back to top
23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κορυδαλλός: Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ στο γηροκομείο-κολαστήριο – Επίκειται σφράγισμα της δομής

Διαβάστε επίσης

Mοριακά τεστ στους ηλικιωμένους που βρίσκονται σε καραντίνα λόγω κορονοϊού, έκανε σήμερα συνεργείο του ΕΟΔΥ, που επισκέφθηκε το υπό έρευνα γηροκομείο του Κορυδαλλού, καθώς σήμερα συμπληρώθηκε το πενθήμερο της καραντίνας για τους ηλικιωμένους.

Επόμενο βήμα των αρχών θα είναι η απομάκρυνση των περίπου 37 ηλικιωμένων που έχουν απομείνει στη δομή και το σφράγισμα της. Οσον αφορά στην υπό εξέταση υπόθεση, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Ασφαλείας θα λάβουν, τις επόμενες ημέρες, καταθέσεις από τους ηλικιωμένους.

Σοκ προκαλούν οι μαρτυρίες πρώην εργαζομένων για τις συνθήκες που επικρατούσα στο γηροκομείο . Κακοποιήσεις ηλικιωμένων με μπουνιές και κλωτσιές, που δεν τις χωρά ο ανθρώπινος νους, περιγράφει πρώην εργαζόμενη στο γηροκομείο του Κορυδαλλού, όπου βρέθηκαν να διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες 41 ηλικιωμένοι. Ως πρωταγωνιστής των βασανισμών καταγγέλλεται στέλεχος του ιδρύματος.

Παρά τα πρόστιμα και την ανάκληση της άδειας λειτουργίας γηροκομείου στο παρελθόν η διοίκηση του κατάφερνε να το κρατά ανοικτό. Την περασμένη Παρασκευή έπειτα από νέα καταγγελία, οι ελεγκτές της Περιφέρειας Αττικής έφτασαν στο γηροκομείο και  αναγκάστηκαν να σπάσουν τα λουκέτα με τα οποία ήταν σφραγισμένη η είσοδος. Βρήκαν ηλικιωμένους σε άθλια κατάσταση, παραμελημένοι, αφυδατωμένοι, λιποβαρείς, και τουλάχιστον πέντε από αυτούς με  κορονοϊό.

Το Σάββατο, τρεις μεταφέρθηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός», ενώ την Κυριακή, κρίθηκε αναγκαία η διακομιδή ενός ακόμη ηλικιωμένου με άνοια. Οι υπόλοιποι 37 παρέμειναν σε καραντίνα και αναμένεται η μεταφορά τους σε κάποιο νοσηλευτικό ίδρυμα μέχρι να βρεθεί οριστική λύση για τη φροντίδα τους σε άλλες προνοιακές δομές, με τη συνεργασία της Περιφέρειας, της Εκκλησίας και της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Εργασίας.

Οι πρώτες καταγγελίες για το γηροκομείο-κολαστήριο ξεκινούν το 2016 ενώ σε βάρος των υπευθύνων της δομής μάλιστα είχαν επιβληθεί πρόστιμα συνολικού ύψους άνω των 300.000 ευρώ για σωρεία παραβάσεων . Στις αρχές του 2020 η Περιφέρεια είχε προχωρήσει σε ανάκληση της άδειας λειτουργίας. Δύο μήνες μετά, ωστόσο, η διοίκηση του γηροκομείου κατέθεσε αίτηση θεραπείας και τον Σεπτέμβριο του 2020 το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά έκρινε προσωρινά άκυρη την απόφαση ανάκλησης.

Newsroom Αθήνα 984

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα