back to top
17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

17.5 C
Athens
Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τ. Χατζηβασιλείου: Δύσκολο να υλοποιήσει η Μόσχα τις απειλές για χρήση πυρηνικών ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιoς για τίποτα

Διαβάστε επίσης

«Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα το θεωρώ δύσκολο να προχωρήσει η Μόσχα στην υλοποίηση των απειλών της για χρήση πυρηνικών ωστόσο κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιoς για τίποτε», εκτίμησε μιλώντας στον Αθήνα 9,84 και στην στην Κατερίνα Παπαβασιλείου ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου.

«’Ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου και όλη η διεθνής κοινότητα έχει καταλάβει ότι πρόκειται για μια κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου» ανέφερε και πρόσθεσε ότι το Κρεμλίνο έχει εγκλωβιστεί:  Από τη μία η Μόσχα δεν έχει κατορθώσει να βρει υποστηρικτές και από την άλλη δεν έχει βρει έναν εύσχημο τρόπο να απεμπλακεί από τον πόλεμο χωρίς να φανεί ότι έχει ζημιωθεί».

Σχολιάζοντας τις πληροφορίες ότι η Κίνα σκέφτεται να παράσχει όπλα στη Ρωσία προκειμένου να υποστηρίξει την επίθεσή της στην Ουκρανία, ο κ. Χατζηβασιλείου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αν συμβεί κάτι τέτοιο η κατάσταση θα γίνει περισσότερο δραματική από ποτέ.»

Ο διεθνολόγος και βουλευτής της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου χαρακτήρισε απολύτως θετική την επίσκεψη Μπλίνκεν στην χώρα μας, σημειώνοντας πως οι σχέσεις της Ελλάδας με τις ΗΠΑ βρίσκονται στο ζενίθ. Επεσήμανε πως ήταν σαφής η αιχμή Μπλίνκεν προς την Άγκυρα στην αναφορά του για σεβασμό στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους επισημαίνοντας πως: «φάνηκε πως για τις ΗΠΑ η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος εταίρος στην περιοχή. Ο Μπλίνκεν είχε έναν παράλληλο μονόλογο με τον Τσαβούσογλου και μία συνάντηση στο πόδι με τον Ερντογάν ο οποίος εμφανίστηκε με το πουκάμισο δείχνοντας πως ήθελαν να υποβαθμίσουν την συνάντηση μαζί του. Η Τουρκία δεν κατάφερε ούτε χθες να πείσει τις ΗΠΑ για την προμήθεια μαχητικών αεροσκαφών και φάνηκε πως το χάσμα ανάμεσα στις δύο χώρες παραμένει μεγάλο».

Ο κ. Χατζηβασιλείου πρόσθεσε ότι η εικόνα της επίσκεψης Μπλίνκεν στην Τουρκία βρίσκεται σε αντίθεση με την εικόνα και τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τις συναντήσεις του στη χώρα μας: «με την Ελλάδα υπάρχει συναντίληψη στα διεθνή θέματα όπως και στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας -γι’ αυτό και η αναφορά Μπλίνκεν στην Αλεξανδρούπολη- ενώ οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της χώρας μας στην ένταξη των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ».

Τέλος αναφερόμενος στο κατά πόσο οι σχέσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας μπαίνουν σε άλλη φάση μετά τον καταστροφικό σεισμό στη γείτονα ο κ. Χατζηβασιλείου είπε πως η χώρα μας είναι πάντα ανοιχτή στην επαναπροσέγγιση και στον διάλογο με την Άγκυρα αρκεί ο διάλογος αυτός να είναι με δομή και στη βάση του διεθνούς δικαίου: «υπάρχουν θετικά μηνύματα από την Άγκυρα αλλά δεν κρατάμε μεγάλο καλάθι. Η Τουρκία πρέπει να πείσει για τις προθέσεις της, να δείξει συνέπεια και σταθερότητα. Ωστόσο μπορεί να πει κανείς πως οι σχέσεις μας πέρασαν από την ζώνη πυρός στην ζώνη της συντήρησης. Αν υπάρξει θετικό μομέντουμ αυτό δεν μπορεί να αξιοποιηθεί πριν από την διεξαγωγή των εκλογών και στις δύο χώρες».

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα