back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

«Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου

Διαβάστε επίσης

«Εκείνη τη εποχή, πολύ κατοπινή από την τωρινή, οι άνθρωποι τρέφονταν με ιστορίες όπως εμείς τρεφόμαστε με το ψωμί, το τυρί, την ελιά» (σ. 141).

Εννέα ιστορίες για ένα μέλλον που θυμίζει το παρελθόν και το παρόν. Ο μελλοντικός χρόνος γίνεται παρελθοντικός και ενεστωτικός συνάμα. Σε κατεστραμμένες κοινωνίες η βασική τροφή είναι το Συνφούντ, μια πλάκα μυστηριώδους και αδιευκρίνιστης προέλευσης, ενώ οι άνθρωποι έχουν ξεχάσει τη σημασία και χρήση παλιότερων ανθρώπινων εργαλείων, εφευρέσεων, ακόμη και εννοιών. Άλλες κοινωνίες βελτιώνουν και εξωραΐζουν παθογενείς και δυσάρεστες καταστάσεις δημιουργώντας έναν κόσμο που δεν υπάρχει, έναν τεχνητό, επιθυμητό κόσμο, μακριά από τη σκληρή πραγματικότητα. Κάποιες φορές, η χρήση της τεχνολογίας δυσχεραίνει την αληθινή επαφή και αποξενώνει, κάνοντας τους ανθρώπους να επιζητούν τη συντροφιά μόνο μέσω της οθόνης, ενώ σ’ άλλες τα ταξίδια στον χώρο και τον χρόνο καθίστανται δυνατά, όπως και η διακοπή της γήρανσης με τις αναπόφευκτες όμως αποσυνδέσεις από την πραγματική ζωή.

Ο βραβευμένος με Κρατικό Βραβείο Νουβέλας και Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου συγγραφέας Μιχάλης Μακρόπουλος επιστρέφει στη δυστοπία και σ’ ένα ίσως κοντινό μέλλον. Έρημα τοπία, μοναχικοί άνθρωποι, υπόκωφη βία και μια άλλη χρήση της σωματικότητας, που παραπέμπουν στα φιλμ του Ταρκόφσκι και του Κρόνενμπεργκ, πρωταγωνιστούν σε αφηγήσεις που θυμίζουν πιθανές οικείες εκδοχές, αλλά και εικόνες από το μακρύ παρελθόν, από το ξεκίνημα της αρχής του πολιτισμού. Η αρχέγονη ανάγκη για αγάπη και συντροφικότητα πάντοτε παραμένει, η ικανοποίησή τους όμως φαντάζει το λιγότερο δυσχερής.

«Η σιωπή είναι όπως η σκουριά στο γρανάζι του ποδηλάτου και στον μεντεσέ της αυλόπορτας, μαζεύεται σαν αλάτι στις κλειδώσεις, που κοκαλώνουν, και βαθαίνει μ’ ό,τι της δίνει φωνή: με τον άνεμο, με το κλαρί που χτυπάει στο τζάμι, με τη βρύση που στάζει, με τη βοή της θάλασσας» (σ. 41).

Οι «Ιστορίες από ένα περασμένο μέλλον» του Μιχάλη Μακρόπουλου κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κίχλη.

Κώστας Μοστράτος

 

 

 

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα