back to top
19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

19.9 C
Athens
Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Πάνω από 700.000 αιτήσεις για το Market Pass – Ανοιχτή για όλους τους ΑΦΜ η πλατφόρμα

Διαβάστε επίσης

Ανοιχτή για όλους τους ΑΦΜ είναι από σήμερα η ηλεκτρονική πλατφόρμα vouchers.gov.gr για το Market Pass, ενώ ήδη οι αιτήσεις των δικαιούχων ξεπέρασαν τις 700.000.

Οι πολίτες μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις για τη λήψη της οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη μέρους του αυξημένου κόστους των νοικοκυριών κατά τους μήνες από Φεβρουάριο έως και Ιούλιο 2023.

Η ενίσχυση ανέρχεται στο 10% του μηνιαίου ύψους αγορών και το ύψος της ξεκινά από τα 22 ευρώ ανά μήνα για μονομελή νοικοκυριά και προσαυξάνεται κατά 10 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού. Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, εφόσον το δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα φορολογικού έτους 2021 και η αξία της ακίνητης περιουσίας τους δεν υπερβαίνουν τα όρια που τίθενται ανάλογα με την κατηγορία του νοικοκυριού.

Οι αιτήσεις για το Market Pass μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τη 15η Μαρτίου 2023.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

● είτε εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους και την οποία θα επιδεικνύουν στις αγορές τους. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το σύνολο του ποσού που τους αναλογεί σε πέντε δόσεις (μία δόση για Φεβρουάριο και Μάρτιο 2023 και τέσσερις μηνιαίες δόσεις μέχρι και τον Ιούλιο 2023).

● είτε μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν, εφόσον δεν διαθέτουν έξυπνη συσκευή ή δεν επιθυμούν να τη χρησιμοποιήσουν σε αυτή τη διαδικασία. Σε αυτή την περίπτωση, οι δικαιούχοι θα λάβουν το 80% του ποσού που τους αναλογεί σε δύο τριμηνιαίες δόσεις.

Η λειτουργία της πλατφόρμας είναι ιδιαίτερα απλή. Ο πολίτης εισέρχεται στο Market Pass χρησιμοποιώντας τους κωδικούς Taxisnet είτε απευθείας μέσω του vouchers.gov.gr, είτε από το gov.gr, στην ενότητα «Περιουσία και φορολογία» και την υποενότητα «Επιδοτήσεις πολιτών». Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα υποβολής της αίτησης μέσω ΚΕΠ. Όλα τα στοιχεία του πολίτη αντλούνται αυτόματα, μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης.

Σύσταση στους πολίτες να προτιμήσουν την άυλη ψηφιακή κάρτα, ώστε να τους πιστωθεί όλο το ποσό της ενίσχυσης, έκανε μέσω του Αθήνα 9.84,  ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

«Αν κάποιος επιλέξει την άυλη κάρτα- όπως συστήνουμε στους πολίτες- θα δει να του πιστώνεται το 100% της οικονομικής ενίσχυσης. Εφόσον προτιμηθεί η κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, ο δικαιούχος θα πάρει το 80% του ποσού» δήλωσε μεταξύ άλλων.

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι επιλέξουν την έκδοση άυλης ψηφιακής κάρτας θα λάβουν την ενίσχυση ως εξής:

Στις 3 ή στις 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο.
Στις 3 Απριλίου για τον μήνα Απρίλιο
Στις 3 Μαΐου για τον μήνα Μάιο
Στις 3 Ιουνίου για τον μήνα Ιούνιο και
Στις 3 Ιουλίου για τον μήνα Ιούλιο.

Για τους δικαιούχους που επιλέξουν την κατάθεση σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό , η ενίσχυση θα ληφθεί ως εξής:

Στις 3 ή 20 Μαρτίου (ανάλογα αν υποβάλουν την αίτηση πριν ή μετά την 28η Φεβρουαρίου) για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο και

Στις 3 Μαΐου για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι από την ημέρα πίστωσης των ποσών από το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχομένως να  χρειαστούν έως και 3 εργάσιμες προκειμένου να φανούν τα χρήματα στους δικαιούχους.

Αφερόμενος τους  δικαιούχους, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε πως «η πλατφόρμα δείχνει απευθείας ποιος μπορεί να ενταχθεί στην ενίσχυση», ενώ σε ενδεχόμενο λάθους ή αν διαπιστωθεί πρόβλημα μετά την περίοδο των αιτήσεων, διευκρίνισε ότι «υπάρχει δυνατότητα να ανανεωθεί η αίτηση μέχρι τις αρχές Μαΐου, κάτι που ισχύει μόνον για δικαιούχους των χρημάτων, η αίτηση των οποίων δεν έγινε δεκτή».

Αναλυτικές ερωτήσεις και απαντήσεις για τη λειτουργία της πλατφόρμας θα βρείτε στη διεύθυνση https://vouchers.gov.gr/marketpass.

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα