back to top
19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.5 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Εξωδικαστικός μηχανισμός: Στη Βουλή αύριο οι βελτιώσεις για τη ρύθμιση χρεών

Διαβάστε επίσης

Σε βελτιώσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού ρύθμισης οφειλών, προχωρεί αύριο με την κατάθεση τροπολογίας στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους. Στόχος η αποκαλούμενη και “δεύτερη ευκαιρία” ρύθμισης χρεών για όσους οφειλέτες χρωστούν σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία ,ΟΤΑ, τράπεζες και εταιρείες διαχείρισης δανείων και απαιτήσεων να γίνει περισσότερο ελκυστική και να υπάρξει μεγαλύτερη ανταπόκριση ένταξης και ρύθμισης οφειλών μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” στον οποίο έχουν, έως σήμερα, ενταχθεί περίπου 3.650 οφειλέτες για χρέος 1,2 δις ευρώ.

 

Ως γνωστόν για τα χρέη προς το δημόσιο η ρύθμιση προβλέπει εξόφληση σε έως 240 μηνιαίες δόσεις και για τις οφειλές προς τράπεζες/servicers έως και 420 δόσεις.

 

Οι 9 σημαντικότερες βελτιώσεις που επέρχονται και αφορούν και υπό όρους και την αποφυγή των πλειστηριασμών για πρώτες κατοικίες είναι..

1) Στον “εξωδiκαστικό μηχανισμό” θα μπορούν να συμμετέχουν και οφειλέτες με μια και μοναδική οφειλή σε ένα φορέα του δημοσίου η μια τράπεζα(π.χ στεγαστικό δάνειο) αρκεί η οφειλή να υπερβαίνει τα 10.000 ευρώ. Με την υποβολή της οριστικής αίτησης ρύθμισης αλλά και την απαρέγκλιτη τήρησή της ,η οποία ρύθμιση θα προκύπτει από τον αλγόριθμο της Εταιρείας Ιδιωτικού χρέους αναστέλλονται τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί κλπ).

 

2) “Χαμηλώνει ” το επιτόκιο των δόσεων για χρέη σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης από 5%(κυμαινόμενο) σήμερα σε 3%, με στόχο να υπαχθούν σε ρύθμιση περισσότεροι οφειλέτες λόγω του χαμηλού επιτοκίου, την ώρα που η ΕΚΤ αύξησε και αυξάνει συνεχώς τα επιτόκια αναφοράς, τα οποία περνούν ως πρόσθετο βάρος στις δόσεις των πάσης φύσεως τραπεζικών δανείων.
3)καταργείται η ποινή προεξόφλησης οφειλών προς το δημόσιο για όσους το επιθυμούν. Μέχρι σήμερα επιβάλλεται “πέναλτι” με την καταβολή των τόκων όλων των δόσεων της ρύθμισης εάν κάποιος προεξοφλήσει τη ρύθμιση σε έως 120 μηνιαίες δόσεις που έχει με φορείς του δημοσίου.
4) Δεν θα είναι, όπως ισχύει σήμερα, υποχρεωτική η εκ νέου ρύθμιση ενός στεγαστικού δανείου προς μια τράπεζα εφόσον αυτό είναι ενήμερο. Αυτός ήταν, ένας από τους βασικούς λόγους, ώστε οι τράπεζες να απορρίπτουν μια ρύθμιση ,μέσω του “εξωδικαστικού μηχανισμού” για χρέη προς φορείς του δημοσίου η άλλα χρέη προς τράπεζες. Στην περίπτωση αυτή ένας οφειλέτης που εκτός από το ενήμερο τραπεζικό δάνειο έχει και υπερήμερα δάνεια σε φορείς του δημοσίου η τράπεζες θα πληρώνει μικρότερη δόση για την εξόφλησή τους καθώς θα αφαιρείται το ποσό της δόσης που πληρώνει για το ενήμερο τραπεζικό του δάνειο.
5) Αλλάζει η χρονική διάρκεια μιας ρύθμισης με δέλεαρ περισσότερο “κούρεμα” του χρέους ,εφόσον η διάρκεια εξόφλησης του χρέους μικραίνει.
Σήμερα, ο εξωδικαστικός μηχανισμός παρέχει 25ετή ρύθμιση για τα ανεξασφάλιστα δάνεια και 35ετή χρονική διάρκεια για τα εξασφαλισμένα, ενώ το κούρεμα για οφειλές προς φορείς του δημοσίου είναι έως 20%,για επιχειρηματικά δάνεια σε τράπεζες η εταιρείες διαχείρησης δανείων έως 40% και για στεγαστικά δάνεια έως 18%.
6) Διαγράφονται οι 35.000 εκκρεμείς αιτήσεις ένταξης στον “εξωδικαστικό μηχανισμό ” τις οποίες οι οφειλέτες δεν ολοκλήρωσαν και εδώ και περισσότερο από 3 μήνες τις έχουν εγκαταλείψει. Οσοι από αυτούς ενδιαφέρονται για ρύθμιση των χρεών τους θα πρέπει να υποβάλλουν εξ αρχής νέες αιτήσεις.
7)Οι πιστωτές αλλά και οι οφειλέτες θα πρέπει να αιτιολογούν το λόγο απόρριψης μιας ρύθμισης που παράγει ο αλγόριθμος του συστήματος. Οι λόγοι της απόρριψης θα αναρτώνται υποχρεωτικά στην πλατφόρμα της Γραμματείας Ιδιωτικού Χρέους.

8) Καταργείται η διάταξη του νόμου με την οποία όσοι οφειλέτες έχουν χρέη εκ των οποίων πάνω από το 90% είναι σε έναν οφειλέτη αυτοί αποκλείονται από την ένταξή τους στον “εξωδικαστικό μηχανισμό”.
9)Στον “εξωδικαστικό μηχανισμό” εντάσσονται οφειλές υπέρ τρίτων που βεβαιώνονται και εισπράττονται από την ΑΑΔΕ (π.χ οφειλές σε δήμους).

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα