back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Τροπολογία από το ΚΚΕ για τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας

Διαβάστε επίσης

Τροπολογία για την αυτοδίκαιη παύση κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου σε βάρος της πρώτης κατοικίας οικογενειών με ετήσιο εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ, κατέθεσε στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Δημήτρη Κουτσούμπα.

Το περιεχόμενο της τροπολογίας που κατατέθηκε στο συζητούμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού, έχει ως εξής:

«Αιτιολογική Έκθεση

Με πλειστηριασμούς της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων απειλούνται χιλιάδες λαϊκές οικογένειες για χρέη προς τις τράπεζες και τα “κοράκια”, τα funds που έχουν αγοράσει τα “κόκκινα” δάνεια, αλλά και για χρέη προς το Ελληνικό Δημόσιο και τους ΟΤΑ.

Η πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, σύμφωνα με την οποία “λύνονται τα χέρια” των funds και των εταιρειών διαχείρισης δανείων για τη διενέργεια μαζικών πλειστηριασμών, ανοίγει έναν νέο, πιο άγριο γύρο επέλασης στη λαϊκή κατοικία.

Η επικίνδυνη αυτή εξέλιξη είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις, όπως ο νόμος του ΣΥΡΙΖΑ που παρέδωσε τα “κόκκινα” δάνεια στα αρπακτικά των funds και σε συνέχεια ο πτωχευτικός νόμος της κυβέρνησης της ΝΔ, Ενώ, ταυτόχρονα, με μια σειρά μέτρα που ψήφισαν οι κυβερνήσεις αυτές, ενισχύθηκε το αντιλαϊκό οπλοστάσιο, με ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, καταστολή κ.α για να υλοποιηθεί αυτός ο σχεδιασμός που βυθίζει τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ-ΠΡΟΣΘΗΚΗ

Στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού: «Εκσυγχρονισμός της μουσειακής πολιτικής και ζητημάτων διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς: ίδρυση μουσείων-ν.π.δ.δ., κρατική ασφάλιση της κινητικότητας των πολιτιστικών αγαθών, δράσεις του Ο.Δ.Α.Π. και του Μουσείου Ακρόπολης, ρυθμίσεις ποινικής προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, Συμβούλια του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μητρώο Προσωπικού Αρχαιολογικών Εργασιών και λοιπές διατάξεις σχετικά με το προσωπικό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στον πολιτισμό».

Προστίθεται άρθρο ως εξής:

Άρθρο

«Από την ψήφιση του παρόντος παύει αυτοδίκαια οποιαδήποτε πράξη αναγκαστικής εκτέλεσης, πλειστηριασμού ή άλλου αναγκαστικού μέτρου εκ μέρους των πιστωτικών ιδρυμάτων, εταιρειών που συνδέονται με τραπεζικά χαρτοφυλάκια – funds, του Ελληνικού Δημοσίου και των ΟΤΑ, σε βάρος της πρώτης – κύριας κατοικίας και άλλων περιουσιακών στοιχείων των λαϊκών οικογενειών, των ανέργων, αυτοαπασχολούμενων, των μικρών ΕΒΕ, των αγροτοκτηνοτρόφων και των ψαράδων για οφειλές τους προς αυτούς.

Τα μέτρα αυτά αφορούν οικογένειες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα μέχρι 40.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί».

Να αφήσουν τα κροκοδείλια δάκρυα και να στηρίξουν με την ψήφο τους την τροπολογία του ΚΚΕ, κάλεσε όλα τα κόμματα από το βήμα της Βουλής, ο γενικός γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος σχολιάζοντας την πρόσφατη απόφαση του Αρείου Πάγου, είπε ότι «η εξέλιξη αυτή είναι έργο όλων όσοι κυβέρνησαν αυτό τον τόπο».

Για blame game στις πλάτες χιλιάδων συμπολιτών μας, που κινδυνεύουν να χάσουν την πρώτη τους κατοικία, κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα, ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος μιλώντας στη Βουλή, ανέφερε ότι «ο Άρειος Πάγος δεν έκανε τίποτα άλλο από τα να εφαρμόσει τους νόμους που ψήφισαν τα μνημονιακά κόμματα».

Όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, «ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτός που έβαλε το νερό στο αυλάκι υπακούοντας στις επιταγές της τρόικας, ενώ η ΝΔ , τότε, φώναζε «βάστα
Γερούν».

Δημήτρης Ράντος

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα