back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τι είναι ο στρεπτόκοκκος Α που στοίχισε τη ζωή σε μία 6χρονη – Σε έξαρση η λοίμωξη στην Ευρώπη

Διαβάστε επίσης

Ανησυχία προκαλεί στη χώρα μας ο πρώτος θάνατος ενός 6χρονου κοριτσιού από στρεπτόκοκκο Α, καθώς στην Ευρώπη παρατηρείται έξαρση κρουσμάτων. Ο ΕΟΔΥ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση για τον θάνατο του άτυχου παιδιού τονίζοντας ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC), από τον περασμένο Δεκέμβριο καταγράφεται αύξηση κρουσμάτων και θανάτων στην Ευρώπη λόγω λοίμωξης από στρεπτόκοκκο της ομάδας Α και οστρακιά, αλλά με χαμηλότερη συχνότητα σε σχέση με πριν από την πανδημία.

Ο στρεπτόκοκκος Α επηρεάζει περισσότερο τα παιδιά ηλικίας κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών. Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α θεωρείται η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας, η οποία κορυφώνεται από τον χειμώνα μέχρι τις αρχές της άνοιξης.

Σημειώνεται ότι ο στρεπτόκοκκος Α μεταδίδεται από τα σταγονίδια των ασθενών και προκαλεί λοιμώξεις όπως φαρυγγοαμυγδαλίτιδα, οστρακιά, δερματικά εξανθήματα.

Τα συνήθη συμπτώματα είναι πυρετός, συνάχι, πονόλαιμος, δυσκολία στην κατάποση, διόγνωση των αμυγδαλών και των λεμφαδένων.

Ο στρεπτόκοκκος Α αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά και σε κάθε περίπτωση τον ασθενή θα πρέπει να τον εξετάσει γιατρός.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ για τον θάνατο του 6χρονου κοριτσιού:

«Τη Δευτέρα 13/2/2023, ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ενημερώθηκε από νοσηλευτικό ίδρυμα της χώρας σχετικά με το θάνατο εξάχρονου παιδιού που υπέστη σηπτικό σοκ. Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS – Streptococcus pyogenes).

Πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

Σημειώνεται ότι ο ΕΟΔΥ έχει αποστείλει συστάσεις για τα ενδεικνυόμενα μέτρα προστασίας και τη θεραπευτική αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών και τελεί σε εγρήγορση για την έγκαιρη αναγνώριση κρουσμάτων.

Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη, και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας».

 

Νίνα Κομνηνού

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα