back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Μητρώο Γυμναστηρίων προανήγγειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Διαβάστε επίσης

Τη δημιουργία μητρώου και για τα γυμναστήρια ανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, μιλώντας στο πλαίσιο επεξεργασίας, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, του νομοσχεδίου με τίτλο «Διατάξεις για τη θωράκιση του θεσμικού πλαισίου του αθλητισμού και τον εξορθολογισμό της αθλητικής νομοθεσίας».

Όπως είπε ο κ. Αυγενάκης, μετά το μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων, θα ακολουθήσει και το μητρώο των γυμναστηρίων: Στόχος μας να ξεδιαλύνει όλο αυτό το χαοτικό σύστημα, με τα κατά δήλωσή τους γυμναστήρια ή σωματεία που τελικά λειτουργούν ως γυμναστήρια είπε ο κ. Αυγενάκης, σύμφωνα με τον οποίο, πρόκειται για σωματεία μαχητικών αθλημάτων, που κατά βάση λειτουργούν ως ιδιωτικά γυμναστήρια, και που ανταγωνίζονται τα αδειοδοτημένα γυμναστήρια.

Σημείωσε μάλιστα ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό το χάος. Δεν μπορούν να υπάρχουν δύο ταχύτητες. Το ένα είναι σωματείο, και θα κάνει την αποστολή του και το ρόλο του, ως σωματείο, με αθλητές, με δραστηριότητα συγκεκριμένη. Κι αν θέλει να κάνει δραστηριότητα γυμναστηρίου θα πρέπει να ακολουθήσει το δρόμο που και τα αδειοδοτημένα γυμναστήρια ακολουθούν.

Παράλληλα, και αναφερόμενος στο μητρώο των αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση, είπε ότι το 2020 είχαμε 4.034 νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία στο μητρώο, το 2021 ανήλθαν στα 4.882 και το 2023 στα 5.742. «Δηλαδή διαρκώς αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυρεμένων, τακτοποιημένων, νόμιμων ενεργών σωματείων στη χώρα μας» είπε ο κ. Αυγενάκης υπενθυμίζοντας ότι το μητρώο, από την προηγούμενη Παρασκευή, έχει ανοίξει εκ νέου για εγγραφές νέων σωματείων:

«Μπαίνει τάξη σε αυτό το άναρχο, ομιχλώδες τοπίο, που κανείς δεν γνώριζε τον αριθμό των νόμιμων αθλητικών σωματείων».

Αντιπαράθεση υπήρξε μεταξύ του υφυπουργού Αθλητισμού και της βουλευτού του ΜέΡΑ25, Σοφίας Σακοράφα για το θέμα της χρηματοδότησης των αθλητικών ομοσπονδιών από τη φορολόγηση των κερδών του Στοιχήματος, με τον κ. Αυγενάκη να τονίζει ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να θεσμοθετηθεί το ποσό που θα παίρνει η κάθε ομοσπονδία, όπως ζητά η κ. Σακοράφα.

Θα ήταν σαν να ακυρώναμε όλη τη διαδικασία του συστήματος αξιολόγησης “Χίλων” […] Δεν μπορεί να θεσμοθετηθεί ούτε το ακριβές ποσό που προκύπτει μέσα από τα χρήματα της φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών, διότι είναι ένα διαρκώς εξελισσόμενο και αυξομειούμενο ποσό, ανάλογα με τον τζίρο τους».

Όπως σημείωσε, μπορεί να υπάρχει ένας μπούσουλας, στα πρώτα τουλάχιστον τρία χρόνια -τρεις κύκλους πρέπει να κάνει ο μηχανισμός φορολόγησης των στοιχηματικών εταιρειών- για να δούμε περίπου, κατά προσέγγιση, τι χρήματα θα βγάζει. Επίσης, να δούμε και τον αριθμό των σωματείων, που είναι διαρκώς αυξανόμενος είπε ο κ. Αυγενάκης.

Όσο για την κρατική επιχορήγηση, είπε ότι δεν είναι το ίδιο όταν είχαμε 46 ομοσπονδίες που είχαμε το 2019 με τις 56 που έχουμε τώρα: Και κάποιες ομοσπονδίες μπορεί να έχουνε περισσότερες διακρίσεις και μέλη στις εθνικές ομάδες. Μπορεί να έχουμε περιστατικά χειραγώγησης ή ντόπινγκ ή βίας. Θα τους επιβραβεύουμε ή θα πούμε ότι θα παίρνετε αυτό το ποσό βρέξει-χιονίσει;

Από την πλευρά της, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 είπε ότι ο κ. Αυγενάκης ήταν «σαφέστατος. Ότι είναι στην διακριτική ευχέρεια του υπουργού, κάθε χρόνο να δίνει ποσό από το Στοίχημα». Η κυβέρνηση, είπε η κ. Σακοράφα, πρέπει να θεσμοθετήσει το ποσό, που πρέπει να λαμβάνει κάθε ομοσπονδία κάθε χρόνο, (απέναντι) στη συνεχώς μειούμενη κρατική επιχορήγηση, για να ξέρει τι έχει να διαχειριστεί».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα