12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

12.6 C
Athens
Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Τσεχία: 89 άρματα μάχης από την Πράγα στο Κίεβο

Διαβάστε επίσης

Η Τσεχία έχει ενισχύσει σημαντικά τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις τους τελευταίους μήνες, παραδίδοντας μεταξύ άλλων 89 άρματα μάχης, τόνισε σήμερα ο πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα μετά τη συνάντηση των ηγετών των «Εννέα του Βουκουρεστίου» (εννέα ανατολικοευρωπαϊκών χωρών μελών του ΝΑΤΟ) και του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Βαρσοβία.

Κατά τη συνάντηση αυτή, ο αμερικανός πρόεδρος δεσμεύτηκε «να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του ΝΑΤΟ» για να καθησυχάσει τους συμμάχους της ανατολικής πτέρυγας του Βορειοατλαντικού Συμφώνου, σχεδόν έναν χρόνο μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Πράγα υπήρξε από τους πρώτους και πιο ένθερμους υποστηρικτές του Κιέβου.

Αναφερόμενος για πρώτη φορά λεπτομερώς στην τσεχική στρατιωτική βοήθεια, ο Φιάλα είπε ότι η χώρα του έχει παραδώσει στην Ουκρανία 226 τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, 38 αυτοκινούμενα πυροβόλα howitzer, 33 εκτοξευτήρες πολλαπλών πυραύλων, έξι συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας και τέσσερα ελικόπτερα. Σύμφωνα με τον τσέχο πρωθυπουργό, η αξία της τσεχικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία υπολογίζεται σε περίπου 40 δισεκατομμύρια κορώνες (1,7 δισεκ. ευρώ).

Από την αμερικανική πρεσβεία στην Πράγα έγινε γνωστό την προηγούμενη εβδομάδα ότι οι ΗΠΑ θα ενισχύσουν την Τσεχική Δημοκρατία με 200 εκατομμύρια δολάρια για στρατιωτικές αναβαθμίσεις και αντικατάσταση των οπλικών συστημάτων που παρέδωσε στην Ουκρανία.

Παράλληλα, η Τσεχία λαμβάνει Leopard 2A4 από τη Γερμανία, στο πλαίσιο του προγράμματος ανταλλαγής που επιτρέπει την παράδοση αρμάτων μάχης στην Ουκρανία.

Η Πράγα έχει συμφωνήσει επίσης να επισκευάσει τεθωρακισμένα οχήματα του ουκρανικού στρατού για να τον ενισχύσει στον αγώνα που δίνει απέναντι στους ρώσους εισβολείς.

«Η Ουκρανία ασκεί το νόμιμό δικαίωμά της στην αυτοάμυνα απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα, για να ανακτήσει τον πλήρη έλεγχο του εδάφους της. Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ουκρανίας για αυτόν τον σκοπό, για όσο χρειαστεί», αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση στη Βαρσοβία.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
ΑΘΗΝΑ +
spot_img

Συμβαίνει στην Αθήνα