
Σήμερα το πρωί, οι συριακές αρχές ζήτησαν να ενεργοποιηθεί ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Το αίτημα περιλαμβάνει ομάδες έρευνας και διάσωσης, πρόσβαση σε στέγαση και φάρμακα. Το Κέντρο Συντονισμού Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τα κράτη μέλη της ΕΕ και τα Ηνωμένα Έθνη για να διοχετεύσει άμεσα τη βοήθεια στους ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στη Συρία. Επιπλέον, οι ανθρωπιστικοί εταίροι της ΕΕ στη Συρία, ΜΚΟ και υπηρεσίες του ΟΗΕ, υποστηρίζουν τις πληγείσες ιατρικές εγκαταστάσεις με ιατρικά κιτ, παρέχουν τροφή και στέγη, και επισκευάζουν κατεστραμμένες υποδομές.
Για την Τουρκία, η Επιτροπή ανακοίνωσε αρχική βοήθεια ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσό αυτό προστίθεται στις 31 ομάδες έρευνας και διάσωσης και 5 ιατρικές ομάδες που προσφέρονται από 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την Αλβανία, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Οι ομάδες περιλαμβάνουν πάνω από 1.500 διασώστες και 100 σκύλους έρευνας και διάσωσης.
Επιπλέον, σήμερα η Τουρκία ζήτησε είδη πρώτης ανάγκης μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ. Ήδη η Γερμανία, η Λιθουανία και η Σλοβενία έχουν προσφέρει κουβέρτες, σκηνές και θερμαντικά σώματα.
Η Επιτροπή σημειώνει ότι πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης της ΕΕ που έχει γίνει ποτέ μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ.
Αύριο Πέμπτη ο Επίτροπος για τη Διαχείριση Κρίσεων Γιάνες Λέναρτσιτς πρόκειται να επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία στο πλαίσιο του συντονισμού της αντίδρασης της ΕΕ
Και στις δύο πλευρές των τουρκοσυριακών συνόρων γίνονται προσπάθειες για να σωθούν ζωές.
Στην Ζαντάιρις, στην συριακή πλευρά, νεογέννητο ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια. Το κοριτσάκι αυτό ήταν ακόμη ενωμένο με τον ομφάλιο λώρο με την μητέρα του, που ήταν νεκρή, όπως και όλα τα άλλα μέλη της οικογένειάς του.
«Ακούσαμε έναν θόρυβο καθώς σκάβαμε, καθαρίσαμε τα μπάζα και βρήκαμε αυτή τη μικρή, δόξα τω Θεώ», διηγήθηκε χθες, Τρίτη, ο Χαλίλ Σαουάντι, ένας συγγενής της οικογένειας. Το βρέφος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο και η κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, σύμφωνα με γιατρό που ρωτήθηκε από το AFP.
Όμως για την 15χρονη Ιρμάκ είναι πολύ αργά. Ο πατέρας της, ο Μεσούτ Χανσέρ, σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το οποίο εξέχει από τα ερείπια κτιρίου στην Καχραμανμαράς, όπου παραμένει εγκλωβισμένο το άψυχο σώμα της. Καμία βοήθεια δεν είχε φτάσει χθες, Τρίτη, σε αυτή την καλυμμένη από το χιόνι πόλη των πάνω από ένα εκατομμύριο κατοίκων που υπέστη μεγάλη καταστροφή.
Στην Σαουράν, στη βόρεια Συρία, ο Μάχμουντ Μπρίμο γονατίζει μπροστά σε ένα σωρό από ερείπια, τα απομεινάρια του σπιτιού του. Εκεί κοντά, ένας γκρίζος τρούλος μαρτυρά ότι ένα τζαμί βρισκόταν εκεί. “Τόσα χρόνια πόλεμος και δεν είχαμε καταστραφεί έτσι”, λέει και συνεχίζει: “Τα χάσαμε όλα σε μια στιγμή. Έχουμε καταστραφεί τελείως”.
Φοβούμενοι να γυρίσουν στα σπίτια τους, επιζώντες κατέφυγαν στο τουρκικό αεροδρόμιο της Γκαζίαντεπ. “Τώρα οι ζωές μας έχουν σημαδευτεί τελείως από την αβεβαιότητα. Πώς θα φροντίσω αυτά τα παιδιά;”, ρωτά η Ζαχιντέ Σουτσού, που εγκατέλειψε το διαμέρισμά της μαζί με τα δυο μικρά της παιδιά.
Είκοσι τρία εκατομμύρια άνθρωποι είναι «πιθανό να είναι εκτεθειμένοι, εκ των οποίων περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι που είναι ευάλωτοι», προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).
Εικόνες ανείπωτης τραγωδίας
Η εικόνα νεογέννητου που ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια και πατέρα που σφίγγει βουβός το χέρι της νεκρής κόρης του, το άψυχο σώμα της οποίας βρίσκεται εγκλωβισμένο ανάμεσα σε δύο πλάκες τσιμέντου, δείχνουν τη φρίκη του σεισμού
Ο κακός καιρός περιπλέκει τον αγώνα των σωστικών συνεργείων και ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών προειδοποίησε χθες, Τρίτη, ότι οι προσεχείς 48 ώρες θα είναι «κρίσιμες» για την ανεύρεση επιζώντων.
Στην Γκαζίαντεπ, πόλη που βρισκόταν πολύ κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, μια κάτοικος έχει χάσει ήδη τις ελπίδες της να ξαναβρεί ζωντανή την θεία της που είναι θαμμένη κάτω από τα ερείπια. «Είναι πάρα πολύ αργά. Τώρα περιμένουμε τους νεκρούς μας», είπε.
Διεθνής Βοήθεια
Οι πρώτες ομάδες ξένων διασωστών έφτασαν χθες, Τρίτη. Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες σε 10 επαρχίες που επλήγησαν από τον σεισμό, 45 χώρες πρότειναν τη βοήθειά τους.
Η ΕΕ κινητοποίησε για την Τουρκία 1.185 διασώστες και 79 εκπαιδευμένους σκύλους από 19 κράτη μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία ή η Γερμανία. Για την Συρία, η ΕΕ βρίσκεται σε επαφή με τους ανθρωπιστικούς εταίρους της εκεί και χρηματοδοτεί επιχειρήσεις βοήθειας.
Η Κίνα ανακοίνωσε χθες την αποστολή βοήθειας 5,9 εκατομμυρίων δολαρίων όπως και μέλη σωστικών συνεργείων που ειδικεύονται στις αστικές διασώσεις, ιατρικές ομάδες και υλικό έκτακτης ανάγκης.
Ακόμη και η Ουκρανία, παρά τη ρωσική εισβολή, ανακοίνωσε την αποστολή στην Τουρκία 87 διασωστών.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υποσχέθηκαν βοήθεια 100 εκατομμυρίων δολαρίων και η Σαουδική Αραβία, η οποία δεν διατηρεί διπλωματικές σχέσεις με τις αρχές της Δαμασκού από το 2012, ανακοίνωσε την δημιουργία αερογέφυρας για να βοηθήσει τους πληθυσμούς που επλήγησαν στις δύο χώρες.
Στη Συρία, οι αρχές της Δαμασκού απηύθυναν έκκληση, η οποία εισακούσθηκε ωστόσο κυρίως από την σύμμαχό τους Ρωσία. Σύμφωνα με τον στρατό, πάνω από 300 Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται ήδη εκεί για να βοηθήσουν στις επιχειρήσεις διάσωσης.
Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες ότι συνεργάζεται με τις τοπικές μη κυβερνητικές οργανώσεις στη Συρία, όχι με το καθεστώς της Δαμασκού.
Ο σεισμός έπληξε το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ-Χάουα, το μόνο για σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας στις περιοχές των ανταρτών στη Συρία που δρομολογείται από την Τουρκία, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Η συριακή Ερυθρά Ημισέληνος, η οποία επιχειρεί στις κυβερνητικές ζώνες, κάλεσε την ΕΕ να άρει τις κυρώσεις κατά της Δαμασκού.
Η ιταλική Πολιτική Προστασία ανήγγειλε την αποστολή νέας βοήθειας στην Τουρκία για την αντιμετώπιση των τραγικών συνεπειών του καταστροφικού σεισμού που έπληξε τη χώρα αυτή και τη γειτονική Συρία.
Στις σεισμοπαθείς περιοχές επιχειρούν ήδη 47 Ιταλοί πυροσβέστες, 11 υγειονομικοί από τις περιφέρειες της Τοσκάνης και του Λατίου και 10 στελέχη της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας.
«Παράλληλα, είμαστε έτοιμοι να στείλουμε και άλλη βοήθεια, συμπεριλαμβανομένου του απαραίτητου υλικού για να στηθεί νοσοκομείο εκστρατείας», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία Νέλο Μουζουμέτσι.
Μέρος της βοήθειας στην Τουρκία θα μεταφερθεί με πλοίο του ιταλικού Πολεμικού Ναυτικού, σε συντονισμό με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Δεκάδες διασώστες από την Κίνα φθάνουν στην Τουρκία
Ομάδα ειδικευμένη σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης την οποία έστειλε εσπευσμένα η κυβέρνηση της Κίνας έφθασε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα στο αεροδρόμιο των Αδάνων, στην Τουρκία, για να βοηθήσει μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη χώρα αυτή και τη Συρία τα ξημερώματα της Δευτέρας, μετέδωσε το κινεζικό κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.
Η ομάδα αποτελείται από 82 μέλη, έχει μαζί της τέσσερις ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ενώ το αεροσκάφος που τη μετέφερε θα παραδώσει επίσης στις τουρκικές αρχές 20 τόνους ιατρικού και άλλου υλικού, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Η ομάδα θα συντονιστεί με τις τοπικές αρχές, την πρεσβεία της Κίνας στην Τουρκία, τα Ηνωμένα Έθνη και διάφορες άλλες οργανώσεις αρωγής, θα στήσει κέντρο διοίκησης και θα συμμετάσχει σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης και στην περίθαλψη τραυματιών, διευκρίνισε το CCTV.
Το δράμα των επιζώντων
Τρίβοντας αμήχανα τις παλάμες τους για να ζεσταθούν, ηλικιωμένοι ετοιμάζονται να περάσουν ακόμη μια νύχτα σε ένα σχολείο στα Άδανα που έχει μετατραπεί σε προσωρινό καταφύγιο για τους σεισμόπληκτους. Οι περισσότεροι θα κοιμηθούν στο πάτωμα, ορισμένοι σε κάποιον παλιό καναπέ.
Με τη βοήθεια νεότερων συγγενών ή γειτόνων, έφθασαν με τα πόδια στο σχολείο για να προστατευθούν από το δριμύ ψύχος που επικρατεί στην περιοχή. Αψηφώντας τον κίνδυνο, παιδιά και εγγόνια επέστρεψαν για λίγο στα σπίτια τους, που σείονται κάθε φορά που σημειώνεται κάποιος δυνατός μετασεισμός, για να τους φέρουν τα φάρμακά τους ή λίγες κουβέρτες.
Για αρκετούς ηλικιωμένους δεν είναι η πρώτη φορά που βρίσκονται αντιμέτωποι με έναν καταστροφικό σεισμό. Οι δύο ισχυρότατοι σεισμοί που συγκλόνισαν τη νοτιοανατολική Τουρκία χθες Δευτέρα (εντάσεως 7,8 βαθμών τα ξημερώματα και 7,5 βαθμών το μεσημέρι) στοίχισαν τη ζωή σε περισσότερους από 6.300 ανθρώπους στην Τουρκία και στη γειτονική Συρία.
Ο 86χρονος Κεμάλ κατέβηκε από τον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας υποβασταζόμενος από την 60χρονη κόρη του. «Δεν φοβήθηκα για τη ζωή μου, ανησυχούσα για τις κόρες μου», λέει στο πρακτορείο Reuters, έχοντας ανεβάσει τα πόδια του σε μια καρέκλα, τυλιγμένος σε μια κουβέρτα για να ζεσταθεί. Μια από τις τρεις κόρες του αφηγείται πώς στην κυριολεξία σκαρφάλωσε για να φθάσει στο διαμέρισμά τους και να φέρει στον πατέρα της τα φάρμακα για την καρδιά του και ορισμένα παυσίπονα.
Η 73χρονη Ελίφ είχε ζήσει από κοντά τον σεισμό του 1999 στη Νικομήδεια, που προκάλεσε τον θάνατο περίπου 17.000 ανθρώπων. «Τρέμαμε και κλαίγαμε… Εγώ, η κόρη μου και η εγγονή μου», αφηγείται, τυλιγμένη με μια κουβέρτα στο αμφιθέατρο του σχολείου, έχοντας στο πλάι της την 15χρονη Ναϊμέ.
Ο Κοτζά Χαλίλ Μπουντάκ, περίπου 80 ετών, λέει πως επέζησε από έναν ισχυρό σεισμό σε ηλικία 8 ετών και αισθάνεται τυχερός που κατάφερε το ίδιο για δεύτερη φορά χθες, όταν επισκέφθηκε τα Άδανα για να δει τον γιο του. «Προσπαθούσα να κρατηθώ από τη ντουλάπα, την ώρα που το σπίτι έτρεμε… Ο γιος μου φώναζε “Μπαμπά, μη φοβάσαι”… Βγήκαμε γρήγορα έξω» περιγράφει, έχοντας δίπλα του τη σύζυγο και τα παιδιά τους.
«Ήταν ο πρώτος μεγάλος σεισμός στη ζωή μου», λέει ένας 62χρονος με αθλητική φόρμα, ο οποίος εγκατέλειψε το σπίτι του μαζί με τη σύζυγό του. Εκείνη έχει μια μαντίλα τυλιγμένη στο κεφάλι της και περιεργάζεται ένα αστραφτερό δαχτυλίδι στο χέρι της, χωρίς να μιλά. Δεν δυσανασχετεί για τη δεύτερη νύχτα που θα περάσει στο σχολείο. «Μέσα είναι καλά, τουλάχιστον είναι ζεστά», εξηγεί ο 62χρονος, φέρνοντας στο νου του πως πολλοί άλλοι συνωστίζονται σε σκηνές ή ακόμη και στα αυτοκίνητά τους.
Ο δρόμος που γέμισε συντρίμμια
Στην οδό υπ’ αριθμόν 21, στην Αντάκια (Αντιόχεια), στην επαρχία Χατάι της νότιας Τουρκίας, βρίσκονταν ως την Κυριακή τα σπίτια δεκάδων οικογενειών.
Δεν απέμενε σχεδόν τίποτα όρθιο
Ο πιο καταστροφικός σεισμός που χτύπησε την Τουρκία από το 1999 γέμισε τον δρόμο πελώριους σωρούς από συντρίμμια. Άφησε όσους επέζησαν άστεγους, να ψάχνουν απεγνωσμένα αγνοούμενους συγγενείς, σοκαρισμένους, να προσπαθούν ακόμα να χωνέψουν τι τους συνέβη.
Τα σωστικά συνεργεία δυσκολεύονται να φθάσουν σε κάποιες από τις περιοχές που επλήγησαν σκληρότερα στη χώρα, εξαιτίας των κατεστραμμένων δρόμων, της κακοκαιρίας, της έλλειψης επαρκών πόρων, βαρέων μηχανημάτων…
«Οι λέξεις δεν λένε να βγουν, μου έχουν κολλήσει στον λαιμό. Το κλάμα δεν είναι γιατρικό πια», παραδέχτηκε χθες ο Χαλίλ Γκέντσογλου.
Το κέντρο της πόλης του μοιάζει, συνέχισε, σαν «πόλη φάντασμα».
«Γυρίσαμε 50 χρόνια πίσω. Οι ζωές μας καταστράφηκαν. Τα παιδιά μας έχουν βαθιά ψυχικά τραύματα. Κάθε σπίτι έχασε τουλάχιστον δυο-τρεις ανθρώπους».
Δυσκολεύεται να βρει κανείς έστω ένα κτίριο όρθιο στην οδό 21. Συντρίμμια όσο φθάνει το μάτι. Από τα ερείπια αυτών που ήταν ως την Κυριακή τα σπίτια τους ανασύρθηκαν δεκάδες τραυματίες. Άνθρωποι στέκονται στον δρόμο αποσβολωμένοι, δεν μπορούν να πιστέψουν στα μάτια τους.
Ο Αμπντουλκαντίρ Ντοάν έχασε τους γονείς του στον σεισμό. Θέλει να ελπίζει πως θα σώσουν τον εξάδελφό του.
«Θέλουμε να σώσουν τις γυναίκες μας, τους συγγενείς μας, τους ανθρώπους που καταπλακώθηκαν. Αυτή είναι η προτεραιότητα για εμάς, επειδή αυτό που θέλουμε είναι να κρατηθούμε στη ζωή μαζί τους. Ο εξάδελφός μου είναι θαμμένος στα συντρίμμια κι εγώ είμαι εδώ και δεν μπορώ να κάνω τίποτα» για να βγει ζωντανός, είπε.
Πηγή: ΑΠΕ