back to top
20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

20.2 C
Athens
Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Παραβατικότητα ανηλίκων: Η νέα έρευνα του Αθήνα 9.84

Διαβάστε επίσης

Τον φάκελο «Παραβατικότητα ανηλίκων» άνοιξε σήμερα ο Αθήνα 9.84 δίνοντας μικρόφωνο σε ειδικούς που ανέλυσαν τις αιτίες που οδηγούν τους ανήλικους σε επιθετική συμπεριφορά, στην παρανομία και στην εγκληματικότητα.

Στη Μαργαρίτα Μυτιληναίου μίλησε η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. Κωνσταντία Δημογλίδου, η οποία σημείωσε ότι τα περιστατικά παραβατικότητας ή βίας ανηλίκων είναι σχεδόν καθημερινά σε όλη την επικράτεια. «Το 2022 ήταν μία χρονιά που είχαμε σχεδόν 5000 υποθέσεις, όπου οι δράστες ήταν ανήλικοι, συνήθως από τα 12 μέχρι τα 16 έτη» τόνισε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι αυτές οι ηλικίες απασχολούν κατά κύριο λόγο τα τελευταία χρόνια τις υπηρεσίες της αστυνομίας. Όπως είπε, οι δράστες είναι περισσότεροι, γύρω στους 6000, καθώς οι ανήλικοι δρουν κατά ομάδες και η αύξηση εστιάζεται σε εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας, όπως κλοπές, ληστείες, παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών αλλά και παραβάσεις του κοινού ποινικού δικαίου, σωματικές βλάκες, αδικήματα κατά της τιμής, της προσωπικής και γενετήσιας ελευθερίας.

Μάλιστα, όπως αναφέρει η κ. Δημογλίδου, οι δράστες θεωρούν ότι είναι στο πλαίσιο ενός παιχνιδιού, ίσως κάποιων προσωπικών διαφορών που έχουν. «Το 2017-2018 τα περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων ήταν 50% κάτω. Σήμερα βλέπουμε να πιάνονται στα χέρια για το παραμικρό. Μετά το 2019 έχει εκτιναχθεί το φαινόμενο. Το 2020-2021 οι ανήλικοι έμειναν κλεισμένοι στο σπίτι μπροστά σε έναν υπολογιστή- εθίστηκαν και συνέχισαν να εγκληματούν» σημείωσε και κατέληξε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι μία δεκαετία πίσω κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί ότι ένας 12χρονος θα βίαζε μια συνομήλικη του.

Σ. Αλμπάνη: Αυτά τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και αναζητούν αναγνώριση

Η διευθύντρια του Τμήματος Ψυχολόγων των Εκπαιδευτηρίων Κωστέα-Γείτονα, Σοφία Αλμπάνη έκανε λόγο για «κοινωνικό φαινόμενο που αφορά έφηβους από 13 έως 17 ετών, οι οποίοι συσπειρώνονται σε μικρές ομάδες και αναπτύσσουν παραβατική συμπεριφορά με στόχο να αναγνωριστούν στα μάτια των συνομηλίκων τους».

Εκτός από την αναγνώριση, επειδή στην ουσία «αυτά τα παιδιά έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση δεν πιστεύουν στις δυνάμεις τους και επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή της κοινότητας, με λάθος τρόπο. Δηλαδή δεν οραματίζονται ένα προσοδοφόρο μέλλον» λέει η κ. Αλμπάνη.

Στο ερώτημα πως οικοδομείται μια στέρεη εκτίμηση εαυτού, η απάντηση παραπέμπει στην επιβράβευση. Στη μικρή λεξούλα «μπράβο» που δεν πρέπει να τσιγκουνεύονται οικογένεια και δάσκαλοι.

N. Κεραμέως: Στόχος να σπάσει η σιωπή

Σήμερα κατατίθεται σε διαβούλευση το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ενώ θα ανοίξει και διαδικτυακή πλατφόρμα για καταγγελίες και κατάθεση προβληματισμών από γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, με τους τελευταίους να μπορούν να απευθύνονται και ανώνυμα, τόνισε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και την Αθηνά Κορλίρα.

Όπως πρόσθεσε, αποδέκτες των καταγγελιών θα είναι ο διευθυντής του σχολείου, ο σχολικός σύμβουλος, καθώς και τετραμελής ομάδα στη διεύθυνση εκπαίδευση από ειδικούς, ώστε να υπάρχουν δύο φίλτρα. Στόχος όπως είπε χαρακτηριστικά είναι να σπάσει η σιωπή.

Κ. Μπαμπασίδης: Η νεανική παραβατικότητα δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή

H νεανική παραβατικότητα δεν αντιμετωπίζεται με καταστολή, ούτε με αυστηροποίηση των ποινών μέσα στα σχολεία ή στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης για τους ανηλίκους. Η ρίζα του φαινομένου είναι στον πυρήνα της οικογένειας και στα πρώτα χρόνια του δημοτικού σχολείου, τόνισε μεταξύ άλλων ο διδάκτωρ εγκληματολογίας στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Κυριάκος Μπαμπασίδης μιλώντας στο σταθμό της πόλης και τους Γιάννη Λαυράνο και Νίκο Καρούτζο.

Χρ. Αντωνοπούλου: Η βία έχει εξουσία

«Η βία έχει εξουσία, επιβολή και όταν αυτό καταγράφεται σε έναν εγκέφαλο που δεν έχει διαμορφώσει ακόμα εκείνες τις γνωστικές λειτουργίες που θα του επιτρέψουν να απορρίψει τα αρνητικά και τα επιβλαβή, δεν μπορούμε να αναρωτιόμαστε γιατί μικρά παιδιά παραβατούν», δήλωσε η Χριστίνα Αντωνοπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Αθηνών-Κοινωνιολόγος, δικαστηριακή ψυχολόγος μιλώντας στους Μιχάλη Λεάνη και Νεκτάριο Ανδριόπουλο.

«Η οικογένεια πάντα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο αλλά δεν μπορούμε να την ενοχοποιούμε για όλα τα αρνητικά γιατί την έχουμε βάλει να τρέχει μαραθώνιο προκειμένου να εξασφαλίσει την επιβίωση. Ο πιο ουσιαστικός φορέας είναι το σχολείο. Όταν ο δάσκαλος φοβάται να μιλήσει εντός της σχολικής αίθουσας, κάτι γίνεται λάθος στο χώρο που τα παιδιά θα μπορούσαν να επιλέξουν έναν άλλο τρόπο συμπεριφοράς, να μιμηθούν δασκάλους, να θαυμάσουν και να έχουν πρότυπα», πρόσθεσε.

«Η εγκατάλειψη από το σχολείο και από τον οικογενειακό χώρο, τα πρότυπα που προβάλλονται μέσα από τα ΜΜΕ γεμίζουν βία την ψυχή των παιδιών», σημείωσε.

Θ. Κουφονικολάκου: Δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά αλλά μόνο παιδιά σε κίνδυνο

«Για τον Συνήγορο του Πολίτη «δεν υπάρχουν επικίνδυνα παιδιά αλλά μόνο παιδιά σε κίνδυνο», είπε μιλώντας στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου, η Δικηγόρος και βοηθός Συνήγορος του Πολίτη για τα δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνη Κουφονικολάκου.

Αναφορικά με το σκέλος της πρόληψης η κ. Κουφονικολάκου, σημείωσε μεταξύ άλλων, ότι κρίνεται αναγκαία η εισαγωγή ενός ασύγχρονου μαθήματος σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία. «Η εκπαίδευση πρέπει να αποσκοπεί στην ανάπτυξη του σεβασμού και όχι μόνο στην απόκτηση γνωστικών δεξιοτήτων. Το σχολείο πρέπει να τους χωράει όλους, να συμπεριλαμβάνει όλα τα παιδιά».

Κ. Παπαπαντολέων: Είναι αναγκαίο να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας

«Η παραβατικότητα των ανηλίκων δεν είναι μόδα, είναι τάση, κοινωνικό φαινόμενο που εγγράφεται μέσα στο κοινωνικό σώμα και θα υπάρχει και για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε μεταξύ άλλων η Κλειώ Παπαπαντολέων, δικηγόρος και μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

Παράλληλα όπως τόνισε: «Το να δίνουμε ένα τάμπλετ στο παιδί μπορεί να είναι η εύκολη λύση αλλά δεν είναι αυτό που χρειάζεται ουσιαστικά ένας ανήλικος. Είναι αναγκαίο ο κάθε ένας από εμάς ως γονιός να αφιερώνουμε χρόνο στα παιδιά μας, να ασχολούμαστε μαζί τους. Παιδιά που λαμβάνουν διαρκή, συστηματική και ουσιαστική στήριξη είτε από τους γονείς τους αλλά και από πλευράς πολιτείας, μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα αυτό που τους συμβαίνει».

Ν. Κωνσταντίνου: Ζητάμε εργαλεία για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα στα σχολεία

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ Νικηφόρος Κωνσταντίνου σχολιάζοντας το σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τη «σχολική βία» που τίθεται σε διαβούλευση, εγκάλεσε την Νίκη Κεραμέως για αποκλεισμό της Ομοσπονδίας από τη διαμόρφωσή του.

«Εκπροσωπούμε εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς που αντιμετωπίζουν αυτού του είδους τα ζητήματα και θα έπρεπε η εμπειρία τους να μεταφερθεί στο υπουργείο Παιδείας. Είναι λάθος να εισακούγονται κάποιοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες, η άποψη των οποίων είναι βεβαίως σεβαστή, αλλά είμαστε εμείς που μεταφέρουμε τον σφυγμό της καθημερινότητας», είπε. Ωστόσο, δήλωσε αλληλέγγυος στην προσπάθεια να υπάρξει ένα πρόγραμμα πρόληψης και επίλυσης της ενδοσχολικής βίας.

«Αυτό ζητάμε και εμείς. Ζητάμε εργαλεία ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα. Να μην μείνουμε στα ευχολόγια, διότι υπάρχει στα χαρτιά ένα Παρατηρητήριο Σχολικής Βίας που ουδέποτε ενεργοποιήθηκε» ανέφερε χαρακτηριστικά, ευχόμενος να μην πρόκειται για μια ακόμη προεκλογική κίνηση εντυπωσιασμού.

Π. Δαμιανός: Δυστυχώς δεν προστατεύουμε τα παιδιά όταν αποφυλακιστούν

Ο Πέτρος Δαμιανός διοικεί το σχολείο των φυλακών Αυλώνα για πάνω από 26 χρόνια και μιλάει για τους μαθητές του, αποκαλώντας τους «τα παιδιά μου». Μιλώντας στις Ελεωνόρα Ορφανίδου και Ελευθερία Κουμάντου υπογράμμισε ότι η κοινωνία και η πολιτεία θα έπρεπε να ασχοληθεί με τα παιδιά πριν μπουν στην φυλακή. Χαρακτήρισε μελανό σημείο το μέλλον τους καθώς είναι ευθύνη μας να τα προστατέψουμε όταν αποφυλακιστούν, κάτι που δυστυχώς δεν κάνουμε και να τους δώσουμε πραγματικά μια δεύτερη ευκαιρία, που δυστυχώς δεν δίνουμε.

Social Waste: Λύση δεν είναι η απαγόρευση

«Κανείς μας δεν τάσσεται υπέρ της λογοκρισίας αλλά για να περιοριστεί το φαινόμενο στίχων που υποκινούν βία, είναι σημαντικός ο ρόλος της εκπαίδευσης. Χρειάζεται να γίνει δουλειά σε συλλογικό επίπεδο και όχι ατομικά» είπε ο Xρήστος Στάικος μέλος του συγκροτήματος Social Waste μιλώντας στη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

«H trap σήμερα προβάλει την νεοφιλελεύθερη κουλτούρα του Golden Βoy, του ωφελιμιστή, του καταναλωτή που θα ενισχύει το status του με ακριβά αυτοκίνητα, καδένες ή που θα εξαγοράσει ακόμα και τα όμορφα κορίτσια που χορεύουν δίπλα του. Δεν φταίνε τα παιδιά αλλά αυτά που εμείς τους δίνουμε να ακούσουν», δήλωσε με τη σειρά ο Λεωνίδας Οικονομάκης μιλώντας επίσης στη Νάνσυ Αγγελοπούλου.

Κλείνοντας ο ίδιος είπε ότι λύση δεν είναι η απαγόρευση αλλά στο να κάνουμε τα ίδια τα παιδιά να απορρίψουν από μόνα τους αυτά τα πρότυπα.

Χρ. Λιάπης: Για να ασχοληθείς με το παιδί σου πρέπει πρώτα να έχεις ασχοληθεί με τον εαυτό σου

«Είναι πολλά τα φαινόμενα αντικοινωνικής συμπεριφοράς και ψυχοπαθητικής διαταραχής προσωπικότητας στην εφηβική ηλικία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ψυχίατρος Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών και Πρόεδρος του ΚΕΘΕΑ, Χρήστος Λιάπης.

«Τα βλέπουμε σχεδόν καθημερινά όταν έφηβοι πιέζουν τους πιο αδύναμους συμμαθητές τους, είτε εκβιάζοντας τους για να τους πάρουν τα χρήματα, είτε με άλλες συμπεριφορές, όπως τραγικά γεγονότα εγκλημάτων στα οποία εμπλέκονται έφηβοι» ανέφερε ο κ. Λιάπης μιλώντας στην Αριστέα Γιάννου. «Οι έφηβοι με παραβατική συμπεριφορά συνειδητοποιούν τις πράξεις τους αλλά δεν μπορούν να ταυτιστούν με τον συνάνθρωπό τους, άρα δεν μπορούν να αισθανθούν τη ζημιά και τον πόνο που προκαλούν, δεν μπορούν να μπουν στη θέση του αλλού» εξήγησε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιάπη τα αίτια για τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πολλαπλά. «Ξεκινάμε από την ηθική κατάπτωση της κοινωνίας και φτάνουμε μέχρι το έλλειμμα στους γονείς. «Το δύσκολο δεν είναι να γίνεις γονέας, το δύσκολο είναι να είσαι γονέας», τόνισε. «Για να ασχοληθείς με το παιδί σου πρέπει πρώτα να έχεις ασχοληθεί με τον εαυτό σου», πρόσθεσε.

Τέλος αναφερόμενος στα social media ο κ. Λιάπης επισήμανε ότι λειτουργούν ως ένας ψηφιακός καθρέφτης της κοινωνίας, άρα περισσότερο αντανακλούν την παθογένεια της κοινωνίας, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι η ανωνυμία, η οποία προσφέρουν τα social, δεν λειτουργεί πολλαπλασιαστικά στο να εκφράζονται ψυχοπαθητικές συμπεριφορές.

Newsroom Αθήνα 9.84

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα