back to top
13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

13.2 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Αμετάβλητες οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας τον Μάρτιο

Διαβάστε επίσης

Στα επίπεδα του Φεβρουαρίου αναμένεται να κινηθούν οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας για τον επόμενο μήνα που θα ανακοινώσουν έως τα μεσάνυχτα της Δευτέρας οι πάροχοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μέση χρέωση Μαρτίου αναμένεται να κινείται στα επίπεδα των 21-24 λεπτών, δηλαδή αμετάβλητες από τον Φεβρουάριο ή, στη χειρότερη περίπτωση, με πολύ μικρή άνοδο σε σχέση με τον μήνα που διανύουμε. Επομένως, τα τιμολόγια των παρόχων δεν θα έχουν αξιοσημείωτες αλλαγές.

Υπενθυμίζεται πως για τον Φεβρουάριο η μέση ονομαστική χρέωση διαμορφώθηκε στα 21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μικρότερη χρέωση (συνυπολογίζοντας τις εκπτώσεις συνέπειας) ήταν 16,77 λεπτά ανά KWh, ενώ η υψηλότερη 25,9 λεπτά ανά KWh.

Η εικόνα της διατήρησης των τιμολογίων στα ίδια επίπεδα προκύπτει και από την εξέλιξη του χονδρεμπορικού κόστους. Έτσι, έως αυτή τη στιγμή τα προθεσμιακά συμβόλαια «δείχνουν» ότι η ελληνική αγορά Επόμενης Ημέρας θα διαμορφωθεί τον επόμενο μήνα περί τα 160 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Έως αυτή τη στιγμή, η χονδρεμπορική αγορά κινείται τον Φεβρουάριο στα 163 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

 Ως συνέπεια, το χονδρεμπορικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας διέρχεται μία περίοδο σημαντικής αποκλιμάκωσης (όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη) συγκριτικά με τις εξαιρετικά υψηλές τιμές που καταγράφονταν έως και τις αρχές του έτους. Αποκλιμάκωση η οποία οφείλεται στη «βουτιά» των τιμών φυσικού αερίου, με το συμβόλαιο επόμενου μήνα στον ολλανδικό εικονικό κόμβο (TTF) να διαμορφώνεται την Παρασκευή σε ιστορικό χαμηλό 17 μηνών.

Χριστιάννα Κούσιου

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα