back to top
21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

21.5 C
Athens
Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024

ΟΗΕ: Κίνδυνος νέας ανθρωπιστικής τραγωδίας για τους Ροχίνγκια στο Μπαγκλαντές

Διαβάστε επίσης

Ο ΟΗΕ θα αναγκαστεί να μειώσει την επισιτιστική βοήθεια που παρέχει στους πρόσφυγες Ροχίνγκια στο Μπανγκλαντές, καθώς δεν διαθέτει επαρκείς πόρους, με τον οργανισμό να προειδοποιεί σήμερα ότι θα αυξηθούν η διατροφική ανασφάλεια και ο υποσιτισμός στον μεγαλύτερο παγκοσμίως προσφυγικό καταυλισμό.

Περίπου 730.000 Ροχίνγκια, μια μουσουλμανική μειονότητα από τη γειτονική Μιανμάρ, κατέφυγαν στο Μπανγκλαντές το 2017 για να γλιτώσουν από τις διώξεις του στρατού, τις οποίες ο ΟΗΕ έχει χαρακτηρίσει «γενοκτονία».

Μαζί με άλλους πρόσφυγες Ροχίνγκια, που είχαν εγκαταλείψει τις εστίες τους σε προηγούμενα κύματα βίας, ο πληθυσμός του καταυλισμού στο Κοξ Μπαζάρ του Μπανγκλαντές ανέρχεται σε ένα εκατομμύριο. Οι άνθρωποι αυτοί ζούνε σε άθλιες συνθήκες, σε καλύβες φτιαγμένες από μπαμπού και φύλλα πλαστικού, οι οποίες πλημμυρίζουν συχνά.

Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ανακοίνωσε ότι από τον επόμενο θα μειώσει την αξία της επισιτιστικής βοήθειας που παρέχει στους Ροχίνγκια στα 10 δολάρια το άτομο από 12 δολάρια.

Το WFP έχει απευθύνει έκκληση για τη συγκέντρωση 125 εκατ. δολαρίων, προειδοποιώντας για «τεράστιες και μακροπρόθεσμες» επιπτώσεις στην επισιτιστική ασφάλεια και τη διατροφή στους καταυλισμούς όπου ο υποσιτισμός είναι καθημερινότητα, με το ένα τρίτο των παιδιών να έχουν χαμηλότερο βάρος από το κανονικό.

«Το γεγονός ότι η διεθνής κοινότητα δωρητών γυρνά τώρα την πλάτη της σε μισό εκατομμύριο παιδιά Ροχίνγκια και τις οικογένειές τους δείχνει πραγματικά τα όρια της δέσμευσής της προς τους πιο ευάλωτους ανθρώπους στον κόσμο», κατήγγειλε ο Όνο Βαν Μανεν διευθυντής στο Μπανγκλαντές της οργάνωσης Save the Children.

Δύο ειδικοί εισηγητές του ΟΗΕ, ο Μάικλ Φάκρι και ο Τόμας Άντριους, προειδοποίησαν για τις «καταστροφικές συνέπειες» των ελλείψεων στη χρηματοδότηση, επισημαίνοντας ότι είναι «εξωφρενικό» να μειώνονται οι μερίδες του φαγητού στους Ροχίνγκια λίγο πριν το Ραμαζάνι.

Οι περικοπές αυτές θα αναγκάσουν περισσότερους Ροχίνγκια να λάβουν ακόμη πιο ακραία μέτρα στην προσπάθειά τους να βρουν εργασία, δήλωσε ο Μοχάμεντ Μιζανούρ Ράχμαν, επίτροπος του Μπανγκλαντές αρμόδιος για τους πρόσφυγες.

Οι Ροχίνγκια απαγορεύεται να εργάζονται στο Μπανγκλαντές για να αυξήσουν το εισόδημά τους και οι αρχές της χώρας έχουν χτίσει φράκτες γύρω από τους καταυλισμούς για να τους εμποδίζουν να βγαίνουν έξω.

Αλλά ολοένα και μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων καταφεύγουν σε γειτονικές χώρες, όπως η Μαλαισία και η Ινδονησία, μέσω επικίνδυνων και συχνά θανατηφόρων θαλάσσιων οδών.

Πλοιάριο που μετέφερε 69 Ροχίνγκια έφτασε χθες, Πέμπτη, στην επαρχία Άτσεχ της Ινδονησίας, ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα