back to top
18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

18.6 C
Athens
Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Κυρώσεις του Ιράν εναντίον 30 και πλέον προσώπων και οντοτήτων σε ΕΕ και Βρετανία

Διαβάστε επίσης

Η κυβέρνηση του Ιράν πρόσθεσε στον κατάλογο των κυρώσεων που καταρτίζει 13 φυσικά και νομικά πρόσωπα της ΕΕ, καθώς και 23 της Γαλλίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Γερμανίας, σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν την προηγουμένη οι Βρυξέλλες στην Ισλαμική Δημοκρατία.

Η Τεχεράνη ενέταξε «πρόσωπα και οντότητες της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου στον κατάλογο των κυρώσεων» προσάπτοντάς τους «υποστήριξη στην τρομοκρατία», «ανάμιξη στις εσωτερικές υποθέσεις της χώρας» και «υποκίνηση της βίας και των ταραχών στο Ιράν», ανέφερε το ιρανικό ΥΠΕΞ στο δελτίο Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.

Οι ιρανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν οικονομικά μέτρα και την απαγόρευση χορήγησης θεώρησης διαβατηρίου για την είσοδο στη χώρα, διευκρίνισε.

Στον κατάλογο συμπεριλαμβάνονται εταιρείες της αμυντικής βιομηχανίας, υπουργοί και κοινοβουλευτικοί διαφόρων κρατών μελών της ΕΕ, καθώς και ευρωβουλευτές· ανάμεσά τους είναι για παράδειγμα η υπουργός αρμόδια για την Ισότητα των Ανδρών και των Γυναικών Ιζαμπέλ Ρομ, η ευρωβουλεύτρια του Βελγίου Φρεντερίκ Ρίες κ.ά.

Στη Γαλλία, κυρώσεις επιβάλλονται στην αμυντική βιομηχανία Thales, στον υπουργό Βιομηχανίας Ρολάντ Λεσκίρ, τον υποψήφιο των οικολόγων για την προεδρία Γιανίκ Ζαντό κ.ά.

Προχθές Δευτέρα δυο ιρανοί υπουργοί και άλλα 30 πρόσωπα μπήκαν στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξαιτίας της αιματηρής καταστολής των μαζικών κινητοποιήσεων στο Ιράν έναυσμα των οποίων ήταν ο θάνατος την 16η Σεπτεμβρίου της Μαχσά Αμινί.

Το Ιράν ανακοίνωσε την 25η Ιανουαρίου σειρά κυρώσεων σε βάρος 25 φυσικών και νομικών προσώπων στην ΕΕ και άλλων 9 στο ΗΒ, επίσης σε αντίποινα για τις κυρώσεις που επέβαλαν Βρυξέλλες και Λονδίνο δυο ημέρες νωρίτερα.

Πηγή: ΑΠΕ

 

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα