back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τζο Μπάιντεν: Η Αμερική δεν γίνεται να «αποστρέφει το βλέμμα» από το πρόβλημα της υπέρμετρης αστυνομικής βίας

Διαβάστε επίσης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επανέλαβε την έκκλησή του να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικοί που “παραβιάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών” θα πρέπει να λογοδοτούν, ενώ τα μέλη των δυνάμεων της τάξης θα πρέπει να λαμβάνουν την απαραίτητη εκπαίδευση και να απαιτείται από αυτούς να τηρούν πιο υψηλά στάνταρτ.

“Γνωρίζω ότι οι περισσότεροι αστυνομικοί και οι οικογένειές τους είναι καλοί, αξιοπρεπείς και έντιμοι άνθρωποι (…) Και κινδυνεύουν τη ζωή τους κάθε φορά που βάζουν το (αστυνομικό) σήμα”, δήλωσε ο Μπάιντεν στην ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης χθες, Τρίτη, το βράδυ.

“Όμως αυτό που συνέβη στον Τάιρ στο Μέμφις συμβαίνει πάρα πολύ συχνά. Πρέπει να βελτιωθούμε”, πρόσθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος αναφερόμενος στον θάνατο του 29χρονου Τάιρ Νίκολς, τον οποίο ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου αστυνομικοί στο Μέμφις τον Ιανουάριο.

“Η δημόσια ασφάλεια εξαρτάται από την εμπιστοσύνη του κοινού, αλλά πάρα πολύ συχνά αυτή η εμπιστοσύνη παραβιάζεται (…) Οι περισσότεροι από εμάς δεν έχουν αναγκαστεί να κάνουν τη συζήτηση, τη συζήτηση που οι μαύροι και έγχρωμοι γονείς πρέπει να κάνουν με τα παιδιά τους”, τόνισε ο Μπάιντεν. “Όταν οι αστυνομικοί ή αστυνομικά τμήματα παραβιάζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, πρέπει να λογοδοτούν”.

Η κοινοβουλευτική ομάδα των Αφροαμερικανών βουλευτών είχε ζητήσει από τον Μπάιντεν να εκμεταλλευθεί την ομιλία του για την Κατάσταση της Ένωσης και να ασκήσει πιέσεις ώστε να γίνουν μεταρρυθμίσεις στην αστυνομία, μετά και τον θάνατο του Νίκολς.

“Ίσως να ήταν ο Τάιρ Νίκολς χθες, αλλά θα μπορούσε να είναι οποιοσδήποτε από εμάς σήμερα και αύριο”, υπογράμμισε ο πρόεδρος αυτής της κοινοβουλευτικής επιτροπής, ο Στίβεν Χόρσφορντ, ένας Δημοκρατικός, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ενόψει της ομιλίας Μπάιντεν.

Πέντε από τους αστυνομικούς που ξυλοκόπησαν τον Νίκολς, αφού τον σταμάτησαν στις 7 Ιανουαρίου για μια τροχαία παράβαση, κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, καθώς ο νεαρός υπέκυψε λίγες ημέρες αργότερα στα τραύματα που υπέστη . Επτά ακόμη αστυνομικοί αναμένεται να αντιμετωπίσουν πειθαρχικές κυρώσεις σε σχέση με τον θάνατο του νεαρού Αφροαμερικανού.

Η μητέρα του Νίκολς, η Ροουβόν Ουέλς, και ο πατριός του Ρόντνεϊ Ουέλς παρέστησαν χθες στην ομιλία του Μπάιντεν στο Κογκρέσο, έπειτα από πρόσκληση του Χορσφορντ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα