back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Η κυβέρνηση του Καναδά ασκεί έφεση στη δικαστική διαταγή να επαναπατρίσει πολίτες της χώρας κρατούμενους στη Συρία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Τζάστιν Τριντό ασκεί έφεση στην εντολή ομοσπονδιακού δικαστηρίου τον Ιανουάριο να επαναπατρίσει τέσσερις πολίτες του Καναδά κρατούμενους στη Συρία που βαρύνουν υποψίες πως πολέμησαν στις τάξεις της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), με έγγραφό της που υποβλήθηκε χθες Παρασκευή.

Η καναδική κυβέρνηση επιχειρηματολογεί ότι η πρωτόδικη απόφαση είναι εσφαλμένη επειδή, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως η Οτάβα είναι νομικά υποχρεωμένη να λάβει μέτρα για να διευκολύνει τον επαναπατρισμό τους.

Το ομοσπονδιακό δικαστήριο «πρακτικά δημιούργησε το δικαίωμα στον επαναπατρισμό», τονίζεται στην έφεση.

Η ετυμηγορία του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, που απαγγέλθηκε την 20ή Ιανουαρίου, ορίζει ότι η κυβέρνηση πρέπει να προμηθεύσει τους τέσσερις άνδρες με ταξιδιωτικά έγγραφα, να ζητήσει τον επαναπατρισμό τους και να αναθέσει σε κάποιον την παραλαβή τους.

Οι τέσσερις άνδρες, που δεν κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα, κρατούνται σε καταυλισμούς επειδή πιστεύεται ότι ταξίδεψαν στη Συρία για να πολεμήσουν ή να βοηθήσουν με άλλον τρόπο το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με την απόφαση του Ιανουαρίου.

Η καναδική κυβέρνηση έχει εγγράψει το ΙΚ στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων που καταρτίζει.

Στην απόφαση του ομοσπονδιακού δικαστηρίου, οι συνθήκες κράτησης των τεσσάρων Καναδών χαρακτηρίζονται «φρικτές»: βρίσκονται σε εγκαταστάσεις με οξύ πρόβλημα υπερπληθυσμού εγκλείστων, ανθυγιεινές, ενώ δεν τους προσφέρονται επαρκής τροφή, ούτε ιατρική περίθαλψη. Οι συνθήκες αυτές παραβιάζουν διεθνείς συνθήκες που έχει υπογράψει ο Καναδάς.

Επικαλέστηκε το συνταγματικό δικαίωμα των Καναδών να εισέρχονται να να επιστρέφουν στη χώρα, ενώ απέρριψε το κυβερνητικό επιχείρημα πως θα όφειλαν να παρουσιαστούν αδιάσειστες αποδείξεις πως το δικαίωμα αυτό παραβιάστηκε.

Τον Ιούνιο, ο ειδικός εισηγητής των Ηνωμένων Εθνών για την προώθηση και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών ανέφερε πως ο επαναπατρισμός των Καναδών από τις αρχές είναι «η μοναδική αντίδραση που συμμορφώνεται προς το διεθνές δίκαιο».

Η κυβέρνηση του Καναδά ζητεί να ανασταλεί η ισχύς της δικαστικής εντολής ως τουλάχιστον την εκδίκαση της έφεσης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα