back to top
24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

24.8 C
Athens
Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Σομαλία: Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση της Σεμπάμπ σε σπίτι

Διαβάστε επίσης

Τουλάχιστον δέκα πολίτες έχασαν τη ζωή τους χθες Τρίτη σε επίθεση εναντίον κατοικίας στη σομαλική πρωτεύουσα Μογκαντίσου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Σεμπάμπ.

Περί τις 15:00 (τοπική ώρα· στις 14:00 ώρα Ελλάδας), μέλη της Σεμπάμπ «επιτέθηκαν σε σπίτι στη συνοικία Αμπντιαζίζ», σε βόρειο τομέα της πρωτεύουσας, σύμφωνα με ανακοίνωση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, που διευκρινίζει ότι δέκα πολίτες σκοτώθηκαν και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν.

Οι σομαλικές δυνάμεις ασφαλείας «διέσωσαν και έβγαλαν πολυάριθμους άμαχους από αυτό το σπίτι και ακίνητα γύρω από αυτό κατά τη διάρκεια της επίθεσης», σύμφωνα με τις αρχές, που πρόσθεσαν πως οι τέσσερις δράστες είναι νεκροί.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε η Σεμπάμπ («Νεολαία»), οργάνωση που έχει ορκιστεί πίστη στην Αλ Κάιντα.

Στρατιώτης επιτόπου, ο Μοχάμεντ Αλί, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δράστες της επίθεσης «κατέλαβαν εξ εφόδου το κτίριο αφού ανατίναξαν την κύρια είσοδο». Οι Σεμπάμπ «επιτίθενται σε σπίτια αμάχων αφού ηττήθηκαν στο πεδίο της μάχης», υποστήριξε ο ίδιος.

Η Σεμπάμπ διεξάγει από το 2007 ανταρτοπόλεμο εναντίον της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, η οποία υποστηρίζεται από τη διεθνή κοινότητα. Οι πολεμιστές της διώχτηκαν από τις κυριότερες πόλεις της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της Μογκαντίσου, το 2011, όμως παραμένουν ριζωμένοι σε αχανείς περιοχές της επαρχίας.

Ο πρόεδρος Χασάν Σέιχ Μοχάμουντ, ο οποίος επέστρεψε στην εξουσία τον Μάιο του 2022, υποσχέθηκε πως θα εξαπολυθεί «ολοκληρωτικός πόλεμος» εναντίον της Σεμπάμπ· πρόσφατα χαρακτήρισε τα μέλη της οργάνωσης «κοριούς».

Ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις του στρατού, με τη συμμετοχή της στρατιωτικής δύναμης της Αφρικανικής Ένωσης (ATMIS) και με αεροπορική υποστήριξη των ΗΠΑ, επέτρεψαν να ανακαταληφθούν τεράστιες εκτάσεις σε δυο πολιτείες της κεντρικής Σομαλίας, τη Χιρσαμπέλ και την Γκαλμουντούγκ.

Αντίποινα

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ιδίως στις αρχές Δεκεμβρίου πως ανακατέλαβε την Άνταν Γιαμπάλ, εμβληματική κοινότητα στη Χιρσαμπέλ, την οποία κατείχε η Σεμπάμπ από το 2016 και θεωρείτο «στρατόπεδο εκπαίδευσης» και επιμελητειακός κόμβος των τζιχαντιστών στην περιοχή.

Τη 16η Ιανουαρίου, ο σομαλικός στρατός ανακοίνωσε πως ανακατέλαβε επίσης, χωρίς να δοθεί μάχη, τη Χαραντέρε, πόλη όπου βρίσκεται λιμάνι «στρατηγικής» σημασίας, περίπου 500 χιλιόμετρα βόρεια από τη Μογκαντίσου, στα χέρια της Σεμπάμπ από το 2010. Η κυβέρνηση έκανε λόγο για «ιστορική νίκη».

Την ίδια ημέρα, οι αρχές ανακοίνωσαν πως ανέκτησαν την πόλη Γκαλκάντ, επίσης χωρίς να δοθούν μάχες, αφού οι μαχητές της Σεμπάμπ αποσύρθηκαν προτού καταφθάσουν τα κυβερνητικά και φιλοκυβερνητικά στρατεύματα.

Μολαταύτα, η Σεμπάμπ συνεχίζει να διαπράττει αιματηρές επιθέσεις αντιποίνων, υπογραμμίζοντας πως διατηρεί τη δυνατότητα να χτυπά στην καρδιά πόλεων και σομαλικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Την 20ή Ιανουαρίου, επτά στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση εναντίον στρατοπέδου, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η Σεμπάμπ.

Την 29η Οκτωβρίου 2022, δυο οχήματα παγιδευμένα με τεράστια ποσότητα εκρηκτικών ανατινάχτηκαν στη Μογκαντίσου, σκοτώνοντας 121 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 333· επρόκειτο για την πιο πολύνεκρη τρομοκρατική ενέργεια των τελευταίων πέντε χρόνων στη χώρα αυτή στο Κέρας της Αφρικής, η οποία πλήττεται επίσης από ιστορική ξηρασία.

Στις αρχές Οκτωβρίου, τριπλή επίθεση στη Μπαλαντουένε (κεντρικά), πρωτεύουσα της επαρχίας Χιράν, στοίχισε τη ζωή σε 30 ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένων τοπικών αξιωματούχων. Και, τον Αύγουστο, τουλάχιστον 21 πελάτες ξενοδοχείου στη Μογκαντίσου σκοτώθηκαν σε θεαματική επίθεση των τζιχαντιστών που διήρκεσε κάπου 30 ώρες.

Ο πρόεδρος Μοχάμουντ έχει αναγγείλει πως μονάδες του σομαλικού στρατού οι οποίες εκπαιδεύθηκαν στην Ερυθραία θα αναπτυχθούν το προσεχές διάστημα στο πλαίσιο του πολέμου εναντίον της Σεμπάμπ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα