back to top
17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας στηρίζει τον αγώνα των καλλιτεχνών

Διαβάστε επίσης

Το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Αθηναίων κατά τη σημερινή συνεδρίασή του ενέκρινε, μετά από πρόταση του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ψήφισμα αναφορικά με το ζήτημα που έχει ανακύψει στο χώρο του πολιτισμού, σχετικά με τα πτυχία των καλλιτεχνών.

Στο ψήφισμα, μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι, το Δημοτικό Συμβούλιο, παρακολουθεί με προβληματισμό τα τεκταινόμενα στο χώρο και αντανακλά της αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού, καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να συμβάλλουν στον αναγκαίο διάλογο με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για διαβούλευση.

Δεσμεύεται ακόμη να πρωτοστατήσει για τη διασφάλιση και κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών, τη σύνδεση των παραστατικών τεχνών με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας και την ίδρυση και λειτουργία, με διακομματική δέσμευση, δημόσιων σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου.

Ψήφισμα

«Ο πολιτισμός είναι διαχρονικά η ψυχή της Αθήνας και οφείλουμε σεβασμό στους σύγχρονους ενσαρκωτές του.

Το δημοτικό συμβούλιο παρακολουθεί με προβληματισμό τα τεκταινόμενα στο χώρο και αντανακλά τις αγωνίες των ανθρώπων του πολιτισμού, συμπαραστεκόμενο σε όσους αισθάνονται πως αντί της ωφελούμενης δίκαιης αναγνώρισης, απαξιώνονται αδίκως ηθικά.

Καλεί όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να συμβάλλουν στον αναγκαίο δημόσιο διάλογο, με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα και την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε περιθώριο για διαβούλευση.

Δεσμεύεται πως θα πρωτοστατήσει, ώστε μετά από πολλά χαμένα χρόνια να διασφαλιστεί:

– η προστασία και κατοχύρωση των ακαδημαϊκών και επαγγελματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών

– η σύνδεση των παραστατικών τεχνών με το υπόλοιπο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας

– η ίδρυση και λειτουργία, με διακομματική δέσμευση, δημοσίων σχολών πανεπιστημιακού επιπέδου

Με το κείμενο του ψηφίσματος διαφώνησαν οι δημοτικές παρατάξεις Ανοιχτή Πόλη, Αθήνα Είσαι Εσύ, Λαϊκή Συσπείρωση Αθήνας, Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας και Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα.

Οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης ζήτησαν να προστεθεί στο κείμενο ότι ο δήμος Αθηναίων ζητά την απόσυρση του επίμαχου προεδρικού διατάγματος κάτι που δεν έγινε δεκτό.
Μάλιστα , η Ανοιχτή Πόλη κατέθεσε δικό της κείμενο το οποίο υπερψήφισαν οι παραπάνω παρατάξεις.

Η πρόταση ψηφίσματος της Ανοιχτής Πόλης

Οι εργαζόμενοι στο χώρο του Πολιτισμού υπήρξαν από τα μεγαλύτερα θύματα της περιόδου τηςπανδημίας. Σήμερα αναγκάζονται να υπερασπιστούν τις σπουδές και τα εργασιακά τους δικαιώματα με κινητοποιήσεις που πρόσφατα κορυφώθηκαν με την παραίτηση των καθηγητών της ιστορικότερης σχολής θεάτρου της χώρας, της Δραματικής Σχολής του Εθνικού Θεάτρου, η οποία έχει επί χρόνια φιλοξενηθεί στο παρελθόν σε κτήριο του Δήμου Αθηναίων.
Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας αναγνωρίζει την κρισιμότητα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί στον χώρο του Πολιτισμού και καλεί το αρμόδιο Υπουργείο να ανταποκριθεί στα αιτήματα τωνεργαζομένων σε αυτόν:
-Απόσυρση του Π.Δ. 85/2022 για τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό.
-Επαναφορά των επαγγελμάτων τους στο καθεστώς ΤΕ για όλους (ή ΠΕ για όσους κλάδους ίσχυε).
– Παροχή σίτισης, στέγασης, δωρεάν συγγραμμάτων στο Σπουδαστικό Σώμα.
– Ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης και ενιαίας δημόσιαςκαλλιτεχνικής εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες υπό την εποπτεία του Υπουργείου Παιδείας

Γιώργος Μανουσακάκης, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μάγδα Μπουλούκου

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα