back to top
20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

20.8 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Αποχωρεί η Ρωσία από τη συνθήκη START

Διαβάστε επίσης

Την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη συνθήκη New Start με τις ΗΠΑ που αφορά τα πυρηνικά όπλα, ανακοίνωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη σημερινή ομιλία – διάγγελμα ενώπιον της ρωσικής Βουλής για τον ένα χρόνο από την εισβολή στην Ουκρανία.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας αφού κατηγόρησε τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ότι  θέλουν να καταστρέψουν την οικονομία της Ρωσίας είπε: «Στο πλαίσιο αυτό, είμαι αναγκασμένος να ανακοινώσω σήμερα ότι η Ρωσία αναστέλλει τη συμμετοχή της στη συνθήκη για τα στρατηγικά επιθετικά όπλα». Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα προβεί σε νέες πυρηνικές δοκιμές εάν το πράξουν και οι ΗΠΑ.

Υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος κατήγγειλε από την Ουάσιγκτον σήμερα «τον παραλογισμό» των κατηγοριών που διατύπωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος υποστήριξε πως η δυτική απειλή εναντίον της Ρωσίας δικαιολογούσε την εισβολή στην Ουκρανία.

«Κανένας δεν επιτίθεται στη Ρωσία. Υπάρχει ένα είδος παραλογισμού στην ιδέα ότι η Ρωσία τελούσε υπό κάποιας μορφής στρατιωτική απειλή εκ μέρους της Ουκρανίας ή οποιουδήποτε άλλου», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εθνικής ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν.

Αναφερόμενος στην ομιλία που πρόκειται να εκφωνήσει σήμερα στις 18:30 (ώρα Ελλάδας) ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν από τα ανάκτορα στη Βαρσοβία, ο Σάλιβαν δήλωσε πως «δεν θα περιλαμβάνει κανένα είδος σχεδίου με στόχο τον τερματισμό του πολέμου δια της διπλωματικής οδού».

Η εν λόγω ομιλία του Αμερικανού προέδρου θα επικεντρωθεί μάλλον στα ευρύτερα διδάγματα που μπορούν να αντληθούν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, τον οποίο θεωρεί «σημείο καμπής» στην παγκόσμια μάχη ανάμεσα στις δημοκρατίες και τα αυταρχικά καθεστώτα.

«Συνεπώς οι παρατηρήσεις του θα αφορούν συγκεκριμένα τη σύγκρουση στην Ουκρανία, αλλά ασφαλώς θα αφορούν επίσης την ευρύτερη μάχη που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα (από τη μια πλευρά) στους επιτιθέμενους που επιχειρούν να καταστρέψουν τις θεμελιώδες αρχές και (από την άλλη πλευρά) τις δημοκρατίες που ενώνονται για να προσπαθήσουν να τις κάνουν σεβαστές».

Στη Βαρσοβία και τη Μόσχα, οι Τζο Μπάιντεν και Βλαντίμιρ Πούτιν εκφωνούν σήμερα ομιλίες εν είδει μονομαχίας, παρουσιάζοντας δύο ριζικά αντίθετες απόψεις για την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την επομένη της αιφνιδιαστικής επίσκεψης του Αμερικανού προέδρου στο Κίεβο.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα