back to top
23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

23.6 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Ξεπέρασαν τους 21.700 οι νεκροί σε Τουρκία και Συρία – Ευχαριστίες προς Αθήνα από Καλίν και Τσαβούσογλου

Διαβάστε επίσης

Ενενήντα ώρες μετά τον χειρότερο σεισμό που έπληξε την περιοχή εδώ και δεκαετίες, οι νεκροί στις σεισμόπληκτες περιοχές της Τουρκίας και της Συρίας έχουν ξεπεράσει τις 21.700.

Τις ευχαριστίες του για την έμπρακτη στήριξη της Ελλάδος στην Τουρκία, μετά τον φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ που έχει κοστίζει τη ζωή σε πάνω από 20.000 ανθρώπους, εξέφρασε δημοσίως ο σύμβουλος του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν.

Ειδικότερα, ο κ. Καλίν, απαντώντας στο μήνυμα στο Twitter του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στα τουρκικά, έγραψε: «Κύριε πρωθυπουργέ, σας ευχαριστούμε για όλη την υποστήριξή σας».

Υπενθυμίζεται ότι στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε σημειώσει: «Εικόνες που μας γεμίζουν πόνο, τις ακολουθούν εικόνες που μας γεμίζουν ελπίδα. Μόνο σεβασμός για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των ομάδων διάσωσης. Έλληνες και Τούρκοι δίπλα-δίπλα, παλεύουν μαζί για να σώσουν ζωές. Τους ευχαριστούμε για όσα κάνουν».

Και  υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου επικοινώνησε τηλεφωνικά χθες στις 10:30 το βράδυ με τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστο Στυλιανίδη προκειμένου να τον ευχαριστήσει για την ανθρωπιστική βοήθεια που απέστειλε η χώρα μας στον χτυπημένο από τον καταστροφικό σεισμό, τουρκικό λαό.

Όπως έγινε γνωστό η επικοινωνία ήταν σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα και ο κ. Τσαβούσογλου ζήτησε από τον κ. Στυλιανίδη να μεταφέρει τις ευχαριστίες του στον πρωθυπουργό και στον ελληνικό λαό, τονίζοντας ότι η βοήθεια που έστειλε η χώρα μας είναι πολύ ουσιαστική και όχι συμβολική, καθώς όλα τα πράγματα που περιλαμβάνονται στην ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και στις ανάγκες της Τουρκίας για να αντιμετωπίσει τα τεράστια προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον σεισμό.

Ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε στον κ. Τσαβούσογλου ότι όπως δεσμεύτηκε και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η χώρα θα είναι στο πλευρό της Τουρκίας για όσο χρειαστεί.

Σημειώνεται ότι η αποστολή της ανθρωπιστικής βοήθειας από τη χώρα μας στην Τουρκία ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ, καθώς όλα τα υλικά που είχαν συγκεντρωθεί παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές.  Η βοήθεια αυτή μεταφέρθηκε στην Τουρκία με συνολικά οκτώ πτήσεις της AEGEAN και αποτελείται από περίπου 80 τόνους υγειονομικό και ιατροφαρμακευτικό υλικό και είδη πρώτης ανάγκης, όπως 7.500 κουβέρτες, 1.500 κρεβάτια και 500 σκηνές οι οποίες μπορούν να φιλοξενήσουν οικογένειες και να χρησιμοποιηθούν ως κινητά ιατρεία. Το κόστος της μεταφοράς της ανθρωπιστικής βοήθειας καλύπτεται κατά 75% από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό πολιτικής προστασίας, ενώ το υπόλοιπο 25%, της εθνικής συμμετοχής είναι χορηγία της αεροπορικής εταιρείας AEGEAN.

Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο κύμα της ανθρωπιστικής βοήθειας συνόδευσαν στα Άδανα ο Χρήστος Στυλιανίδης και ο γγ Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Παπαγεωργίου, ενώ την παρέλαβε αντιπροσωπεία της Τουρκίας εκ μέρους του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου.

Κατά την παράδοση της ανθρωπιστικής βοήθειας ο κ. Στυλιανίδης μετέφερε την συμπαράσταση του πρωθυπουργού και τόνισε ότι η Ελλάδα και η ΕΕ στο σύνολό της στέκεται δίπλα στον τουρκικό λαό επιδεικνύοντας την αλληλεγγύη στην πράξη.

Ανείπωτη τραγωδία με χιλιάδες νεκρούς 

Ο αριθμός των νεκρών στην Τουρκία ανήλθε σε 18.342, με αποτέλεσμα ο αριθμός των νεκρών και στις δυο πληγείσες χώρες  να ανέλθει σε 21.719,  ενώ αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο,  καθώς δεκάδες ίσως και εκατοντάδες κτήρια κρατούν στα συντρίμμια τους εγκλωβισμένους του κατοίκου  Πρόκειται για μια αύξηση 668 ανθρώπων μέσα σε μια νύχτα.

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις από τη Συρία, 3.377 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκεί.

Πάνω από 21.700 νεκροί  έχουν ανασυρθεί από τα συντρίμμια μέσα σε τέσσερις ημέρες, αν προστεθούν τα θύματα στη γειτονική Συρία. Η καταστροφή έγινε σε χρονική στιγμή αποφασιστικής σημασίας για τον αρχηγό του τουρκικού κράτους, που λογαριάζει πως θα παραμείνει στην εξουσία μετά τις φετινές εκλογές.

Οργή για τον Ερντογάν

Πρωθυπουργός από το 2003 ως το 2014, πρόεδρος έκτοτε, ο αμετακίνητος κ. Ερντογάν επιβεβαίωσε στα τέλη Ιανουαρίου ότι οι προεδρικές και βουλευτικές εκλογές θα διεξαχθούν στην Τουρκία τη 14η Μαΐου.

Το μικρό χρονικό περιθώριο που μεσολαβεί ελαχιστοποιεί τα περιθώρια της τουρκικής αντιπολίτευσης να συμφωνήσει σε κοινό υποψήφιο.

Αν και ορισμένοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο οι εκλογές να αναβληθούν εξαιτίας της καταστροφής.

Στις δέκα σεισμόπληκτες επαρχίες κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τρεις μήνες. Οι αρχές υπολογίζουν πως 13,5 εκατομμύρια Τούρκοι επλήγησαν άμεσα από τον σεισμό της Δευτέρας, ισχύος 7,8 βαθμών.

Κάτοικοι συνεχίζουν να ψάχνουν επιζώντες στα συντρίμμια — αλλά τις περισσότερες φορές, δεν βρίσκουν παρά πτώματα. Για όσους σώθηκαν, μένουν οι παγωμένοι δρόμοι. Ή, για τους πιο τυχερούς, τα αυτοκίνητά τους.

Για τον τούρκο πρόεδρο, η συγκυρία έμοιαζε ευνοϊκή. Μετά την πτώση της δημοτικότητάς του που κατέγραφαν οι σφυγμομετρήσεις πέρυσι, λόγω της οικονομικής κρίσης και του πληθωρισμού που πέταγε στα ουράνια (πάνω από 85%), έβλεπε τα ποσοστά του να συνέρχονται σιγά-σιγά.

Όμως η απουσία αποτελεσματικής διαχείρισης της καταστροφής τις πρώτες ημέρες μετά τον σεισμό από την κυβέρνησή του δεν αποκλείεται να αντιστρέψει την τάση. Πολλές είναι οι αναφορές των διεθνών μέσων ενημέρωσης για απολυτή αποτυχία της επιμελητειακής βοήθεια που οι κεντρικές αρχές θα έπρεπε να παράσχουν άμεσα στις πληγείσες περιοχές.

Εκατοντάδες νταλίκες με ανθρωπιστική βοήθεια από τουλάχιστον 45 χώρες του κόσμου παραμένουν ακινητοποιημένες έξω από τις πληγείσες περιοχές και τα συνεργεία αδυνατούν κατανείμουν την βοήθεια λόγω της πλήρους κατάρρευσης του κρατικού μηχανισμού.

«Αυτό που μας τραυμάτισε βαθιά είναι πως δεν μας βοήθησε κανένας», θα πει ο Χακάν Τανριβερντί.

Στην Αντιγιαμάν, την πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, όπου ζει, ο κ. Ερντογάν επικράτησε με χαρακτηριστική άνεση το 2018. Όμως πέντε χρόνια αργότερα, πολλοί κάτοικοι καταγγέλλουν την φονική αργοπορία των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης και τις μεγάλες ελλείψεις εξοπλισμού.

«Δεν είδα κανέναν πριν από τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», με άλλα λόγια 34 ώρες μετά την κύρια σεισμική δόνηση, φωνάζει εξοργισμένος ο Μεμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε κράτος, ούτε αστυνομία, ούτε στρατό. Ντροπή σας! Μας παρατήσατε στην τύχη μας».

Η διάσωση χθες αρκετών επιζώντων από τα ερείπια κτιρίων στην Τουρκία αναπτέρωσε το ηθικό των κατακοπων  συστικών συνεργείων τέσσερις ημέρες μετά τον μεγάλο σεισμό που έπληξε τη χώρα και τη γειτονική Συρία.

Το κρύο, η πείνα και η απελπισία κατέλαβαν εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που έμειναν άστεγοι από τις δονήσεις, τις φονικότερες στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Αρκετοί άνθρωποι διασώθηκαν από τα ερείπια των κτιρίων κατά τη διάρκεια της νύχτας, συμπεριλαμβανομένου ενός 10χρονου αγοριού που σώθηκε με τη μητέρα του μετά από 90 ώρες στην περιοχή Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι, αναφέρει το AP.

Επίσης στο Hatay, ένα επτάχρονο κορίτσι ονόματι Asya Donmez διασώθηκε μετά από 95 ώρες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Όμως οι ελπίδες εξανεμίστηκαν ότι πολλοί ακόμη θα βρεθούν ζωντανοί στα ερείπια χιλιάδων κτιρίων που κατέρρευσαν σε πόλεις και κωμοπόλεις της περιοχής.

Ο σεισμός των 7,8 Ριχτερ κατατάσσεται πλέον στην έβδομη πιο θανατηφόρα φυσική καταστροφή του αιώνα, μπροστά από τη δόνηση και το τσουνάμι της Ιαπωνίας το 2011 και πλησιάζει τους 31.000 νεκρούς από τον σεισμό στο γειτονικό Ιράν το 2003.

Μειώνονται οι ελπίδες στα χαλάσματα

Οι ελπίδες να βρεθούν επιζώντες στα συντρίμμια μειώνονται σήμερα περίπου 100 ώρες αφού ένας φονικός σεισμός έπληξε την Τουρκία και τη Συρία . Ένα πρώτο κομβόι ανθρωπιστικής βοήθειας, που αποτελείται από έξι φορτηγά, πέρασε χθες, Πέμπτη, στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της βόρειας Συρίας από το συνοριακό πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα.

Η βοήθεια αυτή, που αποτελείται από κουβέρτες, σκηνές, ηλιακές λάμπες, υλικό διάσωσης και στρώματα, πρόκειται να καλύψει τις ανάγκες τουλάχιστον 5.000 ανθρώπων, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Η οργάνωση Λευκά Κράνη, οι διασώστες που δραστηριοποιούνται στις ανταρτοκρατούμενες περιοχές της Συρίας, εξέφρασαν την «απογοήτευσή τους», εκτιμώντας ότι αυτή η βοήθεια δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες που έχουν προκύψει μετά τον σεισμό και κυρίως δεν βοηθούν όσους αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Σχεδόν το σύνολο της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις περιοχές της βόρειας Συρίας που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των ανταρτών περνά από την Τουρκία και το πέρασμα Μπαμπ αλ Χάουα. Η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να ανοίξουν άλλα δύο περάσματα προς «περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο» της Δαμασκού «για ανθρωπιστικούς λόγους».

Από την πλευρά του ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, ότι βρίσκεται «καθ’ οδόν προς τη Συρία», ενώ η πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού Μιριάνα Σπόλιαριτς ανέφερε μέσω του Twitter χθες ότι έφτασε στο Χαλέπι της Συρίας. Υπογράμμισε εξάλλου ότι «οι κοινότητες που έδιναν μάχη έπειτα από χρόνια σφοδρών συγκρούσεων έχουν πλέον παραλύσει λόγω του σεισμού».

Στην τύχη τους

Στην άλλη πλευρά των συνόρων, στην Τουρκία, χιλιάδες σπίτια έχουν καταστραφεί. Οι διασώστες εντείνουν τις προσπάθειές τους να βρουν επιζώντες στα συντρίμμια, παρά το γεγονός ότι έχει παρέλθει το κρίσιμο παράθυρο των 72 πρώτων ωρών μετά τον σεισμό. Η κατάσταση επιδεινώνεται από το πολικό ψύχος που επικρατεί στην περιοχή.

Έπειτα από πολλές ημέρες αναμονής, οι 130 διασώστες που έχει στείλει το Κατάρ κατάφεραν χθες να ανασύρουν από τα χαλάσματα στη Νουρνταγκί, μια πόλη 40.000 κατοίκων κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, ένα 12χρονο αγόρι ζωντανό.

Εκατοντάδες διασώστες από πολλές χώρες επίσης αναζητούν επιζώντες στα ερείπια.

Στην Αντάκια (Αντιόχεια), μια πόλη που καταστράφηκε από τον σεισμό, έφτασαν περίπου 30 ανθρακωρύχοι αφού διένυσαν 1.000 χιλιόμετρα για να συνδράμουν τους διασώστες, εξοπλισμένοι με φτυάρια, βαριές, τσάπες και σιδηροπρίονα.

«Είμαστε βαθιά πληγωμένοι που κανείς δεν μας στήριξε», κατήγγειλε ο Χακάν Τανριβερντί, κάτοικος της Αντιγιαμάν, μιας πόλης στη νότια Τουρκία.

«Δεν είδα κανέναν πριν τις 14:00 τη δεύτερη ημέρα μετά τον σεισμό», δηλαδή 34 ώρες μετά την πρώτη δόνηση, υπογράμμισε ο Μεχμέτ Γιλντιρίμ. «Ούτε το κράτος ούτε την αστυνομία ούτε στρατιώτες. Ντροπή σας! Μας αφήσατε στην τύχη μας».

Κίνδυνος χολέρας

Σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους επίσημους απολογισμούς, από τον σεισμό μεγέθους 7,8 βαθμών έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 21.600 άνθρωποι, από τους οποίους 18.342 στην Τουρκία και 3.377 στη Συρία.

Εξάλλου ο ΟΗΕ εκτιμά ότι 23 εκατομμύρια άνθρωποι είναι «ενδεχομένως εκτεθειμένοι, ανάμεσά τους πέντε εκατομμύρια ευάλωτοι» και φοβάται ότι θα ξεσπάσει μεγάλη υγειονομική κρίση.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις ανησυχούν κυρίως για την εξάπλωση της επιδημίας χολέρας, η οποία έχει επανεμφανιστεί στη Συρία.

Οι ΗΠΑ χορηγούν βοήθειας και διακόπτουν τις συριακές κυρώσεις

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι χορήγησε άδεια για να επιτραπεί η χορήγηση βοήθειας που σχετίζεται με τον σεισμό και η οποία διαφορετικά θα απαγορευόταν από τις κυρώσεις κατά της Συρίας.

“Οι αμερικανικές κυρώσεις στη Συρία δεν θα σταθούν εμπόδιο στις προσπάθειες διάσωσης ζωών για τον συριακό λαό”, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Wally Adeyemo. “Ενώ τα προγράμματα κυρώσεων των ΗΠΑ περιέχουν ήδη ισχυρές εξαιρέσεις για τις ανθρωπιστικές προσπάθειες, σήμερα το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει μια γενική άδεια για την έγκριση των προσπαθειών ανακούφισης από τον σεισμό, ώστε όσοι παρέχουν βοήθεια να μπορούν να επικεντρωθούν σε αυτό που χρειάζεται περισσότερο: να σώσουν ζωές και να ανοικοδομήσουν”.

Η άδεια διαρκεί έξι μήνες. Επεκτείνει τις ευρείες ανθρωπιστικές άδειες που ισχύουν ήδη.

Ο Οργανισμός Διεθνούς Ανάπτυξης των ΗΠΑ (USAID) θα χορηγήσει 85 εκατομμύρια δολάρια για κατεπείγουσα ανθρωπιστική βοήθεια στην Τουρκία και τη Συρία, ανακοίνωσε απόψε.

Ο USAID «παρέχει τρόφιμα και καταφύγια για πρόσφυγες και εκτοπισμένους, χειμερινά εφόδια ώστε οι οικογένειες να αντιμετωπίσουν το κρύο, υγειονομικές υπηρεσίες κρίσιμης σημασίας, ασφαλές πόσιμο νερό για την αποφυγή ασθενειών και βοήθεια στον τομέα της υγιεινής ώστε να παραμείνουν οι άνθρωποι ασφαλείς και υγιείς», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν επικοινώνησε σήμερα με τον Τούρκο ομόλογό του, τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, για δεύτερη φορά μέσα σε τέσσερις ημέρες, προκειμένου να συζητήσουν με ποιον τρόπο μπορεί η Ουάσινγκτον να βοηθήσει την Τουρκία και τη Συρία μετά τους καταστροφικούς σεισμούς.

«Επρόκειτο πρωτίστως για μια προσπάθεια να μάθουμε από τους Τούρκους συμμάχους μας τι θα ήθελαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες», είπε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πραις. 

Ο εκπρόσωπος είπε επίσης ότι αμερικανικά ελικόπτερα βοηθούν τους διασώστες να φτάσουν σε περιοχές όπου είναι δύσκολη η πρόσβαση. Υπενθύμισε ότι οι ΗΠΑ έχουν στείλει μια ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών αποτελούμενη από 200 άτομα. Σχεδιάζεται επίσης η αποστολή γεννητριών, ιατροφαρμακευτικού υλικού, σκηνών για τους άστεγους, νερού και συστημάτων καθαρισμού του νερού.

Ο Πράις επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να ζητούν την απρόσκοπτη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία και προέτρεψε την κυβέρνηση του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ να επιτρέψει αμέσως να περάσει η βοήθεια μέσω των μεθοριακών διαβάσεων.

Η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 1,78 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία. Η βοήθεια αυτή θα επιτρέψει σε πρώτη φάση να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις διάσωσης. Στόχος όμως είναι να καλυφθούν επίσης οι ανάγκες σε ό,τι αφορά την ανοικοδόμηση.

«Παρέχουμε άμεση βοήθεια και θα εκτιμήσουμε γρήγορα τις επείγουσες ανάγκες επί του πεδίου. Αυτό θα μας επιτρέψει να καθορίσουμε τους τομείς που έχουν προτεραιότητα όσον αφορά την ανάκαμψη και την ανοικοδόμηση, ενώ θα προετοιμάσουμε τις δράσεις για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες αυτές» ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΤ, Ντέιβιντ Μάλπας, σε μια ανακοίνωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας φοβάται ότι μετά τον σεισμό θα ακολουθήσει μια σημαντική υγειονομική κρίση που θα προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις φοβούνται ιδίως μια επιδημία χολέρας, ασθένεια η οποία έχει επανεμφανιστεί το τελευταίο διάστημα στη Συρία.

Ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας ανακοίνωσε σήμερα στον λογαριασμό του στο Twitter ότι είναι “καθ’ οδόν” για τη Συρία, που επλήγη τη Δευτέρα όπως και η γειτονική Τουρκία από ισχυρό σεισμό, του οποίου ο συνολικός απολογισμός ξεπερνά ήδη τους 20.000 νεκρούς.

“Είμαι καθ’ οδόν για τη Συρία, όπου ο ΠΟΥ υποστηρίζει την παροχή της βασικής υγειονομικής περίθαλψης στις πληγείσες περιοχές από τον πρόσφατο σεισμό, βασιζόμενος στη μακροχρόνια δουλειά μας στη χώρα”, έγραψε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους.

Σχεδόν ταυτόχρονα, ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις και Συντονιστής της έκτακτης βοήθειας Μάρτιν Γκρίφιθς θα μεταβεί αυτό το σαββατοκύριακο στις πληγείσες περιοχές στην Τουρκία και τη Συρία.

Ο Γκρίφιθς θα μεταβεί στην Γκαζιαντέπ, στον νότο της Τουρκίας, και στο Χαλέπι, στη βορειοδυτική Συρία. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης αυτής, θα συναντηθεί επίσης με “τις αρχές της συριακής πρωτεύουσας, της Δαμασκού”.

«Αμαρτία»

Ο αρχηγός του τουρκικού κράτους παραδέχθηκε προχθές Τετάρτη πως υπήρξαν «κενά» στην αντίδραση των αρχών. Αλλά επιδιώκει να πάρει ξανά το πάνω χέρι. Την Τρίτη, πήρε μέρος σε σύσκεψη των υπηρεσιών διαχείρισης καταστροφών στην Άγκυρα, προτού περιοδεύσει για δύο ημέρες σε σεισμόπληκτες περιοχές.

Στην Αντιγιαμάν πάντως δεν πήγε.

«Γιατί το κράτος ήταν άφαντο μια ημέρα σαν αυτή; Πού είναι τα θεμέλια της δημοκρατίας της Τουρκίας;», διαμαρτύρεται ο Χεντιγέ Καλκάν, εθελοντής. «Κόσμος βγάζει πτώματα δικών του από τα συντρίμμια με δικά του μέσα».

Το μέγεθος της καταστροφής, το γεγονός πως έγινε σε αχανή περιοχή, τομείς της οποίας είναι απομακρυσμένοι, καθώς και το ότι ο σεισμός χτύπησε εν μέσω κύματος κακοκαιρίας, θα έκανε πάντως εξαιρετικά περίπλοκες τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε οποιαδήποτε χώρα.

Ο κ. Ερντογάν έγινε δεκτός με θερμές εκδηλώσεις από εκατοντάδες σεισμοπαθείς στις —προσεκτικά χορογραφημένες— τηλεοπτικές μεταδόσεις κατά την περιοδεία του. Οι κάμερες ζούμαραν σε ηλικιωμένη που έκλαιγε στον ώμο του σε μια από αυτές.

Ο Βεϊσέλ Γκιουλτεκίν δεν θα επιφύλασσε την ίδια αντιμετώπιση στον πρόεδρο του. Ένας από τους συγγενείς του ήταν καταπλακωμένος από τα συντρίμμια, είχαν παγιδευτεί τα πόδια του. «Μιλάγαμε μέχρι το πρωί. Θα μπορούσα να τον βγάλω με ένα απλό τρυπάνι (…). Αλλά δυστυχώς, δεν μπορούσα να κάνω τίποτα με γυμνά χέρια».

Στον δεύτερο μεγάλο σεισμό που ακολούθησε, «όλο του το σώμα καταπλακώθηκε (από τα συντρίμμια) και πέθανε».

Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου είδαν χθες Πέμπτη μηχανήματα έργου και μέλη σωστικών συνεργείων, ιδίως ξένων αποστολών, γύρω από κτίρια που έχουν καταρρεύσει σε συνοικίες της Αντιγιαμάν.

Κάτι που κάθε άλλο παρά αρκεί για να ηρεμήσει τον Χακάν Τανριβερντί.

Παγιδευμένοι εγκαταλείφθηκαν «στην (επιθανάτια) αγωνία μέσα στο κρύο», λέει. «Δεν είναι αμαρτία να αφήνεις κόσμο να πεθαίνει έτσι;»

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα