back to top
16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

16.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Δίκη για Μάτι – Ζ. Κωνσταντοπούλου: Προκλητική η θέση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απέναντι στα θύματα

Διαβάστε επίσης

Δριμύ κατηγορώ φωτίζοντας την κακουργηματική διάσταση της τραγωδίας στο Μάτι με τους 104 νεκρούς αποτέλεσε και η σημερινή κατάθεση της πρώην προέδρου της Βουλής και επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία χαρακτήρισε πετσοκομμένη την υπόθεση που έχει περιοριστεί σε ένα πλημμέλημα και μίλησε για «διδακτορικό στο κουκούλωμα των ευθυνών».

Η μάρτυρας έστρεψε τα βέλη τους σε όλους εκείνους τους αρμόδιους οι οποίοι επιδόθηκαν σε αντιμετάθεση των ευθυνών τους επιχειρώντας να παρουσιαστούν ως ενόχους τους κατοίκους στο Μάτι, οι οποίοι μετρούν και θα μετρούν τις πληγές τους για το υπόλοιπο της ζωής τους.

«Αυτό εξακολουθεί να συμβαίνει και σήμερα με το ΝΣΚ που στο πλαίσιο της διοικητικής δίκης αποδίδει 95% ευθύνες στους κατοίκους» είπε η κ. Κωνσταντοπούλου χαρακτηρίζοντας προκλητική τη θέση αυτή του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους απέναντι στα θύματα και πρόσθεσε πως «πρόσωπα που είχαν μεγάλη ευθύνη αντί να θέτονται εκ ποδών προάγονται. Αντίθετα βλέπουμε ότι τα θύματα στοχοποιούνται».

Απαντώντας σε ερωτήσεις των δικηγόρων υποστήριξης της κατηγορίας που εκπροσωπούν τους συγγενείς των θυμάτων η μάρτυρας είπε ότι«δεν υπήρχε ετοιμότητα σε επίγεια και εναέρια μέσα και κανενός είδους ανταπόκριση στην ευθύνη που είχαν και για την οποία είχε χτυπήσει καμπάνα από την προηγούμενη μέρα που γνώριζαν οι αρμόδιοι τα δεδομένα. Δεν τους έδωσαν την ευκαιρία καν να σωθούν. Δεν τους έδωσαν ούτε είκοσι λεπτά για να μην καούν. Η απουσία, η αδιαφορία και η εγκληματική παράλειψη ήταν τεράστια και εκ των υστέρων προσπαθούν με χίλιους τρόπους να σώσουν εαυτούς. Κανένας δεν τους έδωσε την ευκαιρία να σώσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Η κοροϊδία που σκηνοθετήθηκε είναι αποδεικτική της πλήρους συναίσθησης ότι είχαν τεράστιες ευθύνες.
Κάηκαν τόσοι άνθρωποι μέσα στην Αθήνα…. Οι κάτοικοι καταδικάστηκαν ενσυνείδητα… Και μάλιστα την ώρα που υπήρχε δρων μηχανισμός που επιχειρούσε στην πυρκαγιά της Κινέτας.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε πως κατά την άποψη της «Όλοι τους ήταν απασχολημένοι με τις φιέστες ενόψει της εξόδου από τα μνημόνια που ήταν προγραμματισμένη για τις 20 Αυγούστου 2018 και τους έτυχε η στραβή στη βάρδια τους,όπως ειπώθηκε».

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος της Βαρβάρας Βουκάκη Φύτρου η οποία έχασε στη φωτιά το σύζυγό και τα δύο της παιδιά ,Βασίλης Καπερνάρος επικαλέστηκε υπόμνημα νομικών συμβούλων του κράτους που υποβλήθηκε στο αρμόδιο δικαστήριο στο πλαίσιο διοικητικής δίκης στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι η επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των εναέριων μέσον εκμηδενίστηκαν λόγω της αδυναμίας να πάρουν νερό από τη θάλασσα εξαιτίας των ισχυρών ανέμων. «Όλα αυτά εντάσσονται στο κεφάλαιο συγκάλυψης .Είναι επινοήσεις εκ των υστέρων. Είναι ντροπιαστικό το έγγραφο του ΝΣΚ. Όφειλαν να συναρμολογήσουν υπαιτιότητα να έρθουν σε συμβιβασμό και να τους αποζημιώσουν τους συγγενείς των θυμάτων αντί να τους σέρνουν στα δικαστήρια.Η ίδια μηχανή του κράτους, που τους θυματοποίησε τους σέρνει στα δικαστήρια ως ενόχους. Όλες οι κυβερνήσεις ενθάρρυναν την αυθαίρετη δόμηση και τη νομιμοποίηση των αυθαίρετων. Κάηκαν εκατόν τέσσερις άνθρωποι και όλοι ήθελαν να ελέγξουν τα αυθαίρετα» είπε θέτοντας λεόντων ευθυνών της και τη δικαιοσύνη για την πλήρη απόδοση ευθυνών σε αυτή την τραγωδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σημερινή διαδικασία διεξάγεται μέσα σε μια δικαστική αίθουσα – ψυγείο καθώς δεν υπάρχει καθόλου θέρμανση. Το αποτέλεσμα είναι όλοι οι παράγοντες να παρακολουθούν τη δίκη φορώντας τα παλτό και τα μπουφάν τους σχεδόν… κουκουλωμένοι σε συνθήκες που καθιστούν απαγορευτική την εξέλιξη της όπως είπαν από την πλευρά τους και δικηγόροι στηλιτεύοντας το γεγονός ότι δεν έχει ληφθεί κανένα στοιχειώδες μέτρο για τη διασφάλιση των ελάχιστων όρων αξιοπρεπούς εξέλιξης μιας τέτοιας δίκης την οποία σε καθημερινή βάση παρακολουθούν δεκάδες θύματα της εθνικής τραγωδίας.

Μίνα Μουστάκα

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα