back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Προβλέψεις για νέο ρεκόρ στον ελληνικό τουρισμό το 2023

Διαβάστε επίσης

Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα για το 2023 σταδιακά ξεκινάει και σύμφωνα με τις προβλέψεις, οι φετινές αφίξεις πρόκειται να ξεπεράσουν ακόμη και τα επίπεδα – ρεκόρ που έφτασαν προ πανδημίας, το 2019. «Η τουριστική περίοδος στην Ελλάδα πρόκειται φέτος να επιμηκυνθεί, ξεκινώντας νωρίτερα από ποτέ», αναφέρει το RedaktionsNetzwerk Deutschland.

«Σε ορισμένα από τα ιδιαιτέρως δημοφιλή νησιά, όπως είναι η Σαντορίνη, η Μύκονος και η Ρόδος, τα προηγούμενα ταξιδιωτικά ρεκόρ καταρρίφθηκαν ήδη το 2022.

Η Σαντορίνη έχει σημειώσει εντυπωσιακή αύξηση ύψους 56% στον αριθμό των επισκεπτών, από 519.000 το 2019 σε 811.000 το 2022. […] Λόγω της μεγάλης ζήτησης, η προσφορά στα ελληνικά νησιά θα επεκταθεί περαιτέρω το 2023. Ορισμένα θέρετρα διακοπών στην Ελλάδα είναι ήδη κατά 70% κλεισμένα και, ως εκ τούτου, οι παραθεριστές πρέπει να αντιμετωπίσουν το γεγονός ότι τα πιο όμορφα ξενοδοχεία και δωμάτια έχουν ήδη εξαφανιστεί».

Για όσους αναζητούν διακοπές με λιγότερο κόσμο, αλλά και για εκείνους που δεν πρόλαβαν να κλείσουν καταλύματα στους δημοφιλέστερους προορισμούς, όπως στη Μύκονο και τη Σαντορίνη, το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο προτείνει «τα μικρότερα ελληνικά νησιά, όπως η Σάμος, που παρουσιάζουν επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Τα νησιά αυτά είναι επίσης τα πλέον κατάλληλα για ορισμένους ταξιδιώτες που επιθυμούν να επισκεφθούν περισσότερα νησιά». Όσον αφορά στο κόστος, o Άαγκε Ντίνχαουπτ, υπεύθυνος επικοινωνίας της TUI, αναφέρει στο RND ότι η αύξηση των τιμών είναι αναπόφευκτη, όμως θα είναι κάτω από το γενικό ποσοστό πληθωρισμού. Υπάρχουν ακόμη κάποιες προσφορές early booking. Εδώ, επισημαίνει, οι ταξιδιώτες έχουν ακόμη τη δυνατότητα να βρουν καλές τιμές για τους αγαπημένους τους προορισμούς στην Ελλάδα.

Το γερμανικό μέσο επισημαίνει ακόμη πως «κατά το 2022, τα έσοδα από τον τουρισμό ανήλθαν σε 18 δισεκατομμύρια ευρώ, ελάχιστα λιγότερα από το 2019, το τελευταίο έτος πριν από την πανδημία. Για το 2023, ο κλάδος αναμένει νέο ρεκόρ. Η αρχή του έτους είναι πολλά υποσχόμενη: κατά τον Ιανουάριο σημειώθηκε αύξηση 5% στον αριθμό ταξιδιωτών που αφίχθησαν στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, σε σύγκριση με το 2019».

Την ίδια στιγμή, όμως, υπάρχει έλλειψη προσωπικού σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και αλλού. «Ποιος θα στρώσει όμως τα κρεβάτια των επισκεπτών, ποιος θα τους σερβίρει πρωινό; Πολλοί Έλληνες ξενοδόχοι δεν έχουν ακόμη απάντηση σε αυτό το ερώτημα, ενώ ο κλάδος έρχεται αντιμέτωπος με προβλήματα στελέχωσης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια απέλυσαν μαζικά εργαζομένους. Πολλοί βρήκαν καλύτερα αμειβόμενες, λιγότερο αγχωτικές θέσεις εργασίας σε άλλους κλάδους και δεν δείχνουν καμία διάθεση να επιστρέψουν στον τομέα των υπηρεσιών. […] Φέτος, προβλέπονται ακόμη και 80.000 κενές θέσεις εργασίας. Ως εκ τούτου, οι εργοδότες ζητούν από την κυβέρνηση ρυθμίσεις για τη χορήγηση βίζας που θα επιτρέψουν την απασχόληση εργαζομένων από ασιατικές και βαλκανικές χώρες εκτός Ε.Ε.» Το ειδησεογραφικό δίκτυο εξηγεί τέλος πως «ένας από τους λόγους για την έλλειψη προσωπικού στον τομέα των υπηρεσιών είναι ο χαμηλός κατώτατος μισθός με τον οποίο αμείβονται πολλοί εργαζόμενοι», ενώ «πολλές φορές, εργαζόμενοι στον τουρισμό πρέπει να εργάζονται απλήρωτες υπερωρίες».

Πηγή: Deutsche Welle

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα