back to top
14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

14.4 C
Athens
Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Market pass: Ανοίγει αύριο Τρίτη η πλατφόρμα για τις αιτήσεις

Διαβάστε επίσης

Ανοίγει αύριο η ηλεκτρονική πλατφόρμα (vouchers.gov.gr/marketpass) για την υποβολή αιτήσεων για την Κάρτα Αγορών (Market pass) από 3,2 εκατομμύρια δικαιούχους με βάση τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχυθεί η αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, λόγω του υψηλού πληθωρισμού, στον κλάδο των τροφίμων.

Για την Τρίτη θα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής όσων δικαιούχων το ΑΦΜ λήγει σε 0,1,2,3,4 , αύριο σε όσων λήγει σε 5,6,7,8,9 και την Πέμπτη μπορούν ελεύθερα να υποβάλλουν αίτηση όλοι οι δικαιούχοι.

Η υποβολή των αιτήσεων για το πρόγραμμα market pass θα ξεκινήσει αύριο μέσω της πύλης (vouchers.gov.gr/marketpass), ωστόσο οι αντίστοιχες πληρωμές των ποσών ενίσχυσης για κάθε δικαιούχο θα γίνουν , είτε αυτός ανήκει στην κατηγορία όσων επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα αγορών η στην κατηγορία αυτών που θα ενισχυθούν μέσω πίστωσης στον τραπεζικό τους λογαριασμό , σε δύο διαδοχικές χρονικές φάσεις ανάλογα με το χρόνο υποβολής της αίτησης.

Έτσι όσοι δικαιούχοι υποβάλουν αίτηση, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ή μέσω ΚΕΠ , έως στις 28 Φεβρουαρίου θα λάβουν την πρώτη πληρωμή στις 3 Μαρτίου ,ενώ όσοι υποβάλουν αιτήσεις από 1ης -15 Μαρτίου, οπότε και λήγει η προθεσμία, θα λάβουν την ψηφιακή κάρτα ή θα πιστωθεί το ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού έως στις 20 Μαρτίου.

Ωστόσο τα ποσά των πληρωμών, που θα αφορούν επιδότηση 6 μηνών από τον Φεβρουάριο έως τον Ιούλιο, θα είναι διαφορετικά μιας και όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα αγορών θα λάβουν στην αρχή διπλή δόση του δικαιούμενου ποσού (δηλαδή τους δύο μήνες του Φεβρουαρίου και Μαρτίου) και στη συνέχεια θα πιστώνεται από την τράπεζα η ψηφιακή τους κάρτα κάθε μήνα έως και τον Ιούλιο .

Από την άλλη όσοι δικαιούχοι επιλέξουν την πίστωση του ποσού της ενίσχυσης στο ΙΒΑΝ του τραπεζικού τους λογαριασμού, το οποίο όμως θα είναι μειωμένο κατά 20%, θα λάβουν δύο τριπλές πληρωμές των ποσών, την μεν πρώτη που θα αφορά τους μήνες Φεβρουάριο,Μάρτιο και Απρίλιο με πληρωμή είτε στις 3 Μαρτίου, είτε στις 20 Μαρτίου, ανάλογα με το αν υπέβαλαν την αίτηση συμμετοχής έως στα τέλη Φεβρουαρίου η έως στα μέσα Μαρτίου. Η δεύτερη πληρωμή της ενίσχυσης που θα αφορά τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο θα γίνει στις 3 Μαΐου.

Το ύψος της ενίσχυσης είναι 22 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπα νοικοκυριά συν 10 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού με μέγιστο όριο μηνιαίας ενίσχυσης τα 100 ευρώ, π.χ μια τετραμελής οικογένεια, θα λάβει κάθε μήνα εάν επιλέξει την ψηφιακή κάρτα αγορών ενίσχυση 52 ευρώ, ενώ εάν επιλέξει τραπεζικό λογαριασμό θα λάβει 20% λιγότερα. Και στις δύο περιπτώσεις τα ποσά της ενίσχυσης είναι αφορολόγητα, ανεκχώρητα και ακατάσχετα.

Η ψηφιακή κάρτα αγορών μπορεί να χρησιμοποιηθεί για αγορές τροφίμων σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων, όπως Σούπερ Μάρκετ, παντοπωλεία, κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, καταστήματα γαλακτοκομικών, αρτοποιεία κλπ,και θα παραμείνει ενεργοποιημένη έως την 31η/08/2023 . Ωστόσο εξετάζεται, από πλευράς υπουργείου Οικονομικών, το ενδεχόμενο να παραταθεί για 2-3 επιπλέον μήνες η ενεργοποίησή της. Όσοι λάβουν την επιδότηση μέσω τραπεζικού λογαριασμού θα μπορούν να κάνουν χρήση του ποσού της ενίσχυσης όπως αυτοί επιθυμούν.

Υποψήφιοι δικαιούχοι για το Market pass είναι οι άγαμοι με ετήσιο εισόδημα έως 16.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία έως 250.000 ευρώ και οι έγγαμοι με εισόδημα έως 24.000 ευρώ προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο και ακίνητη περιουσία έως 400.000 ευρώ.

Θάνος Πασχάλης

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα