back to top
19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

19.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Τσεχία- αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων: Ένας πόλεμος με τη Ρωσία δεν είναι αδιανόητος

Διαβάστε επίσης

Η εισβολή στην Ουκρανία δυνητικά μπορεί να κλιμακωθεί σε έναν πόλεμο στην Ευρώπη μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα στην Πράγα ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Τσεχίας Κάρελ Ρέχκα.

Αυτό «δεν είναι αδιανόητο», είπε ο Ρέχκα, προειδοποιώντας ότι ο επαγγελματικός στρατός της χώρας του δεν είναι εξοπλισμένος για μια τέτοια έκβαση. «Δεν έχουμε καν τα βασικά πράγματα σε τάξη».

Όπως ανέφερε, πρέπει να καλυφθούν παραλείψεις σε όλους τους τομείς, από την ισχύ πυρός των στρατευμάτων, την κινητικότητα του πυροβολικού, μέχρι ζητήματα επιμελητείας και δομών διοίκησης. Σε περίπτωση άμεσης απειλής πολέμου, η επιστράτευση θα είναι αναπόφευκτη, τόνισε ο 48χρονος στρατηγός.

Η υπουργός Άμυνας της Τσεχίας Γιάνα Τσερνόχοβα κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις των τελευταίων 30 ετών ότι «αποκοιμήθηκαν» στον τομέα της άμυνας. «Χρειαζόμαστε έναν στρατό για τον 21ο αιώνα», τόνισε η Τσερνόχοβα.

Η Τσέχα υπουργός είχε θετικά σχόλια να πει για την ανταλλαγή στρατιωτικού εξοπλισμού με τη Γερμανία και την Ουκρανία, κατά την οποία η Τσεχία θα παραλάβει 14 άρματα μάχης Leopard 2A4 και ένα τεθωρακισμένο όχημα περισυλλογής. Μακροπρόθεσμα, σχεδιάζεται η αγορά αρμάτων μάχης τελευταίας γενιάς. «Θα μπορούσε να είναι, για παράδειγμα, η τελευταία έκδοση Leopard 2A7», ανέφερε η υπουργός.

Η Τσεχική Δημοκρατία είναι μέλος του ΝΑΤΟ από το 1999. Από την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας το 2004, η χώρα διαθέτει έναν επαγγελματικό στρατό με περίπου 27.000 εν ενεργεία στρατιώτες.

Η Τσεχία είναι ένας από τους κύριους υποστηρικτές της Ουκρανίας στον πόλεμο της κατά των ρωσικών δυνάμεων εισβολής, έχοντας παράσχει στο Κίεβο 200 εκατομμύρια ευρώ σε στρατιωτική βοήθεια από την έναρξη του πολέμου στις 24 Φεβρουαρίου πέρυσι.

Εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Άμυνας παρέδωσαν επίσης υλικό αξίας άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα