back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021 η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2021, δηλαδή πριν το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, υποχωρεί η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για σταθεροποίηση των τιμών στην ηλεκτρική ενέργεια το επόμενο διάστημα .

Είναι ενδεικτικό ότι τα συμβόλαια TTF στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Άμστερνταμ -σημείο αναφοράς για όλη την Ευρώπη- υποχωρούν τη Δευτέρα κατά -4,5% και διαμορφώνονται στα 52 ευρώ ανά μεγαβατώρα, καθώς όλα τα σημάδια δείχνουν ότι τα χειρότερα έχουν περάσει.

Τουλάχιστον για τον φετινό χειμώνα οι φόβοι για διακοπές ρεύματος και εκτεταμένα black-outs τελικά δεν επιβεβαιώθηκαν, χάρη στον ηπιότερο καιρό, τη μικρότερη ζήτηση και την αύξηση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Παράγοντες, οι οποίοι αντιστάθμισαν τις μεγάλες απώλειες από ρωσικό αέριο.

Έως εκ τούτου τα αποθέματα ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου να παραμείνουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα, διατηρώντας τις τιμές σε ελεγχόμενα όρια και αποτρέποντας μια ευρεία ενεργειακή κρίση.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλε, επίσης, η επαναλειτουργία ορισμένων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γαλλία, εξέλιξη που ενίσχυσε την παραγωγική δυναμική της Ευρώπης.

Υπενθυμίζεται ότι στην κορύφωση της ενεργειακής κρίσης (Αύγουστος του 2022) η τιμή των συμβολαίων TTF είχε εκτοξευθεί στα επίπεδα των 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα