back to top
13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Υπόθεση Ασάνζ: «Νύχτα καρναβαλιού» στo Λονδίνο σε ένδειξη υποστήριξης στον φυλακισμένο ιδρυτή του WikiLeaks

Διαβάστε επίσης

Εκατοντάδες υποστηρικτές του ιδρυτή του ιστότοπου WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ συμμετείχαν χθες Σάββατο το βράδυ σε πορεία στο κέντρο του Λονδίνου, που βαπτίστηκε «Νύχτα του καρναβαλιού», για να ζητήσουν την απελευθέρωσή του, καθώς συνεχίζει να διατρέχει κίνδυνο να εκδοθεί στις ΗΠΑ.

Στην πορεία «της νύχτας προς το φως» συμμετείχαν πολίτες με πολύχρωμα κοστούμια και καρναβαλικές μάσκες που φώναξαν συνθήματα προτού καταλήξουν στο Ουέστμινστερ, όπου πήρε τον λόγο η σύζυγος του Τζούλιαν Ασάνζ.

Η Στέλλα Ασάνζ κάλεσε πρόσφατα την Ευρωπαϊκή Ένωση να υιοθετήσει «σθεναρή θέση» έναντι των ΗΠΑ και να ζητήσει την απελευθέρωση του συζύγου της, που παραμένει φυλακισμένος από το 2019 στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τον Δεκέμβριο, ο Τζούλιαν Ασάνζ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Ζαχάροφ για την ελευθερία της σκέψης, που απονέμει κάθε χρόνο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Το βραβείο για το 2022 έλαβε ο «θαρραλέος ουκρανικός λαός», αντιμέτωπος με τη στρατιωτική εισβολή της Ρωσίας από την 24η Φεβρουαρίου της περασμένης χρονιάς.

Ο αυστραλός υπήκοος, ηλικίας 51 ετών, αντιμετωπίζει στις ΗΠΑ ποινική δίωξη για «κατασκοπεία», εξαιτίας της δημοσιοποίησης 700.000 και πλέον εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών διπλωματικών και στρατιωτικών εγγράφων, κυρίως για τους αμερικανικούς πολέμους στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.

Μετά τη σύλληψή του από τη βρετανική αστυνομία το 2019, έπειτα από επτά χρόνια που παρέμεινε στην πρεσβεία του Ισημερινού στη βρετανική πρωτεύουσα, όπου κατέφυγε το 2012, ο κ. Ασάνζ, έγκλειστος στη φυλακή υψίστης ασφαλείας του Μπέλμαρς, αναμένει την κατάληξη της έφεσής του εναντίον της απόφασης του Λονδίνου να προχωρήσει στην έκδοσή του.

«Πρόκειται για ένα από τα πιο αποκρουστικά εγκλήματα του αιώνα μας», έκρινε η Νάιλα Κάουζερ, ακτιβίστρια 41 ετών, που πήρε μέρος στην πορεία στο Λονδίνο με φανάρι στα χέρια. «Τιμωρείται επειδή αποκάλυψε εγκλήματα πολέμου και υποθέσεις διαφθοράς που ο κόσμος είχε δικαίωμα να μάθει».

Αποκάλυψε «εγκλήματα πολέμου και θέλουν να τον δικάσουν επειδή το έκανε», τόνισε από την πλευρά της η Λουτσία Σπαντέτα, ιταλίδα καθηγήτρια 74 ετών, που φοβάται πως η βρετανική κυβέρνηση θα δώσει πράσινο φως στην έκδοση. «Με αυτή την κυρία στο υπουργείο Εσωτερικών, τα πράγματα μοιάζουν άσχημα» για τον Τζούλιαν Ασάνζ, πρόσθεσε αναφερόμενη στη Σουέλα Μπράβερμαν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα