back to top
20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

20.6 C
Athens
Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους που επλήγησαν στην Τουρκία και τη Συρία

Διαβάστε επίσης

Την αποφασιστικότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να βοηθά τους ανθρώπους που επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς στην Τουρκία και στη Συρία, εξέφρασε από την Παραγουάη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τον Παραγουανό ομόλογό του Χούλιο Σεζάρ Αριόλα, η οποία ολοκληρώθηκε με την υπογραφή δύο μνημονίων μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, ο Νίκος Δένδιας διατύπωσε την πεποίθηση πως είναι η κατάλληλη στιγμή για να δοθεί ένα πολιτικό όραμα στη διμερή συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Παραγουάης, προχωρώντας με συμφωνίες σε έναν ευρύ αριθμό τομέων.

Κατά τη συνάντησή τους, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών υπέγραψαν ένα μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων και ένα μνημόνιο συναντίληψης για συνεργασία στον τομέα της Διπλωματικής Εκπαίδευσης μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών.

Αναφερθείς στο μνημόνιο κατανόησης για τη σύσταση μηχανισμού πολιτικών διαβουλεύσεων, ο Νίκος Δένδιας τόνισε πως μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εφαλτήριο για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Ελλάδας και της Παραγουάης, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την υπογραφή του μνημονίου συναντίληψης για τη συνεργασία στον τομέα Διπλωματικής Εκπαίδευσης.

Στην εισαγωγή της ομιλίας του, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως είναι μεγάλη τιμή και χαρά να είναι ο πρώτος Έλληνας υπουργός Εξωτερικών που επισκέπτεται την Παραγουάη, στον τέταρτο σταθμό του ταξιδιού του στη Νότια και την Κεντρική Αμερική.

Εστιάζοντας στις δυνατότητες διεύρυνσης των διμερών σχέσεων, είπε πως η μακροχρόνια φιλία και οι κοινές αξίες των δύο χωρών επιτρέπουν να αναπτύξουν εποικοδομητική συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος: οικονομία, εμπόριο, ενέργεια, πολιτισμός, συνεργασία σε διεθνείς οργανισμούς. Εν συνεχεία, ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του που συμφώνησε με τον Παραγουανό ομόλογό του, η Ελλάδα και η Παραγουάη να υποστηρίξουν αμοιβαία τις υποψηφιότητές τους για το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Περαιτέρω, έκανε ειδική μνεία στον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα για τις σχέσεις της Παραγουάης με την ΕΕ, εκφράζοντας παράλληλα τη βούληση να ολοκληρωθεί και να υπογραφεί το συντομότερο δυνατό η συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη). Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι προσβλέπει στη σύνοδο μεταξύ της ΕΕ και της Κοινότητας των Κρατών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής (CELAC) τον προσεχή Ιούλιο, εκφράζοντας την ελπίδα να μετατραπεί σε ορόσημο για την προσέγγιση των δύο ηπείρων.

Επίσης, κατά τη συνάντηση, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν θέματα περιφερειακού και παγκόσμιου ενδιαφέροντος, με τον Νίκο Δένδια να υπογραμμίζει πως η ελληνική εξωτερική πολιτική είναι βαθιά ριζωμένη στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, αλλά και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας (UNCLOS) .

Σε αυτό το πλαίσιο, εξέφρασε τον «τεράστιο σεβασμό» που τρέφει για την Παραγουάη, για το γεγονός ότι παρ’ όλο που είναι μια χώρα που περιβάλλεται από ξηρά, έχει προσυπογράψει και επικυρώσει την UNCLOS, δείχνοντας πόσο πολύ σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Μάλιστα, γνωστοποίησε πως οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι θα έχουν συνεχή επαφή και θα βοηθήσουν την ομάδα των περίκλειστων χωρών στα Ηνωμένα Έθνη και σε άλλα διεθνή φόρα.

Ακόμα, δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την Παραγουάη για τη συμβολή της στην ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο με 12 Γαλάζια Κράνη, καθώς και για τη στάση αρχών της στο Κυπριακό.

Ακόμη επαναλαμβάνοντας την πεποίθηση πως η σημερινή επίσκεψή του είναι μόνο η αρχή μιας ισχυρής και γόνιμης συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών μας, απηύθυνε πρόσκληση στον υπουργό Εξωτερικών της Παραγουάης να επισκεφθεί την Αθήνα το συντομότερο δυνατό.

Η επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Παραγουάη θα ολοκληρωθεί με την ομιλία του στη Διπλωματική Ακαδημία της χώρας με θέμα: «Greece’s foreign policy in its neighborhood and beyond: Links with Latin America, the case of Paraguay».

Σημειώνεται πως η Παραγουάη είναι μετά τη Βραζιλία, την Ουρουγουάη και την Αργεντινή, ο τέταρτος σταθμός της περιοδείας του υπουργού Εξωτερικών σε έξι χώρες της Κεντρικής και της Νότιας Αμερικής, η οποία ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα