back to top
18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

18 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

«Πικρή ζωή» του Λουτσάνο Μπιαντσάρντι

Διαβάστε επίσης

«Ξέρω, θα πείτε ότι αυτή είναι η ιστορία μιας νεύρωσης, ο ιατρικός φάκελος ενός άρρωστου στρειδιού που αδυνατεί να φτιάξει ένα μαργαριτάρι. Θα πείτε πως, αφού δεν μ’ έχουν φάει μέχρι στιγμής τα μυρμήγκια, τι παραπονιέμαι, προς τι όλη αυτή η φασαρία;» (σ. 205).

Ένα από τα σημαίνοντα μυθιστορήματα της ιταλικής λογοτεχνίας μεταφράζεται για πρώτη φορά στα ελληνικά. Ο αφηγητής και πρωταγωνιστής του βιβλίου εξιστορεί τη δική του ιστορία. Το πώς εγκαταστάθηκε στο Μιλάνο για έναν βασικό στόχο: να εκδικηθεί τον θάνατο δεκάδων εργατών στα ορυχεία της Ριμπόλα, στην Τοσκάνη. Γρήγορα όμως η μεγάλη πόλη τον βυθίζει στον ταχύ και απάνθρωπο ρυθμό ζωής. Προκειμένου να επιβιώσει, να συνεχίσει να στέλνει χρήματα στη γυναίκα και το παιδί του, αλλά και να συντηρεί την ερωμένη του, οφείλει να εργάζεται συνέχεια για να διατηρεί απλά μια μίζερη, «πικρή ζωή». Η δουλειά του ως μεταφραστή τού επιβάλλει αδιάκοπη προσπάθεια, χωρίς ανάσα.

Το μυθιστόρημα εκδόθηκε το 1962 για να γνωρίσει αυτόματα μεγάλη επιτυχία και να μεταφερθεί δύο χρόνια μετά στο σινεμά από τον Κάρλο Λιτσάνι με τον Ούγκο Τονιάτσι στον κεντρικό ρόλο. Ο ρομαντικός αναρχικός Μπιαντσάρντι αποδομεί το ιταλικό οικονομικό θαύμα της δεκαετίας του 1960 και αποτυπώνει με χειμαρρώδη  -σε σημεία σουρεαλιστικό- λόγο την απεγνωσμένη κραυγή ενός ανθρώπου που αρνείται να προσαρμοστεί στην πραγματικότητα, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί. Στηλιτεύει τον καταναλωτισμό και τις κατασκευασμένες, επίπλαστες ανάγκες, την εκβιομηχάνιση, τη διαρκή εκμετάλλευση στο εργασιακό περιβάλλον και τη βαθιά αποξένωση και υποκρισία. Η μονάδα ωστόσο αποδεικνύεται ότι είναι πάντα ασήμαντη και ανήμπορη απέναντι στην πλειοψηφία.

«Κι εξάλλου οι γιατροί, παρότι όλο λένε για την επιστήμη τους, δεν είναι παρά μάγοι, καθολικοί μάγοι μάλιστα: ερμηνεύουν, δηλαδή, την ασθένεια ως μια συμπτωματική συνέπεια της αμαρτίας, αρχίζουν να λένε πίνετε πολύ, τρώτε πολύ, καπνίζετε πολύ, πηδάτε πολύ, και πάθατε αυτό το κακό για να τιμωρηθείτε για τις αμαρτίες σας. Τώρα θα επανορθώσετε υποφέροντας και θα συνεχίσετε να επανορθώνετε κάνοντας θεραπεία, διότι η θεραπεία είναι αποτελεσματική μόνο αν τιμωρεί την αμαρτία, δηλαδή αν είναι χρονοβόρα, ακριβή, επώδυνη και φορτική. Το καθαρτήριο της σήμερον εποχής είναι καμωμένο από κλύσματα, ενέσεις, χειρουργικές επεμβάσεις» (σ. 233-234).

Η «Πικρή ζωή» του Λουτσάνο Μπιαντσάρντι κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ακυβέρνητες Πολιτείες σε μετάφραση και επίμετρο της Δήμητρας Δότση.

Κώστας Μοστράτος

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα