back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Ζ. Μακρή: Δεν υπάρχει τιμωρητικότητα στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, ήταν προεκλογική μας δέσμευση και δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν

Διαβάστε επίσης

Στις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων, αναφέρθηκε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, αρμόδια για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και την Ειδική Αγωγή, κ. Ζέττα Μακρή, μέσω του Αθήνα 9.84.

Ειδικότερα, η κ. Μακρή, τις χαρακτήρισε προσχηματικές, λέγοντας ότι οι εκπαιδευτικοί, παραδέχονταν μεν στις συζητήσεις με το Υπουργείο Παιδείας πως η αξιολόγηση είναι επιβεβλημένη, ωστόσο απέφευγαν τον διάλογο , υπενθυμίζοντας παράλληλα πως η αξιολόγηση υπήρξε προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης.

«Δεν αιφνιδιάσαμε κανέναν. Η αξιολόγηση υπήρξε προεκλογική μας δέσμευση, δια στόματος του ίδιου πρωθυπουργού. Κάθε φορά που γινόταν προσπάθεια συζήτησης, υποδείκνυαν διαφορετικούς τρόπους εφαρμογής της, βρίσκοντας επί της ουσίας προσχηματικές αφορμές να αποφύγουν την όποια συζήτηση ώστε να αναβληθεί έως και να ματαιωθεί. Θεωρώ ότι πρόκειται για μια συνδικαλιστική τακτική αναντίστοιχη με την συμπεριφορά των εκπαιδευτικών. Οι ίδιες αντιδράσεις υπήρξαν και για την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας όπου η συμμετοχή άγγιξε το 58%», τόνισε.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά είπε «οι εκπαιδευτικοί δεν έχουν κανένα λόγο να φοβηθούν την αξιολόγηση. Στις ελάχιστες περιπτώσεις που κάποιοι κριθούν ανεπαρκείς, ούτε θα τιμωρούνται, ούτε θα απολύονται, απλώς θα επιμορφώνονται».

Σύμφωνα με την κ. Μακρή, δεν υπάρχει τιμωρητικότητα στην αξιολόγηση ενώ ούτε οι νεοδιόριστοι βρίσκονται σε καθεστώς «ομηρίας».

«Θα αξιολογηθούν και θα γίνουν μόνιμοι όπως προβλέπεται από τον νόμο. Δεν πρόκειται να έχουν καμία βαθμολογική, μισθολογική ή άλλη επίπτωση», πρόσθεσε.

Πάντως, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν μελλοντικά βελτιώσεις εφόσον κριθεί ότι απαιτούνται.

«Κάθε καινούρια αρχή μπορεί στην πράξη να χρειαστεί βελτιώσεις. Στον θεσμικό διάλογο για τις όποιες βελτιώσεις, προφανώς το Υπουργείο προσέρχεται. Δεν υπάρχει κανένας Υπουργός που θα αρνηθεί αλλά χωρίς να αποκλίνουμε από τον στόχο της αξιολόγησης. Το Υπουργείο δεν είναι δογματικό ή εμμονικό. Επί του παρόντος δεν υπάρχει κάποιο σχετικό ”παράθυρο” γιατί δεν διαπιστώθηκε κάτι, η αξιολόγηση ξεκινάει τώρα», επισήμανε.

«Είμαι υπερήφανη για το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα. Δεν είναι τόσο ζοφερή η εικόνα. Σαφώς και δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν δυσκολίες τις οποίες πρέπει να αντιμετωπίσουμε αλλά δεν θα πρέπει ούτε να μηδενίζουμε ούτε και να απαξιώνουμε», συμπλήρωσε.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα