back to top
23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

23.4 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Συνεδριάζουν οι ΥΠΕΞ της Ε.Ε. για το 10ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας

Διαβάστε επίσης

Η νέα δέσμη κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε βάρος της Ρωσίας αναμένεται να πάρει μορφή —ενόψει της συμπλήρωσης ενός χρόνου από την εισβολή των ρωσικών ένοπλων δυνάμεων στην επικράτεια της Ουκρανίας— στο σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει η 10η κατά σειρά δέσμη κυρώσεων να περιλαμβάνει περιορισμούς στις ρωσικές εξαγωγές και πάταξη των προσπαθειών αποφυγής των ισχυουσών κυρώσεων.

Δεν αναμένεται πάντως λήψη οριστικής απόφασης σήμερα.

Ο ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα θα συμμετάσχει στο συμβούλιο, που θα απασχολήσουν οι προσπάθειες να υποστηριχθούν οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις με περαιτέρω προμήθειες όπλων και πυρομαχικών.

Η Εσθονία θέλει να διευρυνθεί το ευρωπαϊκό σχήμα για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, να συμπεριλάβει κοινές αγορές πυρομαχικών κι ανεφοδιασμό των στοκ των κρατών-μελών της ΕΕ.

Στο συμβούλιο αναμένεται να συμμετάσχει επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Μολδαβίας Νίκου Ποπέσκου, μετά την πρόσφατη πτώση της κυβέρνησης της χώρας αυτής εν μέσω καταγγελιών περί ανάμιξης της Ρωσίας, που διαψεύστηκαν από το Κρεμλίνο.

Ακόμη, αναμένεται να συμφωνηθούν νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων στο Ιράν εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Αναμένεται εξάλλου να εξεταστούν τρόποι να χορηγηθεί βοήθεια στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση που επέβαλε η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ.

Εξάλλου στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες του ΕΕ ενόψει της COP28, της προσεχούς συνόδου του ΟΗΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.

 

Πηγή: ΑΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα