back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Νικαράγουα: 222 πολιτικοί κρατούμενοι αποφυλακίζονται κι απελαύνονται στις ΗΠΑ

Διαβάστε επίσης

Διακόσιοι και πλέον πολιτικοί κρατούμενοι στη Νικαράγουα αποφυλακίστηκαν κι απελάθηκαν στις ΗΠΑ από την κυβέρνηση του προέδρου Ντανιέλ Ορτέγα, απρόσμενη εξέλιξη η οποία δεν αποκλείεται να ανοίξει τον δρόμο για να ξαναρχίσει διάλογος ανάμεσα στη Μανάουα και την Ουάσιγκτον.

Η αποφυλάκιση των 222 φυλακισμένων, συμπεριλαμβανομένων δυο Γαλλίδων κι ενός Αμερικανού, ακολουθεί μήνες συνομιλιών, οι οποίες διεξάγονταν με μεγάλη διακριτικότητα, και δεν έγινε γνωστή δημόσια παρά αφού η ομάδα βρισκόταν ήδη εν πτήσει προς την αμερικανική επικράτεια.

Έφθασαν χθες το πρωί (τοπική ώρα) με πτήση τσάρτερ στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, οι αρχές των οποίων έχουν υποσχεθεί πως θα τους δοθούν άδειες παραμονής, με κατ’ αρχάς διετή διάρκεια.

«Φθάσαμε στη χώρα της ελευθερίας», είπε ο Χουάν Σεμπαστιάν Τσαμόρο, που αφηγήθηκε ότι πέρασε «20 μήνες σε φυλακή υψίστης ασφαλείας, χωρίς καμία επαφή με τον έξω κόσμο». «Μας έβαλαν σε λεωφορεία χωρίς να μας πουν πού μας πήγαιναν (…). Συνειδητοποιήσαμε εν πτήσει».

Η Αριάνα Γκουτιέρες Πίντο, που πήγε να υποδεχθεί τη μητέρα της Έβελιν, αγωνίστρια για τα ανθρώπινα δικαιώματα, που έμεινε στη φυλακή για 15 μήνες, είπε πως «η απελευθέρωσή τους μου φαίνεται δίκαιη, διότι δεν ζουν πια στη μιζέρια, αλλά και άδικη, διότι απελάθηκαν από την ίδια τους τη χώρα».

Η διπλωματία των ΗΠΑ εξήρε τη «θετική» απόφαση που πήρε η Μανάγουα, επιμένοντας στο ότι η λήψη της έγινε «μονομερώς» από την κυβέρνηση Ορτέγα, χωρίς να έχει υπάρξει καμιά υπόσχεση για χαλάρωση των κυρώσεων σε βάρος της.

Ωστόσο «ανοίγει την πόρτα» για να γίνει «διάλογος», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.

Δικαστικός επιβεβαίωσε την «απέλαση» των μέχρι χθες κρατουμένων, που χαρακτήρισε «προδότες». «Τα πολιτικά τους δικαιώματα τους ανεστάλησαν διά βίου», διευκρίνισε ο εφέτης.

Η εθνικότητα θα τους αφαιρεθεί δυνάμει νόμου που υιοθετήθηκε σε πρώτη ανάγνωση χθες Πέμπτη από το κοινοβούλιο και δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως θα περάσει.

«Θα είμαι νικαραγουανός μέχρι να πεθάνω», αντέτεινε ο Φέλιξ Μαραδιάγα, ανάμεσα στους φυλακισμένους που αφέθηκαν ελεύθεροι. Πολλοί τραγουδούσαν τον εθνικό ύμνο στην πτήση, πρόσθεσε.

Δυο γυναίκες με διπλή υπηκοότητα, νικαραγουανή και γαλλική, ήταν ανάμεσα στους ανθρώπους που αποφυλακίστηκαν. Η Ζανίν Ορβιγιέρ Κουάδρα, 63 ετών, και η Άνα Άλβαρες Ορβιγιέρ, 43 ετών, είχαν συλληφθεί μαζί με τον σύζυγο της δεύτερης τη 13η Σεπτεμβρίου και καταδικάστηκαν να εκτίσουν οκτώ χρόνια κάθειρξη για «συνωμοσία και διασπορά ψευδών ειδήσεων».

Το Παρίσι εξήρε την απελευθέρωσή τους, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή του για την «αποκατάσταση του κράτους δικαίου» στη Νικαράγουα.

Ανάμεσα στους ανθρώπους που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι η άλλοτε σαντινίστρια αντάρτισσα Ντόρα Μαρία Τέγες, αλλά όχι ο καθολικός αρχιεπίσκοπος Ρολάντο Άλβαρες, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαβιέρ Άλβαρες, ο σύζυγος της Ζανίν Ορβιγιέρ Κουάδρα, ο οποίος ζει στην εξορία στην Κόστα Ρίκα.

Ο ιερωμένος αρνήθηκε να επιβιβαστεί στο αεροσκάφος που μετέφερε τους αντιπολιτευόμενους στις ΗΠΑ, δήλωσε χθες ο πρόεδρος Ορτέγα. «Ο κ. Άλβαρες δεν θέλησε να τηρήσει αυτό που ορίζει ο νόμος», συνέχισε ο πρόεδρος, που διευκρίνισε ότι ο αρχιεπίσκοπος θα φυλακιστεί ξανά.

Ο Ρολάντο Άλβαρες, επικριτής του προέδρου Ορτέγα, συνελήφθη τον Αύγουστο μαζί με άλλους έξι ιερωμένους. Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε «ανησυχία» για τις συλλήψεις τους.

Φλογερός μαρξιστής αντάρτης στα νιάτα του, ο Ντανιέλ Ορτέγα διαδραμάτισε ηγετικό ρόλο στην εξέγερση που ανέτρεψε τον δικτάτορα Αναστάσιο Σομόσα, τον οποίο αντικατέστησε στη θέση του αρχικού του κράτους το 1979.

Νικήθηκε στις εκλογές του 1990, αλλά επέστρεψε στην προεδρία το 2007. Έκτοτε, λένε οι αντίπαλοί του, έκανε στροφή στον αυταρχισμό και στον νεποτισμό.

Το 2018, διαδηλώσεις με κεντρικό αίτημα την αποχώρησή του κατεστάλησαν σκληρά. Η κυβέρνησή του χαρακτήρισε τον ξεσηκωμό απόπειρα πραξικοπήματος υποκινούμενη από τις ΗΠΑ. Πάνω από 350 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες φυλακίστηκαν.

Ο Ντανιέλ Ορτέγα επανεξελέγη πρόεδρος τον Νοέμβριο του 2021 για τέταρτη συναπτή θητεία, σε μια εκλογική διαδικασία στην οποία πρακτικά δεν είχε αντίπαλο — όλοι οι σοβαροί υποψήφιοι της αντιπολίτευσης είχαν είτε φυλακιστεί ή αναγκαστεί να εξοριστούν.

Εδώ και τέσσερα χρόνια η ΕΕ και οι ΗΠΑ επιβάλλουν κυρώσεις στην κυβέρνηση και σε προσωπικότητες που είτε ανήκουν σε αυτή ή συνδέονται με τον πρόεδρο Ορτέγα.

Ο νικαραγουανός συγγραφέας Σέρχιο Ραμίρες, που υπήρξε αντιπρόεδρος του Ντανιέλ Ορτέγα τα χρόνια του 1980 και ζει εξόριστος στην Ισπανία, εξήρε την αποφυλάκιση των κρατουμένων, κάνοντας λόγο για «μεγάλη μέρα για την ελευθερία στη Νικαράγουα», ενώ το Εθνικό Κέντρο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εξέφρασε ικανοποίηση διότι ανακουφίστηκαν άνθρωποι που «υπέμεναν απάνθρωπες συνθήκες» αλλά ταυτόχρονα επέκρινε την απέλασή τους, που χαρακτήρισε «αυθαίρετη και αντίθετη στο διεθνές δίκαιο».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ορτέγα πέταξε «ας πάρουν τους μισθοφόρους τους».

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα