back to top
20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

20.5 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Στους δρόμους οι εκπαιδευτικοί για την αξιολόγηση – 24ωρη απεργία την Τετάρτη και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα

Διαβάστε επίσης

Αναβρασμός επικρατεί στις εκπαιδευτικές Ομοσπονδίες με αφορμή την αξιολόγηση. Διδασκαλική Ομοσπονδία (ΔΟΕ) και ΟΛΜΕ αποφάσισαν 24ωρη απεργία την Τετάρτη, αποχή από τις αξιολογικές διαδικασίες και συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα.

24ωρη απεργία την Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου αποφάσισαν οι δάσκαλοι και οι καθηγητές μέσης εκπαίδευσης ενάντια στην «αντιεκπαιδευτική και αντιδραστική ατομική αξιολόγηση Κεραμέως». Παράλληλα θα πραγματοποιηθούν εκπαιδευτικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα ενώ προανήγγειλαν «αποχή από όλες τις εξωδιδακτικές διαδικασίες υλοποίησης της ατομικής αξιολόγησης» και «κήρυξη στάσεων εργασίας «για την κάλυψη των συναδέλφων ώστε να μη υλοποιηθούν οι διαδικασίες της ατομικής αξιολόγησης».

«Με εργαλείο την αξιολόγηση επιχειρούν να επιφέρουν την κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών και μαθητών/τριων, την κατάταξη σχολείων και εκπαιδευτικών σε «καλά» και «κακά», που θα ανταγωνίζονται μεταξύ τους ανάλογα με την πρόσβασή τους σε χορηγούς, ανάλογα με την ταξική σύνθεση του Δήμου, της Περιφέρειας κτλ.» τονίζουν οι ομοσπονδίες και προσθέτουν: «Το ΥΠΑΙΘ διακηρύσσει ψευδώς εδώ και δύο χρόνια ότι η αξιολόγηση δεν θα είναι τιμωρητική, ωστόσο την ξεκινά με την απειλή της μη μονιμοποίησης των νεοδιόριστων. Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πρόσφατη δήλωσή του, υπονόησε εμμέσως πλην σαφώς τη σύνδεσή της με τη μισθολογική εξέλιξη των εκπαιδευτικών, ενώ είναι γνωστή η άποψή του για τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και ειδικά των εκπαιδευτικών από τότε που ήταν ακόμα υπουργός διοικητικής μεταρρύθμισης. Ανάμεσα στα άλλα, η προωθούμενη αξιολόγηση φορτώνει με νέα γραφειοκρατικά βάρη τους εκπαιδευτικούς και την ήδη επιβαρυμένη καθημερινή εργασία τους, στερώντας τον πολύτιμο αέρα του κύριου έργου τους που είναι το παιδαγωγικό – εκπαιδευτικό».

Τα αιτήματα των εκπαιδευτικών είναι τα εξής:

– Κατάργηση των αντιεκπαιδευτικών νόμων 4692/20, 4823/21.
– Άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων που έχουν ολοκληρώσει τη διετή υπηρεσία.
– Κάλυψη όλων των κενών με μαζικούς μόνιμους διορισμούς. Εξίσωση δικαιωμάτων μόνιμων και αναπληρωτών.
– Ουσιαστική οικονομική αναβάθμιση όλων των εκπαιδευτικών με την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
– Άμεση αύξηση μισθών ίση -κατ’ ελάχιστο- με τον ρυθμό του πληθωρισμού και επαναφορά 13ου και 14ου μισθού. Άμεσο μισθολογικό ξεπάγωμα της διετίας 2016-17. Αφορολόγητο στα 12.000 €.
– Κατάργηση της τράπεζας θεμάτων και των εξετάσεων τύπου PISA.
– Κατάργηση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής που άφησε χιλιάδες μαθητές εκτός ΑΕΙ και απαξίωσε δεκάδες τμήματα σε όλη τη χώρα.

Ισίδωρος Ρούσσος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα